Annons

Fältsjukhuset är på väg mot Uppsala

Nyheter 80 containrar och lika många lastbilar. Försvarsmakten har inlett transporten av det fältsjukhus som ska upprättas i Uppsala.
Publicerad 21 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

På lördagen inleddes lastningen och transporten av de 80 containrar som ska fraktas från Försvarsmedicincentrum i Göteborg till den militära flygbasen Ärna i Uppsala.

Det är första gången Försvarsmakten upprättar ett fältsjukhus i skarpt läge på svensk mark.

Annons

-Däremot har vi gjort det utomlands flera gånger, säger Peter Fredriksson, chef för Försvarsmedicincentrum i Göteborg.

Inom ramen för totalförsvaret så ligger det här helt rätt i tiden, att vi använder samhällstotala resurser. Vi skulle ha övat detta nu under Aurora, men verkligheten kom i vägen.

De första lastbilarna påbörjade transporten vid klockan 13. På torsdag ska fältsjukhuset börja byggas.

-Armén understöder oss och 30 lastbilar är nu på väg. Sedan ska de resterande 50, som håller på att packas nu, åka i väg så att alla är på plats senast onsdag–torsdag.

Försvarsmakten har två fältsjukhus till sitt förfogande. Det som nu är på väg till Uppsala beskriver Peter Fredriksson som ett "komplett fältsjukhus" med bland annat laboratorium och kirurgiavdelning.

Tanken är att det ska rymma 30 intensivvårdsplatser.

-Det är vad vi planlägger för, att minst kunna upprätthålla det. Men vi inventerar nu vår utrustning och tittar på hur den är kompatibel med de behov som den civila vårdnadshavaren behöver.

Om två till tre veckor väntas sjukhuset vara i drift och kunna ta emot patienter.

-Försvarsmakten ställer det här till civil myndighets förfogande. Personalen kommer att vara mixad, både civil legitimerad personal och militär. Vår huvuduppgift är att ställa infrastrukturen till förfogande.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons