Volvo Cars stänger fabriker – 20 000 permitteras

Nyheter Coronakrisen får Volvo Cars att stoppa all produktion i Sverige, Belgien och USA. Men i Kina har det rullat igång igen. Samtliga anställda i Sverige permitteras nästa vecka.
Publicerad 20 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Volvo Cars stänger ned svensk produktion nästa vecka, enligt vd Håkan Samuelsson. Arkivbild.
Volvo Cars stänger ned svensk produktion nästa vecka, enligt vd Håkan Samuelsson. Arkivbild.

Nedstängningen i Sverige och i USA sker mellan 26 mars och 14 april. I Belgien håller fabrikerna stängt till den 5 april, enligt ett pressmeddelande.

De berörda fabrikerna ligger i Torslanda, Skövde och Olofström, Gent i Belgien och fabriken i South Carolina, USA.

"Med hjälp av värdefulla stödprogram som kommit på plats via regeringen och myndigheter, har vi kunnat agera snabbt, skriver vd Håkan Samuelsson i en kommentar.

Enligt Volvo finns indikationer på att den kinesiska bilmarknaden återvänt till det normala. Tidigare i mars öppnade också Volvo sina fabriker där.

Det handlar om 20 000 anställda som permitteras, enligt Volvos presschef Claes Eliasson.

"Det pågår en organiserad nedstängning av vår svenska verksamhet, med undantag för ett fåtal nyckelfunktioner. Det är med tanke på rådande omständigheter inte möjligt att bedriva affär vare sig här eller på andra marknader utan nu är det bättre att snabbt anpassa sig till rådande läge och samtidigt planera för en återgång", skriver Volvos koncernchef Martin Lundstedt i en kommentar.

"Dessa aktiviteter sker i ett nära samarbete med fackliga parter och andra intressenter i Volvokoncernen", tillägger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.