Minst 20 släktingar smittade med coronaviruset

Grace Fusco var 73 år, hade elva barn och 27 barnbarn. När hon avled av covid-19 hade hon ännu inte nåtts av budskapet att två av hennes barn dött i samma sjukdom.
Coronaviruset har slagit skoningslöst mot en hästälskande familj i New Jersey i USA.
Publicerad 21 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
En skyddsklädd städare sanerar en bank i New Jersey från eventuell virussmitta.
En skyddsklädd städare sanerar en bank i New Jersey från eventuell virussmitta.Foto: Elizabeth Robertson/AP/TT

Grace Fusco tog sitt sista andetag med hjälp av respirator i onsdags. Några timmar tidigare hade hennes son Carmine dött på ett sjukhus i Pennsylvania och ett par dagar dessförinnan avled hennes äldsta dotter Rita i New Jersey. Ytterligare flera av hennes barn har lagts in på sjukhus, och häromdagen rapporterade nyhetssajten NJ.com att även sonen Vincent avlidit.

– Om de inte ligger i respirator så är de i karantän, säger Paradiso Fodera, familjens advokat och Grace Fuscos kusin, till The New York Times om klanen där över 20 personer nu är isolerade.

– Det är så sorgligt. De kan inte ens sörja så som man vill.

Kyrkan – och middag

Den italienskamerikanska familjen från Freehold i New Jersey, vars historia berättas i flera amerikanska medier, låter som något taget ur en film. Vid söndagarnas gudstjänst brukade Grace Fusco och ett dussintal släktingar sitta i samma bänk i kyrkan Saint Robert Bellarmine, för att därefter åka hem till henne och laga en jättelik familjemiddag.

Det var vid en sådan tillställning som de misstänks ha haft sällskap av den man som skulle komma att bli coronavirusets första dödsoffer i New Jersey, skriver magasinet The Daily Beast. Mannen i fråga tränade hästar, något som han hade gemensamt med stora delar av familjen Fusco.

Flera av Grace Fuscos barn, liksom hennes sedan tidigare avlidne make, har travhästar och är engagerade i tävlingsbanan Freehold Raceway, som är USA:s äldsta.

Förbryllande virus

Enligt Paradiso Fodera hade inget av de barn till Grace Fusco som insjuknat några allvarliga underliggande hälsoproblem. Den hårt drabbade familjen förbryllar smittskyddsmyndigheter som ska utreda hur viruset kunde sprida sig så aggressivt hos dem, skriver NJ.com.

I New Jersey har över 420 fall av coronavirussmitta konstaterats.

Tina Magnergård Bjers/TT

Människor i Englewood i New Jersey uppmanas att hålla avstånd från varandra för att minska spridning av det nya coronaviruset.
Människor i Englewood i New Jersey uppmanas att hålla avstånd från varandra för att minska spridning av det nya coronaviruset.Foto: Seth Wenig/AP/TT
Fakta: Coronavirusets spridning i USA

Fakta: Coronavirusets spridning i USA

På fredagen hade över 18 000 fall av det nya coronaviruset konstaterats i USA. Cirka 250 människor har dött.

Viruset finns i alla 50 delstater och i huvudstadsområdet District of Columbia.

Värst drabbat är New York på östkusten, följt av delstaten Washington i nordväst och Kalifornien.

Källa: CNN, CDC

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.