Hemtjänsten: brist på skyddsmaterial

Det finns en allmän smittspridning av coronaviruset i Sverige, och mycket tyder på att det är som mest långtgående i Stockholm. Mycket fokus ligger nu på att skydda riskgruppen äldre, vilket innebär en extra tyngd på stadens hemtjänst.
– Vi ser en brist på skyddsmaterial, det är utmaningen, säger Linda Hamnes på äldreförvaltningen i Stockholm.
Publicerad 21 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
De äldre är kraftigt överrepresenterade i antalet dödsfall i det nya coronaviruset. Arkivbild.
De äldre är kraftigt överrepresenterade i antalet dödsfall i det nya coronaviruset. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

De äldre är kraftigt överrepresenterade bland antalet dödsfall i det nya coronaviruset, och Folkhälsomyndigheten har rekommenderat att personer över 70 har så lite kontakt med andra människor så långt det går.

Men hemtjänstens arbete med att bland annat hjälpa personer att tvätta sig och klä sig, att städa och diska, och att handla och laga mat, måste likväl fortgå.

Och för hemtjänsten utgår arbetet från två saker: att se till att personalen inte smittar de äldre, och att de äldre inte smittar personalen.

– Framför allt handlar det om basala hygienrutiner, vilket man är van att jobba med inom äldreomsorgen. Men i det här läget har vi verkligen förstärkt arbetet kring det, och gått ut med extra rutiner, säger Linda Hamnes, biträdande avdelningschef på äldreförvaltningen i Stockholm.

Brist på material

Nu trycker man också extra hårt på att personalen inte får jobba med de äldre om de har några sjuksymtom.

– Det är vi jättetydliga med, och varje enhetschef pratar med sin personal om det. Jag tror inte heller att personalen vill riskera att sprida det vidare och utsätta de äldre för de riskerna.

Den riktiga utmaningen just nu är dock bristen på skyddsmaterial inom hemtjänsten.

– Staden arbetar aktivt med att verkligen försöka få fram mer material, nu även i samarbete med Socialstyrelsen. Vi har också inventerat för att se var det finns material och vad det är som finns.

Om behovet skulle uppstå vill man kunna omfördela material till där det behövs som mest, säger Linda Hamnes.

Det handlar om sådant som skyddsvisir och skyddskläder som används när hemtjänsten ska besöka någon som är smittad med coronaviruset, eller som uppvisar symtom som gör att man tror att personen är smittad.

Arbete i smittspridning

TT: Har ni hört någon oro från personalen angående att arbeta under smittspridningen?

– Jag har inte hört om att någon är orolig. Men jag tror att man inom äldreomsorgen är van att hantera smittspridning så man känner sig trygg i det. Det är så klart en väldigt speciell situation nu, men man vill hjälpa till, och det präglar inte bara hemtjänsten, utan även civilsamhället. Alla vill hjälpas åt just nu.

Än så länge syns inga större problem med stora sjukskrivningar inom personalen runtom i Stockholms hemtjänst. Men Linda Hamnes säger att de har beredskap för en sådan situation.

– Då handlar det om att omfördela personalen dit det behövs, till exempel mellan olika enheter och stadsdelar.

Marc Skogelin/TT

Fakta: Det nya viruset sars-cov-2

Fakta: Det nya viruset sars-cov-2

Det nya coronaviruset, sars-cov-2, smittar genom nära kontakt mellan människor.

Det kallas droppsmitta och bygger på att någon som är sjuk har virus i sina luftvägar och slemhinnor som hamnar på någon annan. Det kan smitta till exempel genom att du nyser och någon står nära dig, eller genom att någon får det på händerna och sedan tar sig i ansiktet.

För att det ska vara hög risk för att smittas krävs det att man är nära (närmare än två meter) någon under "längre tid", EU:s smittskyddsmyndighet ECDC har satt gränsen vid 15 minuter.

Det är väldigt osannolikt att bli smittad bara genom att passera någon utomhus eller stå bredvid någon en kort stund i kollektivtrafiken, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, sars-cov-2, och som ger upphov till sjukdomen covid-19, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december i fjol.

Det finns inget vaccin mot viruset, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Källor: Folkhälsomyndigheten och WHO

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.