Kina fruktar ny våg av smittspridning

För tredje dagen i rad har inga nya inhemska fall av coronavirussmitta registrerats i Kina. Däremot har många smittade kommit in i landet, ofta kineser bosatta i USA och Europa som har tagit sig hem, och man fruktar en ny våg av smittspridning i landet.
Publicerad 21 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Människor som anländer från utlandet testas för coronaviruset i en mässlokal i Peking.
Människor som anländer från utlandet testas för coronaviruset i en mässlokal i Peking.Foto: Andy Wong/AP/TT

Under lördagen rapporteras 41 nya fall av covid-19 i landet, samtliga av dem uppges ha blivit smittade i utlandet. De smittade reste bland annat från Storbritannien, Frankrike och Schweiz.

Risken för omfattande smittspridning bedöms nu vara stor i städerna Peking och Shanghai, dit många först kommer. En annan utsatt ort är Shenzhen, storstaden på fastlandssidan närmast Hongkong.

Skärper åtgärder

Enligt myndigheterna är många av återvändarna studenter i USA och Europa vars lärosäten har stängts på grund av coronaviruset.

– Sedan den 11 mars, då WHO började klassa covid-19 som en pandemi, har antalet importerade fall här ökat från totalt 85 till 269, säger Mi Feng, talesperson för den nationella hälsokommissionen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Trots att inga fall av inhemsk smitta har rapporterats de senaste dagarna skärper nu myndigheterna åtgärderna för att minska riskerna för spridning. Bland annat så inför nu provinsen Guangdong en obligatorisk två veckors karantän för alla som anländer från utlandet.

Kommer olägligt

Hotet om en ny smittspridning kommer olägligt för Kina, som hoppats kunna öppna fler fabriker och kommersiella verksamheter efter månader av inaktivitet.

Hur stor skada viruset totalt åsamkat den kinesiska ekonomin går ännu inte att säga. Uppskattningar av det första kvartalet indikerar att landets BNP tillfälligt kan gått ner till samma nivåer som i slutet på kulturrevolutionen på 1970-talet.

Totalt har över 81 000 personer smittats i Kina sedan virusutbrottet startade i staden Wuhan i slutet av december. Över 3 000 personer har avlidit i landet.

Ida Vanhainen/TT

Fakta: Det nya coronaviruset

Fakta: Det nya coronaviruset

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset – som sedermera döpts till sars-cov-2, och som ger upphov till sjukdomen covid-19 – rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december i fjol.

Smittan tros ha kommit till människor från något djur, men vilket är inte klarlagt. De första fallen hade koppling till Huanan-marknaden i Wuhan, som sålde fisk och en del vilda djur.

För att förhindra spridning sattes 56 miljoner människor i Wuhan och provinsen Hubei i en slags karantän i slutet av januari.

Trots insatserna smittades över 80 000 i Kina och viruset spred sig över världen. Kina har fått både ris och ros för sin hantering av covid-19. Kritiker menar att landet agerade för sent och pekar på att läkaren Li Wenliang, som tidigt varnade för smittan och som sedan avled i sjukdomen, bestraffades.

Samtidigt lyckades landet få bukt med det inhemska utbrottet och har sedan i torsdags inte rapporterat några nya fall av inhemsk smitta.

Källor: WHO, Reuters

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.