Coe: "Ska inte arrangera OS till varje pris"

Allt fler länder vill att OS i Tokyo flyttas, kanske ett år framåt rentav, på grund av coronaviruset.
Ett slutgiltigt beslut om spelen kan komma mycket snart, säger nu Internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe.
Publicerad 21 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Planerna för sommarens OS och Paralympics i Tokyo fortgår trots spridningen av coronaviruset. Arkivbild.
Planerna för sommarens OS och Paralympics i Tokyo fortgår trots spridningen av coronaviruset. Arkivbild.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Pressen på OS-arrangörerna växer allt mer. Frågan är hur länge de kan hålla fast vid linjen som fortsatt råder: att OS ska hållas som planerat.

Sebastian Coe, ordförande i Internationella friidrottsförbundet, tror att ett beslut om huruvida spelen kan arrangeras eller inte kan komma inom de närmsta dagarna eller åtminstone veckorna.

– Jag tycker inte att vi ska arrangera OS till varje pris. Och särskilt inte på bekostnad av idrottarnas säkerhet, säger Coe till Reuters.

Många idrottsnationer har de senaste dagarna vädjat till Internationella olympiska kommittén (IOK). Norges olympiska kommitté skrev i fredags ett brev till IOK, där man bad om att OS ska flyttas fram, och på lördagen ställde sig flera specialförbund och nationella kommittéer bakom förslaget.

Brasilien, som för fyra år sedan arrangerade sommar-OS i Rio de Janeiro, föreslår att sommarspelen i stället ska arrangeras nästa år. Som många andra menar man bland annat att det inte blir rättvisa villkor, då vissa idrottare inte kommer att kunna bedriva den träning de vill inför spelen.

"Skulle hämma drömmen"

– Som en tidigare judoka och tränare har jag lärt mig att alla idrottares dröm är att vara i toppform på ett OS, säger Paulo Wanderley, ordförande i Brasiliens olympiska kommitté.

– Att ha kvar spelen i år skulle hämma den drömmen från att helt gå i uppfyllelse.

Sebastian Coe säger att rättvisa villkor är en grundbult i den olympiska rörelsen.

– Om vi tappar de rättvisa förutsättningarna så tappar vi hela tävlingens integritet. Ingen vill ha det så, allra minst idrottarna och fansen, säger Coe.

Även det amerikanska friidrottsförbundet liksom det franska simförbundet har meddelat att de vill att spelen flyttas på grund av coronavirusets globala spridning.

Max Siegel, vd för det amerikanska friidrottsförbundet, uppmanar Sarah Hirshland, vd för USA:s olympiska och paralympiska kommitté, att ta frågan vidare till IOK.

Sverige nära Norge

"Att i ljuset av den globala situationen fortsätta planerna (för ett OS i år) skulle inte vara i våra utövares bästa intresse", skriver Siegel i ett brev till Hirshland, enligt The Straits Times.

Sveriges olympiska kommitté, SOK, har hittills avvaktat med att ta tydlig ställning i frågan. Men säger sig stå nära Norge.

– Jag kan inte tänka mig att det finns någon som vill genomföra spelen om det finns en hälsorisk, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till TT.

Om fyra månader, den 24 juli, är det planerat att OS-elden ska tändas på Olympiastadion i Tokyo.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.