Bolivia i karantän – viktigt val skjuts upp

Publicerad 21 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Tyg till ansiktsmasker till salu i Bolivias huvudstad La Paz. Bilden är tagen den 12 mars.
Tyg till ansiktsmasker till salu i Bolivias huvudstad La Paz. Bilden är tagen den 12 mars.Foto: Juan Karita/AP/TT

Regeringen i Bolivia sätter hela befolkningen i karantän. Från och med söndag och åtminstone två veckor framåt förväntas alla människor i landet hålla sig hemma.

– Det är ett tufft men nödvändigt beslut för allas bästa, säger interimspresidenten Jeanine Áñez, och tillägger att alla "måste vara hemma 24 timmar om dygnet".

Med anledning av viruset skjuts också det nationella valet som skulle hållas den 3 maj upp på obestämd framtid. I valet skulle bolivianerna välja vem som ska efterträda socialistledaren Evo Morales.

Morales tvingades avgå i höstas, efter att landet skakats av stora protester och anklagelser om valfusk. Enligt honom själv var det resultatet av en statskupp med utländskt stöd. Jeanine Áñez har sedan dess lett en konservativ interimsregering och hon har också ställt upp i valet.

Bolivia har så här långt upptäckt coronasmittan hos 19 personer. I de större grannländerna Brasilien och Chile har det upptäckts hundratals.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.