Första virusdödsfallet i Finland

Publicerad 21 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En första person har avlidit efter att ha insjuknat i covid-19 i Finland. Arkivbild från Helsingfors (från juni 2019).
En första person har avlidit efter att ha insjuknat i covid-19 i Finland. Arkivbild från Helsingfors (från juni 2019).Foto: Wiktor Nummelin/TT

En person har avlidit i Finland efter att ha smittats av coronaviruset. Det är det första dödsfallet till följd av virusets spridning i landet.

Personen beskrivs som äldre och fanns i Nyland, den region vid Finlands södra kust som omfattar huvudstaden Helsingfors.

Finlands folkhälsomyndighet Institutet för hälsa och välfärd beskriver dödsfallet som beklagligt, men inte oväntat. Smittan sprider sig även i Finland och över 500 fall har kunnat identifieras hittills.

Bland fallen har man också identifierat smittkedjor som man ännu inte har lyckats finna ursprunget till. I de fall man har kunnat följa smittan bakåt har man funnit att personer smittats bland annat vid en konsert som hölls i Helsingfors på kvinnodagen och vid olika fester som personer varit på tillsammans med bekanta.

Finlands statsminister Sanna Marin säger i en Yle intervju att resor till och från Nyland kan komma att stoppas för att begränsa smittspridningen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.