Annons

Oenigt om placering av ny brandstation

Osby • Publicerad 20 mars 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
Enighet råder om att en ny brandstation i Osby tätort ska till. Var den ska ligga vållar dock oenighet bland politikerna. Efter votering beslutade kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige en placering på Kälsvedsvägen. 	                   Foto: arkiv
Enighet råder om att en ny brandstation i Osby tätort ska till. Var den ska ligga vållar dock oenighet bland politikerna. Efter votering beslutade kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige en placering på Kälsvedsvägen. Foto: arkiv

Med anledning av coronaviruset sammanträdde kommunstyrelsen i Osby kommun bakom stängda dörrar på onsdagen.

Ett av ärendena på dagordningen gällde bygget av en ny brandstation i Osby tätort. Ärendet har pågått, utretts och förberetts under en tid och efterhand har två olika alternativ utkristalliserats.

Annons

Huvudalternativet har varit att brandstationen placeras i de östra delarna av tätorten – på fastigheten Dragspelet 1 längs Kälsvedsvägen mellan Marklundavägen och riksväg 15.

Det andra alternativet innebär en placering vid Mossvägen i Osbys nordvästra delar.

Med röstsiffrorna åtta mot fem röstades förslaget om en placering vid Kälsvedsvägen genom.

– Viktigt att vi fattar beslut så att det här ärendet trillar vidare, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C) som är en av de som förespråkar Kälsvedsvägen.

Fördelarna med en placering i de östra delarna är flera, enligt Larsson (C). Han nämner exempelvis att 60 procent av utryckningarna sker på den östra sidan, närheten till riksväg 23 och riksväg 15 varifrån en hel del larm kommer samt att ambulansen har några minuter närmare till Lönsboda.

Men den kanske främsta fördelen menar han är att det redan finns en adekvat detaljplan för fastigheten på Kälsvedsvägen. Det innebär att processen med projektering och sedermera bygge skulle kunna starta tämligen omgående när slutgiltigt beslut fattats. Alternativet Mossvägen skulle däremot kräva en ny detaljplaneprocess, vilket skulle medföra att en ny brandstation dröjer minst nio månader.

I ett läge där Arbetsmiljöverket sedan tidigare hotar kommunen med vite är det viktigt att komma till skott, menar Larsson (C). I handlingsplanen som tagits fram anges att en ny brandstation ska vara på plats senast den siste december 2022.

– Vi är i ett läge där Arbetsmiljöverket trycker på kommunen, konstaterar han och tillägger en förhoppning om att även polisen med tiden skulle kunna husera på Kälsvedsvägen:

– Diskussioner förs med polisen. Min förhoppning är ett blåljushus.

Politiken är enig om att en ny brandstation ska till. Men såväl Moderaterna som Sverigedemokraterna röstade i kommunstyrelsen på alternativet Mossvägen.

Annons

Dag Ivarsson (M) menar att tjänstemannaberedningen varit ”väldigt ensidig” och vill att Mossvägen utreds noggrannare.

– Vi ser en hel del fördelar med Mossvägen som beredningen inte lyfter fram, säger Ivarsson (M) och exemplifierar:

– Merparten av våra deltidsbrandmän finns i de västra delarna och därmed har kortare tid till Mossvägen.

Han menar vidare att utvecklingen av Naturbruksområdet, vid Kälsvedsvägen, kan leda till att brandstationen till slut omgärdas av bostadsområden.

– Vi reagerar mot att beredningen inte varit tillräckligt objektiv och förutsättningslös med de olika alternativen, säger Ivarsson (M).

Hur då?

– Man har valt ett alternativ och sedan i detalj utrett det, utan att utreda Mossvägen. Vi vill ha en ordentlig utredning.

Även Sverigedemokraterna är inne på att Mossvägen är ett bättre alternativ sett till inställningstiden för brandmännen.

– 75 procent både arbetar och bor nära Mossvägen, tar sig därmed dit fortare och ingen tid tappas. Jag är helt övertygad om att bilarna kommer snabbare från Mossvägen än från de östra delarna, säger Hans Persson (SD).

Ärendet ska nu vidare för beslut i kommunfullmäktige den 30 mars.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons