Kultur

SVT sänder för barn som måste vara hemma

Alex Hermansson och Malin Olsson som i somras gjorde Sommarlov i Beijers park i Malmö blir programledare för SVT:s Hemmahänget. Foto: Gunilla Wedding
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje Hemmahänget heter ett nytt barnprogram som SVT börjar sända måndag 23 mars. Programmet ska fundera som underhållning och sällskap för barn som är tvungna att vara hemma på grund av coronaepidemin.

Programledare för SVT:s nya barnsatsning är Tobbe Blom, Malin Olsson och Alexander Hermansson.

– Vi har en situation i Sverige idag där många barn är oroliga och rädda. De kan behöva sitta hemma även om de inte är sjuka och kan inte ha sin vanliga vardag med kompisar och rutiner. Om skolorna skulle stänga kommer cirka en miljon barn bli drabbade, säger Johanna Gårdare, programchef på SVT Barn i ett pressmeddelande.

Hemmahänget kommer ska aktiver och roa med bland annat trolleri, pyssel, mellistips, sketcher och vardagsrumsparkour. Programledarna kommer också via livechatt och videosamtal att prata med barn som är hemma och barnen har möjlighet att skicka in bilder och klipp för att dela med sig av olika tips för långtråkigt hemmasittande.

Hemmahänget sänds live på SVT Barn varje vardag kl 15.00-16.00 med start på måndag 23 mars och har fokus på barn i åldrarna 7-12 år. Programmet spelas in i Stockholm och Malmö.

Vid sidan av Hemmahänget rapporterar också Lilla Aktuellt dagligen om utvecklingen kring coronaviruset och svarar på barnens frågor i appen Mixat.

Lilla Aktuellt kommer också medverka i Hemmahänget.

Gunilla Wedding

Utrikes

Spanien når ny toppnivå av virusdöda

En präst med ansiktsmask håller en begravning i Madrid.
En präst med ansiktsmask håller en begravning i Madrid.
Fotograf: Bernat Armangue/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Spanien har registrerat 832 döda i covid-19 det senaste dygnet. Det är en ny toppnotering i det redan hårt drabbade landet där över 5 600 människor har dött av coronaviruset, enligt hälsomyndigheten.

Antalet konstaterat smittade har stigit till 72 248 från 64 059 i fredags. Landet har börjat testa fler människor än tidigare.

Sport

AIK häver karantän – startar upp träningen

AIK häver karantänen som fotbollsherrarna suttit i sedan förra veckan. Arkivbild.
AIK häver karantänen som fotbollsherrarna suttit i sedan förra veckan. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Sport
Sport

Från och med onsdag häver AIK den karantän som klubbens fotbollsherrar suttit i sedan den 18 mars, då det uppdagades ett misstänkt fall av corona.

AIK skrev inte vem eller vilka som misstänktes ha smittats av viruset, men spelarna har tränat individuellt sedan dess.

"Vi planerar för att starta upp träningen i små grupper under slutet av kommande vecka för att under april successivt bygga på träningsverksamheten tills den är fullskalig. Vi kommer fortsatt att ha restriktioner med tränings- och besöksförbud på Karlberg för ledare och spelare som uppvisar minsta symptom på sjukdom", säger sportchefen Björn Wesström till klubbens hemsida.

Han tillägger att träningarna kommer vara stängda för medier och allmänhet "tills annat meddelas" och att AIK planerar för några träningsmatcher från senare delen av april och framåt, om inte situationen förändras.

Utrikes

Hostattacker används för att hota och skrämma

Att hota att smitta någon genom att hosta har blivit ett internationellt fenomen. Personen på bilden har ingen koppling till texten.
Att hota att smitta någon genom att hosta har blivit ett internationellt fenomen. Personen på bilden har ingen koppling till texten.
Fotograf: Cornelius Poppe/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Ordet "hostattack" har fått en ny innebörd i coronakrisens kölvatten. Runt om i världen rapporteras om hur personer som uppger sig ha covid-19 använder viruset som ett vapen – och hotar att hosta på andra.

Natten till lördagen stoppade polisen i norska Bergen flera hemmafester. En 20-årig partydeltagare blev enligt nyhetsbyrån NTB så upprörd att han upprepade gånger hostade och harklade mot poliserna, samtidigt som han uppgav sig ha covid-19.

Personen, som sedermera visade sig vara virusfri, har nu rättsligt efterspel att vänta. Och han sällar sig därmed till en växande skara som har polisanmälts för att ha hotat andra med avsiktlig smittspridning.

Stoppas för andra brott

Incidenten följer ett mönster. Människor som grips eller misstänks för andra brott eller förseelser tar ut sin frustration genom att hota – och hosta.

– Förresten, jag har coronaviruset och nu har du också det, sade en kvinna i 30-årsåldern i amerikanska New Jersey efter att ha hostat på polis som stoppat henne för en trafikolycka, rapporterar The Washington Post.

Just New Jersey tycks dock ta i med hårdhandskarna mot coronahot. En 50-årig man har anklagats för terrorbrott sedan han hostat mot personal på en livsmedelsbutik, rapporterar The New York Times. Enligt mannen, som hävdade sig ha covid-19, skulle de butiksanställda "vara glada att de hade jobb" att gå till.

I australiska Sydney greps en kvinna efter att ha spottat och hostat mot en polis som först stoppade henne för fortkörning, rapporterar AFP. Kvinnan hävdade att hon hade covid-19 och händelsen är den senaste i en rad uppsåtliga hostattacker i landet.

"Coronautmaning"

Från Irland rapporteras om hur en "coronautmaning" sprids i sociala medier. En av dem som drabbats är landets hälsominister Simon Harris, som blev hostad i ansiktet av ett ungt par som därefter sprang från platsen skrattandes.

– Det tycks vara någon form av sociala medier-lek som pågår. Men det är ingen lek, det är avskyvärt. Det är generellt äldre människor som utsätts av yngre som kommer fram och hostar dem i ansiktet, spelar in det, garvar och sedan springer, säger Harris till The Irish Times.

I Storbritannien, där flera personer redan har dömts för virushot mot polis och räddningspersonal, slår åklagarmyndigheterna fast att hoten kan ge fängelse. Oavsett om den som hotar har covid-19 eller inte.

– Låt mig vara väldigt tydlig. Det här är ett brott och det måste upphöra, säger myndighetschefen Max Hill enligt The Guardian.

Ivar Andersen/TT

Inrikes

Löfven utesluter inte att stänga in Stockholm

Stockholm skulle kunna isoleras från övriga Sverige om coronautbrottet fortsätter i ökande takt.
Stockholm skulle kunna isoleras från övriga Sverige om coronautbrottet fortsätter i ökande takt.
Fotograf: Ali Lorestani/ TT
Inrikes
Inrikes Statsminister Stefan Löfven (S) håller öppet för att likt Finland isolera huvudstaden från övriga delar av landet, säger han till TV4.

– Stockholm är så hopknutet med både Uppsala och Södertälje att det skulle vara oerhört svårt att hålla koll på en sådan bestämmelse. Men vi bortser inte från något, vi kan komma i en sådan situation där även det måste göras, säger Stefan Löfven i en intervju med TV4 Nyheterna.

Även andra geografiska ytor kan bli aktuella att begränsa. Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att 3 046 personer konstaterats smittade i Sverige, varav nästan hälften i Stockholm.

Samtidigt kommer besked från utrikesdepartementet om att en svensk man i 70-årsåldern avlidit ombord på ett kryssningsfartyg som befinner sig utanför Panama. Mannen är hemmahörande i Svealand.

På fartyget Zaandam finns runt 1 300 passagerare varav ett 20-tal svenskar, samt 700 fartygsanställda, skriver Aftonbladet.

– Vi känner till situationen och står i direkt kontakt med ansvarig researrangör och fartyget. Ett 20-tal svenskar befinner sig på fartyget, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD till TT.

Flera personer ombord på fartyget har avlidit efter att ha smittats av coronaviruset och passagerarna har isolerats. Fartyget ligger nu fast i Panama och får inte gå igenom kanalen. Vad som kommer att hända med passagerarna är oklart, men det har rapporterats att de som inte uppvisar några symtom ska flyttas till ett annat fartyg. Svenskarna ombord ska hålla sig uppdaterade.

– De uppmanas att hålla nära kontakt med researrangör och fartyget och följa de restriktioner som finns, säger Diana Qudhaib.

Kryssningsfartyget Zaandam, till vänster.
Kryssningsfartyget Zaandam, till vänster. Fotograf: Arnulfo Franco

Utrikes

Indisk guru kan vara superspridare av virus

Hela Indien, världens näst folkrikaste land, har satts i ett slags karantän med anledning av coronaviruset. Bilden är från ett sjukhus i Hyderabad. Arkivbild.
Hela Indien, världens näst folkrikaste land, har satts i ett slags karantän med anledning av coronaviruset. Bilden är från ett sjukhus i Hyderabad. Arkivbild.
Fotograf: Mahesh Kumar/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En 70-årig guru har pekats ut som möjlig "superspridare" av coronaviruset i Indien. Sikhledaren reste tillbaka hem från virusdrabbade Italien och Tyskland och struntade i karantänen. I stället gav han sig ut för att predika i byar i delstaten Punjab. Han har därefter dött av covid-19.

Hela Indien har redan satts i ett slags karantän med kraftigt inskränkt rörelsefrihet. Men guruns framfart har fått myndigheterna att agera ännu kraftfullare. Minst 15 byar med mellan 15 000 och 20 000 personer har isolerats helt.

Hittills har minst 19 personer som varit i kontakt med gurun konstaterats smittade av viruset.

Guruns död har skakat Indien. En populär sångare har skrivit en sång om honom som fick över två miljoner visningar på Youtube på bara två dagar. Punjabs polischef tycker att alla ska ta textraden "jag spred sjukdomen... när jag strövade runt i byn som dödens skugga" som en varning.

Sport

Poängstarke Semjonovs klar för Tingsryd

Sport
Sport

21 mål och 20 assist på 40 grundseriematcher. Nu får Roman Semjonovs – poängmaskinen i division 1-klubben Vimmerby – chansen högre upp i seriesystemet.

25-åringen har skrivit på ett ettårskontrakt med hockeyallsvenska Tingsryd.

"Det ska bli extra kul med tanke på att jag inte gjort det tidigare, så det blir en rolig utmaning", säger han till klubbens webbplats.

Tingsryd tränare och sportchef, Magnus Bogren:

"Han är offensivt skicklig och en smart spelare som i ett antal år levererat bra med poäng. Han har den här säsongen tagit stora kliv som spelare, inte bara offensivt utan även i det hårda jobbet", säger han till webbplatsen.

"Roman kommer passa bra in i vårt sätt att spela och jag är säker på att han kommer få en bra utveckling hos oss för att kunna ta nästa steg."

Inrikes

Sommartid 2020 – då ställer du om klockan

Inrikes
Inrikes Ska klockan ställas fram eller tillbaka? Och fixar mobilen det verkligen på egen hand?

När och hur ställs klockan om 2020?

Natten mellan den 28 och 29 mars är det dags. Klockan två på natten ska du ställa fram klockan en timme, till klockan tre.

Sköter mobilen tidsomställningen på egen hand?

Både iPhone och Android ställer fram klockan automatiskt – förutsatt att du inte stängt av den finessen. Funktionen "ställ in automatiskt" ska vara vald och du bör även ha rätt tidszon inställd.

Varför infördes sommar- och vintertid, eller normaltid som det egentligen heter?

Tidsomställningen hade från början syftet att spara energi, och därmed olja, under första världskriget, fler ljusa timmar på dygnet skulle innebära färre tända lampor. Sverige hakade på redan då, men fick sommartid som ett fast inslag först 1980, precis som de flesta andra europeiska länder. I dag har de 28 EU-länderna en gemensam övergång till sommartid varje vår och återgång till normaltid på hösten. Samtidigt täcker länderna sammanlagt tre olika tidszoner.

Hur länge ska vi hålla på med det här?

EU har kommit fram till att man vill slopa tidsomställningen, men nu måste medlemsländerna komma fram till vilken tid, sommartid eller normaltid, som man vill behålla. EU-parlamentet har satt 2021 som ett rimligt datum för att länderna ska ha hunnit ta beslut.

Hur går argumentationen för respektive tid?

Sommartidsentusiasterna menar att sommartiden ger en mer aktiv livsstil och därmed är bra för hälsan. Solen går ner en timme senare och många människor har en positiv känsla för sommartiden med de ljusa kvällarna.

De som vurmar för vintertiden, eller normaltiden, trycker i stället på att morgnarna med ständig sommartid under vintern skulle bli ännu mörkare. Bristen på morgonljuset tillsammans med ljusare kvällar kan göra att vi sover sämre och därmed bidra till sämre mental hälsa.

Hur kan jag tänka för att minnas om det är fram eller tillbaka som klockan ska ställas?

Tänk på det som brukar tas fram på våren, så som trädgårdsmöblerna och grillen – de sakerna flyttas fram, precis som klockan. Den sista helgen i oktober är det tvärtom, trädgårdsmöblerna åker tillbaka in i förrådet – klockan ställs tillbaka en timme.

Vart kan jag vända mig om jag fortfarande är osäker på vad klockan är?

Fröken Ur finns till hands, om du trots allt är osäker. Numret är 90510 (från utlandet +46 33 90510).

Marie Carlsson/TT

FAKTA

Fakta: Sommartid och normaltid

Övergången till sommartid innebär en ökning av normaltiden med en timme.

Avsikten är att bättre utnyttja dagsljuset under sommarhalvåret genom att solnedgången sker en timme senare.

Sommartiden börjar 02.00 normaltid sista söndagen i mars. Tiden anges då som 03.00 sommartid. Sommartiden upphör klockan 03.00 den sista söndagen i oktober. Tiden anges då som 02.00 normaltid.

Den 26 mars 2019 beslutade EU-parlamentet att den EU-gemensamma sommartiden ska upphöra. Senast 2021 ska varje medlemsland besluta om sommartid eller normaltid ska råda.

Källa: ne.se

Sport

Varnar "coronafuskarna": Vi kommer efter er

Wada-ordföranden Witold Banka. Arkivbild.
Wada-ordföranden Witold Banka. Arkivbild.
Fotograf: Czarek Sokolowski/AP/TT
Sport
Sport Coronakrisen och bristen på dopningstest är inte ett kryphål till att fuska.

Om det är några idrottare som tror att de kan utnyttja pandemin till att fuska, så kan de tänka om.

Så lyder en varning från ordföranden i den internationella antidopningsorganisationen Wada, Witold Banka.

Han har således ett klart besked till idrottare som tror att de kan dra fördel av att virusutbrottet har försvårat genomförandet av dopningstest.

– Vi kommer fånga er och stänga av er, säger han till Reuters.

Utmaningar

Wada erkände i förra veckan att coronapandemin har skapat utmaningar för de personer vars jobb är att utföra dopningsprov, eftersom många länder stänger sina gränser och ställer in flyg.

För ohederliga idrottare utgör det en stor möjlighet.

Utom räckhåll för antidopningsmyndigheterna, kanske i vissa fall i månader, kan det hända att vissa idrottare känner sig frestade att öka sina medaljchanser med hjälp av prestationshöjande medel, med OS i Tokyo 2020 uppskjutet till nästa år.

Men gör de det så kommer de åka fast, varnar Witold Banka.

– De är inte idrottare. Fuskar du så fångar vi dig. Det är helt säkert. Vi kommer att avslöja dig, säger Wada-ordföranden.

– Om du vill utnyttja situationen till att fuska så kommer vi fånga dig och vi kommer stänga av dig från idrotten.

"Många verktyg"

I avsaknaden av dopningstest måste Wada förlita sig till andra vapen i sin antidopningsarsenal, så som idrottarnas biologiska pass, långtidsanalyser och efterforskningar.

– Världen stannar upp. Det här är en ny och utmanande situation för oss alla, men vi har många verktyg vi använder oss av och jag hoppas att vi kan återgå till full styrka väldigt snart, säger Banka.

– Antidopningen sover aldrig.

Utrikes

Världen tittar bort – Libyens strider tilltar

Solen går upp över Tripoli – där de boende vittnar om allt hårdare beskjutning. Arkivbild.
Solen går upp över Tripoli – där de boende vittnar om allt hårdare beskjutning. Arkivbild.
Fotograf: Felipe Dana/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Efter några veckor av förhållandevis lugn har striderna eskalerat i Libyen. De båda parterna i konflikten enades förra helgen om en humanitär vapenvila på grund av coronaviruset. Men det tog inte ens ett dygn innan striderna återupptogs och blev än mer intensiva. Båda sidor tycks fast beslutna om att utnyttja det faktum att internationella aktörer är distraherade av coronapandemin för att flytta fram sina positioner.

Boende i huvudstaden Tripoli, som krigsherren Khalifa Haftar försöker inta från den FN-stödda regeringen GNA, har vittnat om den värsta beskjutningen på länge. Styrkor lojala med Haftar säger sig också ha tagit kontroll över flera städer i nordväst, rapporterar The Guardian.

Libyen fick sitt första konstaterade coronafall tidigare i veckan. Mycket av landets sjukvårdsinfrastruktur ligger i spillror efter åratal av konflikt och kaos.

NÄSTA ARTIKEL