Polisen väntar lugn bandyfinal i helgen

Polisen väntar inga större säkerhetsproblem kring SM-finalerna i bandy i helgen.
I år är inramningen speciell med tanke på coronaviruset och att ingen publik släpps in.
– Det är utomordentligt tråkigt för alla, säger Tomas Eriksson, polis och kommenderingschef för finalerna.
Publicerad 20 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Får Villa Lidköping försvara SM-guldet på lördag? Arkivbild.
Får Villa Lidköping försvara SM-guldet på lördag? Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Lördagens bandyfest för herrar och damer är en av få idrottshändelser i Sverige som faktiskt blir av i den rådande coronakrisen.

Ingen publik kommer att släppas in på Studenternas i Uppsala och polisen räknar med ett lugnt arrangemang.

– Med rådande läge räknar vi inte med att folk ens kommer försöka ta sig in, det kommer inte att finnas den möjligheten, säger Tomas Eriksson, kommenderingschef för bandyfinalerna och lokalpolisområdeschef i Norduppland.

"Väldigt lugnt"

– Vi kommer vara på plats för att säkerställa att jobbet kan flyta på. Blir det som vi hoppas och tror, väldigt lugnt, så kommer man att kunna ägna sig åt annan polisiär verksamhet som är angelägen, fortsätter han.

Damfinalen mellan Västerås och Skutskär har avslag 10.30, herrfinalen Edsbyn–Villa Lidköping 15.15.

Endast spelare, ledare och funktionärer får närvara på arenan, liksom journalister och fotografer.

Svenska bandyförbundets ligachef Per Selin säger till SVT att max 250 personer kommer att vara på plats på Studenternas totalt.

Tomas Eriksson på polisen tror att det kan bli ett ökat intresse kring finalerna på grund av törsten efter liveidrott, och menar att polisen följer händelseutvecklingen kring coronaviruset noga.

– Dag för dag, timme för timme. Vi diskuterar och planerar för olika om-fall. Men det känns som att vi, med respekt för att det kan bli olika händelseutvecklingar som vi inte räknat med, har koll på läget.

"Följer framför tv:n"

TT: Vad händer om folk försöker ta sig in på arenan?

– Det kommer vi åtgärda utifrån gällande regelverk. Min egen personliga uppfattning är att många bäst kommer att kunna följa det här framför tv:n, även de som är i supportergrupper.

– Det är utomordentligt tråkigt för alla (att spela utan publik) när det är ett sådant evenemang som så många sett fram emot.

Tidigare år har det hänt att personer blivit omhändertagna för berusning i samband med bandyfinalerna, men den risken bedömer Tomas Eriksson som liten.

– Vår uppfattning är att vi i stort sett inte kommer få se något sådant. Vi har en beredskap för att hantera även det, och den alkoholkonsumtion som kan bli brukar inte utgöra något jättebekymmer.

Simon Sjöstrand/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.