Öppna uteserveringar ska rädda krögarna

Öppna uteserveringarna! Det uppmanas nu krögare och kaféägare göra runt om i Sverige.
Kommunerna vill stötta restaurangnäringen – och samtidigt görs en insats för att minska smittspridningen.
Publicerad 21 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Uteservering i Stockholm. Arkivbild.
Uteservering i Stockholm. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Normalt brukar tillstånden att ställa ut stolar och bord i Stockholm gälla från den 1 april. Men redan tio dagar tidigare är det fritt fram att servera ute i friska luften i huvudstaden.

– Det gäller från i dag. Men man behöver först kontakta polisen som utfärdar tillståndet, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret, till TT.

Tufft för krögarna

Det går också att göra tvärtom och skjuta på öppnandet, då får krögaren göra en paus med avgiften.

– Restaurangnäringen har det tufft. Vi gör vad vi kan för att underlätta för dem, säger Söderberg.

TT: Tror du att fler gäster vågar besöka restaurangerna på grund av mindre smittrisk i friska luften?

– Så borde det rimligtvis vara, det finns en sådan koppling, säger Söderberg.

Gratis i Ronneby

I Kungsbacka skriver kommunen på sin hemsida att det väntar en vecka med "strålande solsken" och invånarna uppmanas att stödja det lokala näringslivet utomhus i den härliga vårsolen. Restaurangerna och caféerna i centrum kunde öppna sina uteserveringar redan på fredagen.

"Det är många företagare som har det mycket tufft nu, inte minst företag inom restaurangbranschen", konstaterar Elinor Filipsson, näringslivschef Kungsbacka kommun.

I Göteborg har krögarna kunnat öppna uteserveringarna redan tidigare i veckan. I Helsingborg är det också fritt fram för utelivet och fakturan för tillståndet skickas först efter juli. I Ronneby har man gått ett steg längre och föreslår att uteserveringarna ska vara helt avgiftsbefriade hela säsongen 2020, ett beslut som klubbas i kommunfullmäktige den 27 mars.

Lars Brandelius/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.