Kultur

SVT sänder för barn som måste vara hemma

Alex Hermansson och Malin Olsson som i somras gjorde Sommarlov i Beijers park i Malmö blir programledare för SVT:s Hemmahänget. Foto: Gunilla Wedding
Artikel Kultur och Nöje Hemmahänget heter ett nytt barnprogram som SVT börjar sända måndag 23 mars. Programmet ska fundera som underhållning och sällskap för barn som är tvungna att vara hemma på grund av coronaepidemin.

Programledare för SVT:s nya barnsatsning är Tobbe Blom, Malin Olsson och Alexander Hermansson.

– Vi har en situation i Sverige idag där många barn är oroliga och rädda. De kan behöva sitta hemma även om de inte är sjuka och kan inte ha sin vanliga vardag med kompisar och rutiner. Om skolorna skulle stänga kommer cirka en miljon barn bli drabbade, säger Johanna Gårdare, programchef på SVT Barn i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Småsparare ratar Ryssland och räntefonder

Frida Bratt, sparekonom Nordnet. Arkivbild.
Frida Bratt, sparekonom Nordnet. Arkivbild.
Fotograf: Lars Pehrson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Småspararna tror fortsatt på en positiv utveckling för aktiemarknaden. Under maj månad valde man att köpa aktiefonder och sälja av räntefonder enligt statistik från Nordnet. Globalfonder återfinns i toppen medan vinsthemtagning skett bland annat mot fonder inriktade mot Östeuropa och Ryssland.

"Förutom globalfonder vågade fondspararna också satsa på tillväxtmarknader. I dem får man mycket Kina, som ligger före oss i coronapandemin, men också lite Latinamerika, som ligger efter och där börserna ännu inte har rekylerat upp", säger Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet i en kommentar.

Samtidigt syns också en tydlig vinsthämtning efter de senaste veckornas tydliga uppgång. 52 procent av alla fondaffärer under maj månad var köp enlig Nordnet, en lägre siffra än till exempel under turbulensen i mars.

"Börsen har rusat snabbt, och det har fått spararna att börja hämta hem lite vinster. En hel del sparare tycks passa på att sälja lite efter den remarkabla uppgången", säger Frida Bratt.

FAKTA

Fakta: Mest sålda och köpta fonder

Mest köpta:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Länsförsäkringar Global Indexnära

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära

Tin Ny teknik

Swedbank Robur Ny Teknik

DNB Global Indeks

SPP Aktiefond Global

Spiltan Räntefond Sverige

SEB Sverige Indexfond

Mest Sålda

East Capital Eastern Europe

Öhman Navigator

Amundi Funds Cash USF

Brummer Multi-strategy

SEB Russia

SEB Korträntefond

Handelsbanken Euro Ränta

Wells Fargo Lux WF Global Opportunities

FIM Euro

Nordea småbolag Norden

Kultur och nöje

Körberg och Sjöholm hyllar Kristina Lugn

Kristina Lugn gick bort i början av maj. Arkivbild.
Kristina Lugn gick bort i början av maj. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Poeten och dramatikern Kristina Lugn ska hyllas av skådespelare och musiker under en kväll på Teater Brunnsgatan 4 i Stockholm. Artister som Helen Sjöholm, Tommy Körberg och Mira Eklund uppträder och Kalle Westerdahl, Sigge Norling och Martina Montelius – dotter till Kristina Lugn och nuvarande ledare för teatern – läser poesi.

"Allt är gjort med värdighet och respekt. Det kommer att handla om Kristinas kärlek till orden, konsten och till den här teatern som ju var hennes vardagsrum", säger Camilla Carlström, producent vid Teater Brunnsgatan 4, till Kulturnyheterna.

Hyllningskvällen äger rum på torsdagen. Den filmas och kommer att läggas upp digitalt i efterhand.

Utrikes

Brasilien passerar 25 000 döda

Kontroll av kroppstemperatur utanför ett köpcenter i Brasília.
Kontroll av kroppstemperatur utanför ett köpcenter i Brasília.
Fotograf: Eraldo Peres/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Antalet döda i sviterna av det nya coronaviruset har passerat 25 000 i Brasilien, som beskrivs som det senaste centret i den globala smittspridningen.

Det senaste dygnet har 1 086 personer avlidit, uppger landets hälsomyndighet, vilket är femte gången fler än tusen dödsfall registrerats på ett dygn.

Antalet döda är det sjätte högsta i världen, och fler än 410 000 har registrerats smittade av viruset, den näst högsta siffran i världen efter USA.

Ekonomi

Över 100 australiska tidningar slutar tryckas

Huvudkontoret för Australiens största medieföretag News Corp. Arkivbild.
Huvudkontoret för Australiens största medieföretag News Corp. Arkivbild.
Fotograf: Rick Rycroft/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Australiens största medieföretag News Corp slutar trycka över etthundra lokaltidningar. Hur många som förlorar jobbet är ännu oklart.

De flesta av de tidningar som nu inte längre ska ges ut på papper att finnas kvar på internet, men 13 av titlarna kommer att slås ihop med andra tidningar inom mediemagnaten Rupert Murdochs koncern.

Åtgärden ingår i en omstrukturering för att kapa kostnader och strömlinjeforma stora delar av tidningarnas innehåll, uppger mediejätten.

Hur många journalister som förlorar sina tjänster vill de inte uppge ännu, bara att 375 journalister ska jobba kvar på de lokala titlarna. Enligt Sydney Morning Herald arbetar i dag drygt 1 200 på de berörda tidningarna.

– Vi pratar inte om de siffrorna, vi talar om människor här och vi kommer att föra interna samtal i dag och i morgon och jag kommer inte att föregå de samtalen. Vi ska prata med alla inblandade var för sig, säger styrelseordföranden Michael Miller enligt nyhetsbolaget ABC.

Nått brytpunkten

Miller säger att läsarna flyttat till internet, och att annonsörerna följt efter. På den vidsträckta australiska landsbygden är internet dock inte helt utbyggt och de lokala tidningarna fyller här en stor samhällsnyttig funktion.

– I april sade jag att vi nådde brytpunkten för den påverkan flykten till internet har för tryckta tidningar. Nu har vi också nått brytpunkten vad gäller antalet australier som är villiga att betala för innehåll på internet, säger Michael Miller.

Tidigt under coronakrisen aviserade News Corp att 16 titlar under pandemin inte skulle ges ut på papper. De kommer aldrig åter att tryckas, och ytterligare 76 titlar försvinner på papper den 29 juni.

Tidningar över hela landet påverkas, bara i de största städerna klarar sig tidningarna från att sluta tryckas.

Mörk dag och mörkt år

– Det är en mörk dag för vårt land, säger hälsominister Greg Hunt om nedläggningarna under sin dagliga presskonferens om coronaläget.

Torsdagens besked är det senaste under ett mörkt år för Australiens medier. Tidigare har mediebolaget Network 10 lagt ner sin nyhetstjänst på internet, Buzzfeed har stängt sitt kontor i landet och Australiens nationella nyhetsbyrå AAP hotas av nedläggning. AAP ägs i dag delvis av News Corp, som vill sälja nyhetsbyrån.

Investerarna gillade nyheten om News Corp, efter beskedet steg företagets aktie på Sydneybörsen med över 2 procent.

Martin Yngve/TT

Kultur och nöje

Flera skriver böcker om coronaviruset

Kerstin Ekman berättar om när hon blev sjuk i 'asiaten', i boken 'Corona – 19 författare om krisen'. Arkivbild.
Kerstin Ekman berättar om när hon blev sjuk i "asiaten", i boken "Corona – 19 författare om krisen". Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Persson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Dystopier, analyser och spänningsromaner om pandemier: corona har börjat ta sig in i litteraturen. Och viruset kan förändra vad vi läser för en lång tid framöver.

Författarna Paolo Giordano och Slavoj Zizek var några av de första att, rekordsnabbt, ge ut böcker om den pågående pandemin. Men mer litteratur har dykt upp i coronans spår. Den amerikanska redaktören Alice Quinn har samlat 85 poetiska betraktelser om bland annat isolering, tristess och sorg i “Together in a sudden strangeness: America’s poets respond to the pandemic”. Och i den svenska boken "Corona – 19 författare om krisen" formulerar författarna sin syn på litteraturens kraft i svåra tider.

Att det är fackböcker och antologier som först tar upp viruset är inte en slump.

– En etablerad författare hinner inte skriva en roman om corona på två månader, säger Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers Förlag.

Syns i fiktionen

Redan tidigt märktes ett sug efter berättelser som kunde göra den nya främmande verkligheten mer begriplig. Albert Camus "Pesten" kom nyss i nyutgåva och Hanne Vibeke Holsts "Som pesten" blev efterfrågad igen. Nu börjar också den nyskrivna skönlitteraturen närma sig ämnet. Bonniers har tagit emot fler debutantmanus än vanligt i vår, och många av dem handlar om pandemier och katastrofscenarier, konstaterar redaktören Helena Ljungström.

– Sådana berättelser har funnits längre än corona. Men vi ser att det kommer många sådana berättelser just nu. Det smygs in i det som skickas till oss, på samma sätt som man kunde se följder av metoo i manusen, säger hon.

De många osäkra faktorerna kring viruset gör att ämnet passar väl för genren "spekulativ fiktion", tycker Daniel Sandström. Det framhåller också Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts, som i sommar ger ut en spänningsroman om en pandemi. Den handlar om ett virus som sprider sig från Stockholm till resten av världen.

Men Håkan Bravinger tror att litteraturen kommer att påverkas djupare än så.

– Vi vet inte hur länge det här kommer hålla i sig. Men vi kan redan nu se att det förändrar samhället i grunden. Sådana mer omvälvande händelser används ofta väldigt symboliskt av författargenerationen.

Pandemi som vägskäl

Det är inte heller bara nyskriven litteratur som påverkas – alla författare med manus som är aktuella det här året har behövt förhålla sig till corona, berättar Daniel Sandström.

– Och den som håller på med en bok som kommer ut nästa vår får antingen skriva in det här som en del av texten eller flytta handlingen ett år tillbaka i tiden. Även om folk inte vill befatta sig med coronan så är den svårt att bortse från om du beskriver Sverige 2021, säger han.

Viruset gör också en del skildringar oväntat aktuella, som när Anna Jansson gav ut "Främmande fågel" under fågelinfluensan. Under våren betraktade Jessica Schiefauer virusets framfart med stigande förvåning. Sedan 2010 har hon arbetat med romanen "Bärarna ", som skildrar en värld där en smitta har härjat i decennier.

– I min roman har man nästan lagt smittan till handlingarna. Att hitta ett botemedel och kunna gå tillbaka till tillvaron som den var före smittan har man sedan länge slutat hoppas på.

Parallellerna är många – hon använder ord som "spridare", "karantän" och "smittbärare". Och även om boken inte handlar om corona tar den upp hur världen kan omformas av en pandemi.

– Nu kommer det fler essäer, reportage och forskare som börjar prata om en pandemi som ett vägskäl, och en möjlighet att backa till vad som är centralt för mänsklighetens överlevnad och välmående. Och de sakerna har jag fokuserat på hela tiden. Så där blir det läskigt aktuellt.

Möjliga världsordningar

Schiefauers bok, som ges ut i oktober, handlar om hur folk beter sig när allt ställs på sin spets. Den värld vi lever i är bara en av flera möjliga rådande världsordningar, argumenterar hon. Sådana frågor kommer litteraturen att uppehålla sig mer vid, tror också Daniel Sandström.

– Eftersom det här är det största vår generation har varit med om, eller egentligen det största sedan andra världskriget, är det en stor fråga vilket samhälle vi återvänder till.

Han förutspår att vi kommer att se fler naturskildringar, och böcker med en mer existentiell dimension. Många kommer att ställa sig nya frågor om livet, gissar också Håkan Bravinger.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi kommer få se berättelser som handlar om individer, som får problem på grund av det här, säger han och nämner teman som familj, åldrande och ensamhet.

– Kanske kommer synen på ensamma och äldre människor att förändras, med den utsattheten som man kan känna. Det är stora frågor som litteraturen kommer att ägna sig åt. Det finns mycket intressant som kan komma upp till ytan.

Elin Swedenmark/TT

Johan Anderberg skriver boken 'Flocken', om det svenska vägvalet under pandemin. Arkivbild.
Johan Anderberg skriver boken "Flocken", om det svenska vägvalet under pandemin. Arkivbild.
Fotograf: Staffan Löwstedt/SvD/TT
'Folk i Sverige tror att inget farligt egentligen kan hända dem', argumenterar författaren Elisabeth Åsbrink i boken 'Corona – 19 författare om krisen'. Arkivbild.
"Folk i Sverige tror att inget farligt egentligen kan hända dem", argumenterar författaren Elisabeth Åsbrink i boken "Corona – 19 författare om krisen". Arkivbild.
Fotograf: Vilhelm Stokstad/TT
'Jag har inte behövt göra några ändringar. Det är läbbigt och lite häftigt', säger författaren Jessica Schiefauer som är aktuell med en bok om ett samhälle härjat av en pandemi. Arkivbild.
"Jag har inte behövt göra några ändringar. Det är läbbigt och lite häftigt", säger författaren Jessica Schiefauer som är aktuell med en bok om ett samhälle härjat av en pandemi. Arkivbild.
Fotograf: Christine Olsson/TT
'Jag tror det här kommer att bidra till att man börjar fundera på den livsstil vi hade fram till coronan, och som ändå var ifrågasatt. Både politiskt och klimatmässigt tror jag pandemin accelererar frågeställningar kring hur vi ska leva och vad som är ett bra liv. Jag tror att det kommer att synas', säger Albert Bonniers litteräre chef Daniel Sandström. Arkivbild.
"Jag tror det här kommer att bidra till att man börjar fundera på den livsstil vi hade fram till coronan, och som ändå var ifrågasatt. Både politiskt och klimatmässigt tror jag pandemin accelererar frågeställningar kring hur vi ska leva och vad som är ett bra liv. Jag tror att det kommer att synas", säger Albert Bonniers litteräre chef Daniel Sandström. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Böcker om corona

"Covid-19". Biologen och vetenskapsjournalisten Deborah Mackenzie ger en grundkurs i epidemiologi, och går igenom hur vi kan förhindra att den här situationen uppstår igen.

"Corona – 19 författare om krisen". I ett samarbete mellan DN och Polaris ger författare från hela världen sin syn på krisen och litteraturens roll. Deltar gör bland andra Kerstin Ekman, Silvia Avallone, Annie Ernaux, Sverker Sörlin och Abdellah Taia. Boken kommer den 18 juni.

"Flocken" av Johan Anderberg. Ges troligen ut under 2021 och handlar om det svenska vägvalet under pandemin.

"Smittans tid" av Paolo Giordano. Författaren skrev boken i karantän, och resonerar kring hur samhället och människor måste bemöta viruset. Boken gavs ut i 20 länder samtidigt och författaren donerar en del av intäkterna till forskning om viruset.

"Åtta steg mot avgrunden". Jonathan Jeppson skrev snabbt in ett kapitel om corona i sin bok om en skenande klimatkris. Mot dess potentiella förödelse är corona ingenting, menar han.

"Bärarna" av Jessica Schiefauer. Utkommer i oktober, och handlar om ett samhälle där en smitta har härjat i decennier. Det är inte corona som skildras – men i mångt och mycket är det ändå likt.

"Antydningar" av Zadie Smith. Meditationer i stoisk anda, skrivna under corona. Kommer i september.

Spänningsroman om en pandemi, än så länge utan titel. Ges ut som ljudbok i juli, på Tiden förlag.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Inrikes

Vaccinveteran ger sig in i kampen om vaccin

Även vaccinjätten MSD ska nu försöka ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset. Arkivbild.
Även vaccinjätten MSD ska nu försöka ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Inrikes
Inrikes Till slut ska även vaccinjätten MSD – som var först med vaccin mot påssjuka, röda hund och trippelvaccinet MPR – försöka utveckla ett vaccin mot coronaviruset. Företagets vd Roger Perlmutter varnar dock för att det inte kommer att bli lätt – och att det kommer att ta tid.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO:s senaste uppdatering finns det nu 124 vaccinkandidater i olika stadier av utveckling för ett vaccin mot sars-cov-2. Flera företag har slagit på stora trumman för just sina projekt. Den största spelaren av dem alla på området, MSD, har dock hållit en låg profil. Men inte längre. För nu tillkännager företagets vd Roger Perlmutter att även MSD har gett sig in i matchen. I en intervju med den vetenskapliga tidskriften Science höjer han dock ett varningens finger. Att hitta ett vaccin mot det virus som fortfarande håller världen i något av ett järngrepp kommer inte att bli lätt.

– De flesta vaccinprojekt kommer att misslyckas. Det är väldigt svårt att göra ett vaccin, säger Roger Perlmutter, vd för Merck, som utanför USA och Kanada går under namnet MSD (Merck Sharp & Dhome).

Roger Perlmutter bör veta vad han pratar om. Förutom att han själv är en immunolog, leder han ett företag som var först med ett vaccin mot både röda hund och påssjuka, samt det så kallade MPR-vaccinet, det vill säga trippelvaccineringen mot påssjuka, röda hund och mässling, som varje år ges till nästan alla svenska barn inom det allmänna vaccinationsprogrammet. Så sent som förra året lanserade företaget dessutom ett vaccin mot ebola.

Två inriktningar

Den grundläggande principen för ett vaccin är förhållandevis enkel. Vaccinet innehåller ett antigen från smittämnet som kroppens immunförsvar (förhoppningsvis) reagerar på.

Ett vaccin kan dock utvecklas på flera olika sätt. Enligt WHO använder sig de 124 olika projekten av totalt åtta olika tekniker, eller plattformar.

– Om man ska utveckla ett vaccin bör man tänka sig noga för, vilken plattform som har störst chans att lyckas, säger Roger Perlmutter.

Att komma först är inte MSD:s prioritet. Antagligen, säger Roger Perlmutter, kommer det att behövas fler än ett vaccin för att möta det enorma behovet, kanske med olika typer av beredningar för olika målgrupper, som äldre och yngre.

MSD satsar på två vaccinprojekt som båda är vektorbaserade, var av det ena utvecklas i samarbete med den icke vinstdrivande organisationen International AIDS Vaccine Initiative (IAVI). Att det är vektorbaserat innebär att vaccinet förs in med hjälp av ett harmlöst virus, en vektor eller en "bärare", som har med sig en sekvens för ett avgörande ytprotein som finns hos coronaviruset. När det ofarliga viruset kommer in i cellerna börjar proteinet att tillverkas, varefter immunförsvaret reagerar på proteinet.

Det var tekniken bakom det ebolavaccin som MSD lanserade förra året och som hittills varit mycket framgångsrikt. Sådana vacciner tar dock längre tid att utveckla, även om forskarna i gengäld hoppas på ett vaccin som ger ett mer robust immunsvar där en enda dos förhoppningsvis ska räcka. Den andra vaccinkandidaten utvecklas i samarbete med ett österrikiskt företag och består av ett försvagat mässlingsvirus som kan bära med sig gener för en rad olika smittämnen in i cellerna, däribland det coronavirus som orsakar sars.

Inte klart på ett år

Roger Perlmutter säger att de båda vaccinkandidaterna ännu inte testats på apor, men att teknikerna har prövats på människor avseende andra sjukdomar och att företaget "tror starkt" på att de även kan fungera för covid-19. Till skillnad från många andra företag använder sig MSD dessutom av en vektor (virus) med sekvenser som kan föröka sig själva, varför företaget tror att det kommer att räcka med en enda dos för att få ett tillräckligt starkt immunsvar.

– Om det handlar om att immunisera miljarder människor, är tanken på att behöva leta rätt på dem för att ge en booster-dos problematisk. Det är inte omöjligt, men man skulle helst vilja slippa, säger Roger Perlmutter som inte ser några enkla lösningar för den nuvarande pandemin:

– Jag vill inte att folk ska tro att nu när Merck kommer in, så kommer allt att vara klart på tolv månader. Så är det inte. De här sakerna tar lång tid.

Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Vaccinationer i världen

Vaccinationer ses allmänt som en av de stora hälsoförbättrarna i världen. Genom vaccinationer förklarades världen 1980 fri från den fruktade sjukdomen smittkoppor. Nu är polio nära att utrotas.

På 1970-talet vaccinerades mindre än 10 procent av alla barn mot de sex vanligaste dödliga barnsjukdomarna: mässling, polio, stelkramp, kikhosta, difteri och tuberkulos. I dag får över 85 procent av världens barn vaccin mot sjukdomarna.

Omkring 20 miljoner barn får dock fortfarande inte grundvaccinen. Var 20:e sekund dör ett barn av en sjukdom som hade kunnat förhindras med vaccin.

Källa: Unicef och Folkhälsomyndigheten

Utrikes

Tiotals miljoner barn kan hamna i fattigdom

Ett barn letar efter bränsle på en soptipp i Afghanistans huvudstad Kabul.
Ett barn letar efter bränsle på en soptipp i Afghanistans huvudstad Kabul.
Fotograf: Altaf Qadri/AP/TT
Utrikes
Utrikes 86 miljoner barn. Så många riskerar att hamna i fattigdom under resten av 2020 på grund av coronaviruspandemin, enligt Unicef och Rädda Barnen. Den största ökningen befaras ske i bland annat Europa.

Ökningen motsvarar 15 procent och innebär att totalt 672 miljoner barn kommer att leva i fattigdom vid årets slut – om inte stats- och regeringschefer agerar. Organisationerna talar om en "aldrig tidigare skådad socioekonomisk kris" som äter resurser från familjer världen över.

– Det är en väldigt snabb eskalering. Covid-19-krisen slår särskilt hårt mot barn som ju är mycket känsliga för förändringar i sina familjers ekonomier, säger Pernilla Baralt, generalsekreterare för Unicef Sverige.

Barnbidrag och skolor

Två tredjedelar av de fattiga barnen bor i Afrika söder om Sahara och i södra Asien. Men den största ökningen av nödställda barn, uppemot 44 procent, väntas ske i Europa och Centralasien, enligt analysen som bygger på data från IMF och Världsbanken för 100 låg- och medelinkomstländer. När det gäller Europa handlar det bland annat om Ukraina och Moldavien.

Sverige ingår inte i undersökningen, då det inte är ett låg- eller medelinkomstland. Men även här har Unicef noterat att de ekonomiska klyftorna mellan barn ökat under en tid.

– Covid-19 kommer att understryka den ojämlikheten. Men i Sverige har vi sociala skyddsnät som kompenserar, vi har barnbidrag och skolor där barn får mat, säger Baralt.

Traumatiskt för små

Det är just sådana investeringar som Unicef och Rädda Barnen nu uppmanar världsledare att göra. Vid sidan av utbyggda och väl finansierade sociala skyddsnät samt ekonomiska bidrag riktade till barn vill de se satsningar på barnomsorg i de berörda länderna.

– Barnomsorgen är extra viktig i en kris. Den ska vara tillgänglig för alla och hålla en god kvalitet, säger Baralt.

TT: Vilka konsekvenser har det för ett barn att växa upp i fattigdom?

– De är enorma. De första åren i livet är helt avgörande, får man inte tillräckligt med näring påverkas hjärnans utveckling och risken att drabbas av sjukdomar ökar. Och för många barn är det nu en stor oro att mamma eller pappa inte har något arbete.

Lägg därtill att barnäktenskapen ökar liksom risken för barnarbete, när familjer faller tillbaka i fattigdom.

– Vi såg även under ebolakrisen att när skolor håller stängt en längre tid är de många barn, särskilt flickor, som aldrig kommer tillbaka till skolan, säger Baralt.

Tina Magnergård Bjers/TT

Ett barn tvättar kläder på gatan i Antananarivo i Madagaskar.
Ett barn tvättar kläder på gatan i Antananarivo i Madagaskar.
Fotograf: Kabir Dhanji/AP/TT

FAKTA

Fakta: Så slår covid-19-pandemin mot barn

86 miljoner. Så många barn riskerar att hamna i ett läge där de lever under sitt hemlands fattigdomsgräns under resten av året.

672 miljoner. Så många barn totalt kommer att leva i fattigdom vid årets slut, om inget görs.

22 procent. Den uppskattade ökningen av fattiga barn i Latinamerika och Karibien under resten av 2020.

44 procent. Den uppskattade ökningen av fattiga barn i Europa och Centralasien, främst i länder som Rumänien, Moldavien och Bangladesh under resten av 2020.

117 miljoner. Så många barn riskerar att inte få mässlingsvaccin i år, eftersom länder ställt in eller minskat sina vaccinationsprogram under coronapandemin.

Källor: Unicef och Rädda barnen

Inrikes

Grönt ljus för flera insjöfiskar

Inrikes
Inrikes Flera insjöfiskar får tummen upp av Världsnaturfonden i årets upplaga av fiskeguiden. Men det ser fortsatt mörkt ut för populära havsfiskar.
– Vi måste bli bättre på att äta andra fiskar, säger Karin Glaumann på Världsnaturfonden.

Det våras för insjöfisken under 2020, enligt Världsnaturfondens (WWF) fiskguide. Röding, abborre och sik, som bland annat fiskas i Vättern och Vänern, får grönt ljus och klassas som ett hållbart alternativ för den som vill äta fisk.

– Det är roliga nyheter, säger Karin Glaumann, sakkunnig inom fisk och marknad på Världsnaturfonden.

Bättre koll

Fiskguiden som WWF ger ut varje vår är en konsumentguide där matfiskar klassas som antingen gröna, gula eller röda. Är fiskarten klassad som grön kan man som konsument med gott samvete välja att äta fisken, men klassas arten som röd bör den fisksugne låta bli.

Anledningen till att många svenska insjöfiskar fått ett bättre resultat är för att svenska myndigheter har fått bättre koll på hur fiskbestånden ser ut, enligt Karin Glaumann.

– När vi inte vet hur bestånden ser ut går vi efter försiktighetsprincipen. Men nu när vi fått en bättre bild kan fler fiskarter få grönt ljus.

Rött på havet

Samtidigt som insjöfiskar mår bättre ser det desto mörkare ut på de sju haven. Östersjötorsken pekas ut som fortsatt hårt utsatt och har kvar sitt röda ljus från förra året. Torsken runt den svenska västkusten klassas på samma vis och har gått från gult ljus 2019 till rött i årets guide.

– Här ser vi att trenden går åt motsatt håll från insjöfiskarna. Vi måste variera mer vilken fisk vi äter. 80 procent av all sjömat svenskarna äter består av bara tio olika fiskarter, säger Karin Glaumann.

I stället för torsk lyfter hon fram braxen som en alternativ fisk som svenskarna borde äta. Braxen gör debut i fiskguiden och lyfts fram eftersom den fiskas lokalt i Bottenviken på ett hållbart sätt.

– Det man kan göra när man köper fisk är att vara medveten om var den kommer ifrån och hur den har fiskats. Samma art kan ha fiskats med bottentrål eller i bur. Då är buren det alternativ som har mindre miljöpåverkan, säger Karin Glaumann.

WWF understryker att guidens klassningar inte innebär att alla gröna fiskar är klimatsmarta att äta. Men för den som vill tänka på klimatet och samtidigt äta något från havet lyfter guiden fram sill och makrill som klimatsmarta alternativ. De fångas nämligen oftast i stim och fiskas med båtar som har låg bränsleförbrukning och som inte riskerar att fånga hotade arter i samband med fisket.

Victor Blomdahl/TT

Röding får grönt ljus från Världsnaturfonden om den är fiskad i svensk insjö. Arkivbild.
Röding får grönt ljus från Världsnaturfonden om den är fiskad i svensk insjö. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund / TT
Karin Glaumann, sakkunnig inom fisk och marknad på Världsnaturfonden tycker att människor som vill äta fisk borde variera sig mer när det gäller vilka fiskarter man sätter i sig. Annars kan redan utsatta, men populära, fiskarter som torsk få en ännu mer utsatt position.
Karin Glaumann, sakkunnig inom fisk och marknad på Världsnaturfonden tycker att människor som vill äta fisk borde variera sig mer när det gäller vilka fiskarter man sätter i sig. Annars kan redan utsatta, men populära, fiskarter som torsk få en ännu mer utsatt position.
Fotograf: Världsnaturfonden

FAKTA

Fakta: Svenskarna och fisken

Svenskarna äter runt en till två fiskmåltider i veckan. Laxen är den mest populära fisken, men även makrill, sej och tonfisk är omtyckta av svenskarna. Den svenska importen av fisk sker främst från grannländerna Danmark och Norge, men också från Kina.

Källa: Världsnaturfondens fiskguide 2020

FAKTA

Fakta: Fiskguiden

Cirka 90 procent av världens kommersiella fiskbestånd är antingen fullt utnyttjade eller överfiskade.

Tanken är att världsnaturfonden WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur ska hjälpa konsumenter, dagligvaruhandel och restauranger att göra hållbara val av fisk.

Guiden har getts ut sedan 2002 och är ett samarbete mellan WWF i 25 länder. Fiskarna delas in i tre kategorier: grönt (bästa val), gult (var försiktig) och rött ljus (låt bli).

I guiden bedöms de vildfångade arterna utifrån tre kriterier: hur bestånden mår, om förvaltning och kontroll är effektiva, och fiskets påverkan på ekosystemet. För de odlade arterna bedöms var fodret kommer från, odlingssättet och miljöpåverkan.

Källa: Världsnaturfonden WWF

FAKTA

Fakta: Våra vanligaste matfiskar

Alla matfiskar kan få grönt, gult eller rött ljus beroende på hur de fiskas. Här listas våra åtta vanligaste matfiskar, och under vilka förutsättningar de får grönt ljus av Världsnaturfonden WWF.

Lax: Om den är ASC eller KRAV-certifierad.

Sill/ strömming: Om den är MSC eller KRAV-certifierad, om den är fiskad med flyttrål eller ringnot i Nordostatlanten.

Torsk: Om den är MSC eller KRAV-certifierad.

Nordhavsräka: Om den är MSC eller KRAV-certifierad.

Makrill: Om den är fångad med handlina och ringnot i Nordostatlanten.

Tonfisk/ skipjack: Om den är MSC-certifierad, eller om den fiskats med handlina eller spö.

Alaska pollock: Om den är MSC-certifierad.

Rödspätta: Om den är MSC-certifierad.

NÄSTA ARTIKEL