Lagfarter Nsk

Nya ägare till 60-talshus i Hästveda

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Försäljningen av huset på Lur 1107 i Hästveda är nu klar. Nya ägare blir Hans Erik Roger Johansson, 65, och Anneli Philipson, 57, från Limhamn som köper fastigheten av Bengt Göran Ragnar Pettersson. Huset är byggt 1967 och har en boyta på 115 kvadratmeter. Fastigheten har också en tomt på 7 503 kvadratmeter. Ägarbytet gjordes i mars 2020 och priset blev 950 000 kronor.

Bara några hundra meter bort såldes i våras ett annat hus, på Vitsippans Väg 7. Där landade priset på 895 000 kronor för det 46 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Nya coronabeskedet: "Skjut upp matcher"

Häcken jublar efter mål i träningsmatchen mot Utsikten i förra veckan. Nu blir det inga fler träningsmatcher för den allsvenska klubben den kommande tiden. Arkivbild.
Häcken jublar efter mål i träningsmatchen mot Utsikten i förra veckan. Nu blir det inga fler träningsmatcher för den allsvenska klubben den kommande tiden. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Sport
Sport I stort sett all elitidrott i Sverige har upphört på grund av coronakrisen.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar idrotten att all träning ska ske utomhus, att matcher, träningsmatcher och cuper bör skjutas upp och att idrotter som bygger på kroppskontakt ska ta en paus.

Även om elitidrotten avstannat så har flera allsvenska fotbollslag spelat träningsmatcher och till exempel fotbollen har fortsatt på de lägre serienivåerna. De lag som kunnat följa rekommendationen om att folksamlingar inte ska vara större än 50 personer har spelat vidare.

– Idrott är lite komplicerat och vi vill naturligtvis att man ska fortsätta idrotta. Vi vill att människor ska röra sig utomhus, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Möte om konsekvenserna

Svenska fotbollförbundet kommer att ha ett möte under onsdagen för att ta ställning till de nya riktlinjerna, säger tävlingschefen Anna Lögdberg till TT.

Svensk Elitfotbolls generalsekretare Mats Enquist säger till Göteborgs-Posten att de allsvenska klubbarna måste prata igenom vad det innebär för deras verksamhet innan de kan fatta något beslut.

Medan många klubbar har stoppat träningen och gett sina spelare ledigt har flera allsvenska lag, däribland BK Häcken och Helsingborg på herrsidan samt Piteå och Linköping på damsidan spelat träningsmatcher den senaste tiden och har ytterligare matcher inplanerade.

Redan timmar efter rekommendationen från Folkhälsomyndigheten bestämde Stockholms fotbollsförbund att stoppa årets upplaga av ungdomsturneringen Sankt Erikscupen som 80 000 barn och ungdomar var anmälda till.

"Solidaritetsfråga"

Riksidrottsförbundet (RF) rekommenderar idrottsrörelsen att följa Folkhälsomyndighetens råd om att inte spela några matcher.

– Det uppmanar jag alla idrottspersoner att följa. Det kan bli knepigt för dem som planerat matcher, men det är en samhällssolidaritetsfråga, säger ordföranden Björn Eriksson till TT.

– Ur idrottslig synvinkel är det tråkigt och trist, men pandemibekämpningen går först. Vi kommer definitivt att följa detta, det är min klara uppmaning till idrottsrörelsen. Man kan också säga att vi är glada över att det inte rör träning, så att barn och ungdomar och andra kan röra på sig. Det här handlar om tävlingsverksamhet och är ett pris som vi får betala helt enkelt.

Eriksson säger att RF, som fått vara med i beredningen av rekommendationerna till idrotten, redan tidigare uppmanat idrotter att minska på närkontakt genom att flytta träningar utomhus och träna på ett annat sätt.

– Vi beslutade också för någon dag sedan att vi utökar Projektstödet med ett område. Det gör att föreningar nu under coronaepidemin kan söka pengar för att införskaffa saker som man behöver för att träna på ett annorlunda sätt, om man exempelvis måste flytta träningar utomhus för att minska på smittrisken, säger han.

Projektstödet är pengar som bland annat går till idrottsprojekt i segregerade bostadsområden och för att främja jämställdhet.

Mikael Forsell/TT

Ingela Ahlberg/TT

Inrikes

Partierna överväger att ställa in Almedalen

Partierna för samtal om att ställa in årets politikervecka i Almedalen. Arkivbild.
Partierna för samtal om att ställa in årets politikervecka i Almedalen. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Riksdagspartierna för samtal om att ställa in politikerveckan i Almedalen i år, uppger Dagens Nyheter. Uppgiften bekräftas av partiföreträdare för TT.

Enligt vad TT erfar har ett parti redan bestämt sig för att föreslå att årets evenemang ställs in men väntar med att säga det offentligt med hänvisning till att samtal mellan partiernas partisekreterare pågår. Ett besked väntas komma inom kort.

Nyligen kom besked från arrangörerna för Almedalsveckan att planerna fortskrider för att genomföra veckan. Sannolikheten för det har dock minskat efter regeringens beslut att förbjuda sammankomster över 50 personer.

Östra Göinge

Fritzon (S) "knackade dörr" - per telefon

Heléne Fritzon (S) i Broby.
Östra Göinge
Broby Under kaosartade former lämnade EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) Bryssel för tre veckor sedan. På onsdagen var Fritzon i Broby där hon (S)samtalade med partimedlemmar i telefon och gav sin syn på coronakrisen.

När Fritzon (S) kommer till Broby har hon precis haft ett tre timmar långt videosamtal med hela den socialdemokratiska gruppen i Europa. tillsammans med sina kollegor försöker hon skaffa sig en bild av läget i Europa och se på vilka sätt EU bör.

I coronatider har regeringarna agerat olika och förutsättningarna skiljer sig från land till land. EU har inte ansvar för hur enskilda länder väljer att agera, men Fritzon menar att det finns ett behov av gemensamma åtgärder med EU som en stark aktör.

Fritzon passar på att berömma den svenska regeringen.

- Jag hoppas och tror att den svenska regeringen har en klok hållning. Det är klart att vi alla är djupt oroliga och alla måste ta ansvar, en kedja är aldrig starkare än den svagaste länken. Men vi har en tradition i Sverige av att man rättar sig efter råd och rekommendationer. Vi lyssnar på myndigheter och experter, säger hon.

Lyckades ta sig hem

För tre veckor sedan befann hon sig i Bryssel och jobbade intensivt. På eftermiddagen reste hon hem till Sverige - via Kastrup.

- Innan jag hade landat på Kastrup hann Danmark stänga gränserna. Och när jag kom till Kastrup var det fullständigt kaos. Men jag tog mig hem, jag var hemma mitt i natten.

Oroar sig för klimatet

Kortsiktigt oroar sig Fritzon precis som alla andra för människors liv och hälsa. Långsiktigt oroar hon sig för miljön.

- Det här får ju stora ekonomiska effekter. Det är allvarliga effekter som slår olika. Min åsikt är att när vi bygger upp ekonomin igen måste vi göra det med gröna förtecken, säger hon.

- Risken är att man ser krisen som en ursäkt för att stryka klimatmålen som finns. Och det gör mig orolig på lång sikt.

Inget aprilskämt ...

Fritzons uppdrag som EU-parlamentariker har inte pausats bara för att hon inte kan ta sig till Bryssel. Det är full fart med många videokonferenser. Men hon hinner även med att gästa lokala S-gruppen - exempelvis i Broby - och "knacka dörr". Fast i dessa sker "dörrknackningen" via telefon.

- Socialdemokraterna ta ansvar för sina medlemmar. Vi ringer runt och pratar med främst våra äldre medlemmar. Vi har ju fått ställa in bland annat årsmötet och första maj-firandet kommer att se annorlunda ut. Sen vill vi även vara ett stöd och höra om det finns något de behöver hjälp med, säger Anders Bengtsson (S), oppositionsråd i Östra Göinge.

Fritzon tar fram telefonen och förbereder sig på att ringa.

- Vi får se hur det går, säger hon - och konstaterar leende att det väl finns en liten risk att vissa tror att det är ett aprilskämt och lägger på luren.

Inrikes

Pojke som knivhöggs vid skola har avlidit

Polis undersöker platsen vid en skola i Göteborg där en pojke blev knivhuggen.
Polis undersöker platsen vid en skola i Göteborg där en pojke blev knivhuggen.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Pojken som blev knivhuggen utanför en skola i Göteborg i måndags har avlidit. En annan pojke, som misstänks ha utdelat knivhugget, är omhändertagen av sociala myndigheter. Båda är under 15 år.

Händelsen skedde på en parkering vid en skola i stadsdelen Kortedala, där den nu döde pojken var elev. Han träffades av ett knivhugg i halsen. Flera personer blev vittnen till attacken.

Den misstänkte pojken greps i sin bostad kort efter dådet. Enligt kammaråklagare Mats Ihlbom har polisens utredare en relativt klar bild av vad som skett.

– Vi bedriver nu en utredning under rubriceringen mord, säger Mats Ihlbom till Göteborgs-Posten.

Eftersom den misstänkte pojken är under 15 år, blir han inte åtalad – oavsett vad polis och åklagares mordutredning kommer fram till.

Däremot kan det bli en så kallad bevistalan i domstol, som syftar till att klarlägga vad som hänt och ge socialtjänsten underlag för insatser. Domstolen ger en dom om brottet och i fall den misstänkte är skyldig, men utdömer inget straff.

Polisens utredning bedrivs enligt lagen om unga lagöverträdare (Lul).

– Vi arbetar med full kraft, säger Mats Ihlbom.

Bevistalan är en ovanlig process, men förekommer i enstaka fall främst om misstänkta mord.

Ekonomi

Tungt slag för klädindustrin i Bangladesh

När H&M drar i bromsen i coronakrisens spår påverkas leverantörer i Bangladesh hårt. Arkivbild.
När H&M drar i bromsen i coronakrisens spår påverkas leverantörer i Bangladesh hårt. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Världens näst största textilexportör, Bangladesh, ser ut att tappa runt 6 miljarder dollar, motsvarande 60 miljarder kronor i exportinkomster när de stora klädbolagen dragit i coronabromsen.

Miljoner jobb är därmed hotade, enligt två större tillverkare i landet.

I dag finns ungefär 4 000 klädtillverkare i landet som sysselsätter omkring fyra miljoner människor.

Bland företagsjättar som avbokat sina order finns GAP och Zara. H&M meddelar att man inte avbokat redan gjorda order men tillfälligt pausat nya. H&M:s pressavdelning hälsar till TT att man återupptagit nya beställningar igen.

Inrikes

Tre coronadödsfall i Kalmar på samma boende

På bilden syns en anställd på infektionskliniken i Kalmar. Personen på bilden har ingen koppling till artikeln. Arkivbild.
På bilden syns en anställd på infektionskliniken i Kalmar. Personen på bilden har ingen koppling till artikeln. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Tre personer som avlidit i covid-19 bodde på samma särskilda boende i Kalmar län.

Tre äldre män i Kalmar län har avlidit av covid-19 under den senaste veckan, enligt Region Kalmar. Alla tre bodde på ett särskilt boende på en mindre ort utanför Kalmar.

Männen var äldre än 80 år och utgör Kalmar läns samtliga dödsfall i covid-19, som är namnet på sjukdomen som coronaviruset ger upphov till.

– Det här är någonting vi har sett på andra ställen i Sverige, att man kan få in smittan på särskilda boenden. Vi är väldigt medvetna om att detta är en risk, eftersom det ofta befinner sig äldre personer på särskilda boenden och personer som tillhör riskgrupper, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län.

– Då gäller det att göra vad man kan för att stoppa smittan där.

En i personalen smittad

Hittills har 38 personer i länet bekräftats ha insjuknat i covid-19. Tre av dem vårdas på intensivvårdsavdelning.

En anställd på Länssjukhuset i Kalmar har bekräftats smittad. Flera patienter på avdelningen där personen jobbar har också bekräftats smittade. Labbé Sandelin vill inte närmare beskriva vilken typ av avdelning det rör sig om med hänsyn till patientsekretessen, men säger att det inte är en avdelning som vårdar covid-19-patienter.

– Vi har hittat ett antal patienter och personal där vi tror att det är samma smittkälla. Men det är väldigt svårt att veta hur de har blivit smittade från början, och vem som har smittat vem, säger hon.

Brist på kemikalier

Smittspårningen försvåras av att regionen har brist på kemikalier som krävs för att genomföra provtagningar av de som misstänks vara smittade.

– Vi har varit väldigt noga med att provta framför allt de som läggs in på sjukhus med luftvägssymtom med eller utan feber, och de som får luftvägssymtom och feber inneliggande för att hitta eventuell smitta på sjukhus. Vi vill om möjligt inte ha någon smitta alls på sjukhus även om jag tror att det inte går att undvika helt, säger hon.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Utrikes

Turkmenistan förbjuder coronavirus

Turkmenistans diktator Gurbanguly Berdymuchamedov. Arkivbild.
Turkmenistans diktator Gurbanguly Berdymuchamedov. Arkivbild.
Fotograf: Alexei Druzhinin
Utrikes
Utrikes

Nyheterna om coronaviruset sprider sig över världen. Men inte i Turkmenistan. Där har det auktoritära styret förbjudit själva ordet, enligt pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF). Den som nämner coronavirus på gatan eller bussen kan alltså komma att gripas.

I statliga medier är det som om viruset aldrig har existerat. Och ordet coronavirus har tagits bort från hälsobroschyrer som delas ut i skolor, på sjukhus och arbetsplatser, enligt Turkmenistan Chronicle som är en av få oberoende källor till vad som händer i det slutna och isolerade landet.

"Detta förnekande av information sätter inte bara de turkmenska medborgarna i en farlig situation utan det förstärker också president Gurbanguly Berdymuchamedovs auktoritärism" skriver Jeanne Cavelier, chef för RSF:s avdelning för Östeuropa och Centralasien.

Turkmenistan har inga officiellt bekräftade fall av coronasmittade.

Sport

Superstjärnan fortsätter över Tokyo-OS

Simone Biles vill avsluta med ett OS till och förlänger karriären ett år. Arkivbild.
Simone Biles vill avsluta med ett OS till och förlänger karriären ett år. Arkivbild.
Fotograf: Matthias Schrader/AP/TT
Sport
Sport

Simone Biles hade tänkt avsluta karriären i år efter sommar-OS i Tokyo. När det beslutades att spelen skjuts upp till nästa sommar tog det ett tag för gymnastikstjärnan att bestämma sig. Men nu är det klart. Hon satsar ett år till för att få avsluta med ett OS.

Men det blir en tuff utmaning:

– Jag har ingen tvekan om att mina tränare kan få mig i fysiskt toppslag, säger Simone Biles i amerikanska tv-programmet "Today", men tillägger:

– Fast mentalt, att fortsätta ett år till. Det är vad som kommer att bli krävande för mig och oss alla. Vi måste hålla oss i form såväl mentalt som fysiskt.

Hade Simone Biles valt att lägga av skulle OS i Tokyo ha tappat ett av sina stora internationella affischnamn. 23-åringen tog fyra OS-guld i Rio för fyra år sedan och har kammat hem hela 19 VM-guld.

Kultur och nöje

Norske Tix gör succé med karantänlåt

Låten 'Karantene' med Tix är den mest strömmade i Norge just nu. Pressbild.
Låten "Karantene" med Tix är den mest strömmade i Norge just nu. Pressbild.
Fotograf: Universal music
Kultur och nöje
Kultur och nöje

The Weeknd dominerar topplistor runt om i världen. Men inte i Norge. Där är låten "Karantene", som skildrar livet i hemmakarantän, mest strömmad på Spotify just nu. Låten är skriven och framförd av Tix, som obekymrat rimmar "afterski har jag lagt på hyllan" med "då möts vi på facetajm-fyllan".

Tix, eller Andreas Andresen Haukeland som han heter, har medverkat i norska "Paradise hotel" och kallas ofta gudfadern av norsk "russemusik" (festmusik för studenter).

Han är också verksam som professionell låtskrivare i Los Angeles och har bland annat varit med och skrivit "Sweet but psycho" av Ava Max.

Om allt vill sig väl ska han spela på Brännbollsyran 3-5 september.

NÄSTA ARTIKEL