Ny varg har siktats i Skåne

Publicerad 20 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Varg, dock inte den som just nu synts till i Skåne. Arkivbild.
Varg, dock inte den som just nu synts till i Skåne. Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/ NTB/ TT

Det har gjorts flera trovärdiga observationer av varg i norra Skåne, enligt länsstyrelsen som nu går ut och varnar tamdjursägare att hålla koll på sina djur och stängsel.

Den som är nyfiken på djuret uppmanas samtidigt att inte förfölja eller stressa det. Samtidigt efterlyser länsstyrelsen fler bilder på vargen. En del bildbevis för dess närvaro har redan kommit in till myndigheten.

"Länsstyrelsen har fått bilder på ett djur som vi bedömer vara en varg. Observationerna har gjorts i norra Skåne, i Bjärnumstrakten, men vargar vandrar ofta flera mil per dygn" säger viltvårdshandläggare Nils Carlsson, Länsstyrelsen Skåne, i ett pressutskick.

Flera vargar har setts i Skåne genom åren. Under fem års tid rörde sig exempelvis den uppmärksammade men skygge hanvargen "Snapphanen" i gränstrakterna mellan Skåne och Kronobergs län, innan den sköts av en oaktsam jägare som misstog den för en räv.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.