Virusförvirring i Danmark: Får barn leka?

Frågan om friska barn ska få leka med varandra under coronaepidemin har blivit ett diskussionsämne i Danmark, efter motstridiga besked från myndigheterna.
Nu blandar sig statsministern i frågan.
Publicerad 20 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Tom lekplats vid Hareskov Skole i Hareskovby utanför Köpenhamn torsdagen den 12 mars.
Tom lekplats vid Hareskov Skole i Hareskovby utanför Köpenhamn torsdagen den 12 mars.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/TT

– Om man ska leka tillsammans ska man hålla avstånd till varandra, och man ska inte vara för många på samma gång, säger Mette Frederiksen (S) under en särskild presskonferens för barn om virusutbrottet.

Samtidigt rättar sig restriktiva smittskyddsorganet Statens serum institut (SSI) efter den mer lekvänliga linjen från Sundhedsstyrelsen, motsvarande svenska Folkhälsomyndigheten.

"Det finns ingen som förbjuder friska barn att leka tillsammans", säger SSI-chefen Kåre Mølbak i ett skriftligt uttalande.

Lyssna på drottningen

De som ger sig in i leken måste dock vara överens om att följa Sundhedsstyrelsens råd, betonar han.

"Det vill säga att leken gärna ska ske utomhus, i grupper om två till tre barn, att leken är kortvarig, barnen ska hålla visst avstånd och så måste de vara friska", skriver Mølbak.

Sundhedsstyrelsens chef Søren Brostrøm har flera gånger sagt att friska barn får leka tillsammans så länge det sker utomhus och i små grupper. Men förvirring uppstod i frågan sedan Kåre Mølbak i torsdags gav motsatt besked.

– De ska lyssna till vad vår statsminister och drottning har sagt. Man ska hålla avstånd, och det gör inte barn. Så därför ska man inte träffas för att leka, sade Mølbak i tv-programmet Lægens bord.

Ring på Facetime

Sundhedsstyrelsen uppmanar föräldrar att hjälpa sina barn till god handhygien och skriver vidare på sin webbplats om lek: "Att leka med andra barn är viktigt för barns mentala hälsa, och barn får därför gärna leka tillsammans. De bör dock vara mycket få när de leker och begränsa samvaron till en liten grupp vänner."

Statsministern ger även mer allmänna råd till barn om hur de kan hantera den situation uppstått med anledning av virusutbrottet.

– Allt har förändrats i Danmark. Skolan är stängd, och det är idrottsaktiviteterna också. Kanske är både mamma och pappa hemma. Som barn ska man inte gå runt och vara rädd, men man ska ta det på allvar. Det bästa sättet att få stopp på corona är att man håller avstånd, säger Frederiksen.

– Man kan använda Facetime och ringa till varandra. Man kan leka mer med lillebror och lillasyster än man brukar göra.

Även Norges statsminister Erna Solberg har hållit en pressträff för barn om virusutbrottet.

Nio döda

Antalet dödsfall i Danmark som kopplas till det nya coronaviruset har stigit från sex i torsdags till nio på fredagen. SSI uppger att covid-19, den sjukdom som viruset ger upphov till, inte nödvändigtvis är den avgörande dödsorsaken men att samtliga nio bekräftats ha burit på smittan.

Totalt har 1 226 personer bekräftats smittade i Danmark, en ökning med 74 jämfört med i torsdags.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.