SKR: Utöka företagshälsovården under krisen

INRIKES Situationen för vårdanställda är pressad och risken är att människor sliter ut sig när de springer mellan coronapatienter. Sveriges kommuner och regioner (SKR) vill nu att företagshälsovården utökas och att staten tar kostnaden.
Publicerad 21 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Vård- och omsorgspersonal sliter hårt under coronapandemin. Arkivbild.
Vård- och omsorgspersonal sliter hårt under coronapandemin. Arkivbild.

– Flera fackförbund har pekat på att deras medlemmar kan vara i stort behov av samtalsstöd. Vi ser att många medarbetare känner en oro, en negativ stress och kommer ha behov av att prata med någon, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Andra som skulle kunna vara i behov av extra stöd i dessa tider är skolpersonal eller anställda i äldrevården, som också är hårt belastade.

– Det finns säkert andra verksamheter också som inte är kopplade till kommuner eller regioner, säger Jeanette Hedberg.

Företagshälsovård är en extern tjänst som arbetsgivare kan använda sig av för att förebygga ohälsa på arbetsplatser och se till att personer kan komma tillbaka i arbete snabbare om de skadar sig eller blir sjuka.

Parterna vill dessutom att regeringen tar bort eventuella hinder för upphandling av utökad företagshälsovård tillfälligt.

"Med rätt uppdrag och rätt förutsättningar är företagshälsovården en resurs som bidrar till hela samhällets ansträngningar att hantera och bekämpa effekterna av coronaviruset", säger Anders Knape, ordförande för (SKR) i en kommentar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.