”Manligheten är vilsen i vår tid”

INSTÄLLT. Tidningens Ralph Bretzer besökte repetitionen dagarna innan stängningsbeskedet kom.
Publicerad 20 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

I Molieres Tartuffe söker en vilsen manlighet sitt fotfäste när den ställs inför pjäsens skurkaktige och amoraliske huvudperson.

Tartuffe hade premiär 1664, precis mitt emellan renässansen och upplysningstiden, med historien om hur pjäsens titelkaraktär nästlar sig in hos Orgon och hans familj genom att charma fadern för att vinna såväl hans rikedom som hans dotter.

Det har ju aktualiserats den senaste tiden med coronaviruset.

Var hittar du dig själv i rollen som Orgon?

Vad är det då som gör att Molieres pjäser fortfarande spelas efter 350 år och fortsätter att ha relevans när så mycket annat från samma tid glömts bort i det allmänna medvetandet? Att de bygger på arketyper är en av anledningarna.

Ponera att det blir premiär som planerat och ni får spela för halvtom salong. Hur skulle det kännas?

Om man bortser från skratten, tänker man på publiken när man står där på scen?

Fakta:

Malmö stadsteater pausar:

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.