Annons

Planerad vård ställs in i Skåne

Publicerad 20 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Det meddelade Region Skåne vid en pressträff under fredagen.

Orsaken är brist på material och sjukskrivningar som gör att man vill vara återhållsam med den planerade vården.

Annons

– Genom att planerade ingrepp som lättare operationer kan skjutas upp, får vi möjlighet att utnyttja resurserna på bästa sätt inför den förväntade ökningen av covid-19-patienter, säger Carl Vigre, beredskapsöverläkare i Region Skåne.

Med lättare operationer menar Region Skåne det som inte är akut. Operationer av cancerkaraktär kommer inte att beröras av det nya läget.

Beredskapsöverläkaren Carl Vigre menar på att situationen påminner om när vården håller sommarstängt fast då har man planerat i månader inför stängning- nu i bara några dagar.

Regionen uppmanar patienter att inte kontakta vården med frågor om deras operationer.

- De som berörs kommer att kontaktas, säger Carl Vigre, beredskapsöverläkare.

Smittskyddsläkare Eva Melander berättade under pressträffen att man testar ett flertal personer varje dag och att det fortfarande är ganska få bekräftade so antalet smittoläget av covid-19 i regionen.

Ett flertal personer testas dagligen och det är fortfarande få bekräftade covid-19-fall. Skåne ligger därför en annan efter det kritiska läget som är just nu i till exempel Stockholm.

– Vi har enstaka äldre som har drabbats, vi har enstaka personer som vårdas eller har vårdats på intensivvården och ett antal som ligger inneliggande på sjukhus, säger Eva Melander.

Vid pressträffen framfördes även att samtalen till 1177 har minskat men att det kan dels bero på att vårdcentralerna har höjt sin bemanning när det gäller telefonrådgivning.

Region Skåne rekommenderar trots det att man fortsätter att följa 1177.se och efter det kontaktar sin vårdcentral.

Annons

Allt för att kunna garantera att de som behöver sjukvårdssupplyssning på lite mer symtombas över telefon kommer fram till 1177.

– Vi kommer även under fredagen att lägga ut en självskattning på Region Skånes facebooksida, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Skåne.

Självskattning innebär att den enskilda individen kan gå in och tittar, får lite råd för att kunna skatt sina egna symtom.

När det gäller frågan att hålla öppet eller stänga grund- och förskolan delar Region Skåne på Folkhälsomyndighetens bedömning.

– Vi är oerhört tacksamma för det stöd och hjälp vi får från kommunerna att upprätthålla barnomsorgen och grundskolan så länge det är möjligt, säger Alf Jönsson, regiondirektör Region Skåne.

Mats Klingen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons