Annons

Studenter ska förstärka sjukvården

Skåne Medicinska fakulteten på Lunds universitet och Region Skåne har träffat en överenskommelse om att studenter kan anställas i vården. Detta skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.
Lund • Publicerad 21 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Det handlar i ett första skede om läkarstudenter och sjuksköterskestudenter under senare delen av utbildningen, men även studenter på andra program kan bli aktuella längre fram.

Studenter som vill ställa upp blir anställda i vården. Arbetet kan ske på deltid parallellt med studierna förutsatt att det inte inkräktar på studierna. Om arbetet blir mer omfattande kommer fakulteten att bevilja studenterna studieuppehåll, med garanterad plats när de återupptar studierna.

Annons

På Medicinska fakulteten finns även en stor grupp forskare och lärare som i sin tjänst kombinerar forskning, undervisning och arbete inom sjukvården. I överenskommelsen ingår att de ska kunna öka sin arbetstid inom sjukvården vid kraftigt ökad sjukvårdsbelastning till följd av Covid-1.

– Vi ser detta som ett mycket viktigt bidrag när vi i sjukvården nu har och får kraftigt ökad belastning, när vi ska ta hand om patienter svårt sjuka i Covid-19-relaterade tillstånd, säger Ingemar Petersson, forskningschef på Skånes universitetssjukhus och ansvarig för läkarstudenterna på sjukhuset, till Lunds universitets hemsida.

– Det är viktigt att vi alla gör vad vi kan för att hjälpa sjukvården att hantera en mycket ansträngd situation. Vi har kompetenta, kunniga och engagerade studenter och medarbetare som både vill och kan bidra, säger Erik Renström, Medicinska fakultetens dekan, till Lunds universitets hemsida.

Mikael GammSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons