Lyrikspalten

Undergroundpoesi både då och nu

Clemens Altgård. Foto: Anna Lindblom
Artikel Lyrikspalten Undergroundpoesi är temat för veckans lyrispalt.

Vad är egentligen undergroundpoesi? Begreppet används inte så ofta i dag, men användes flitigt på 70- och 80-talet. I Sverige framstår Gunnar Harding som den främste introduktören. Det var han som 1969 gav ut antologin Amerikansk undergroundpoesi. Där fanns presentationer och dikter av poeter som Allen Ginsberg, Lawrence Ferlinghetti, Leroi Jones, Bob Dylan med flera.

På 70-talet uppstod ett slags förlagskris som innebar att de stora förlagen gav ut färre debutanter och valde en mer kommersiell inriktning. Det skapade grogrund för en motreaktion med fenomen som tidskriften Guru Papers och poesigruppen Vesuvius, i vilken Bruno K Öijer, Erik Fylkesson och Per-Eric Söder var medlemmar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Trump rundar förhandlingar med presidentorder

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.
Foto: Susan Walsh/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Partierna i USA lyckas inte enas om ett nytt ekonomiskt stödpaket under pandemin.
President Donald Trump säger att han kommer att utfärda en presidentorder för att komma vidare.

På fredagen meddelade finansminister Steven Mnuchin och Vita huset-chefen Mark Meadows att förhandlingarna om ett fortsatt stödpaket med representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, och demokraternas minoritetsledare i senaten, Chuck Schumer, fortfarande inte har resulterat i en överenskommelse.

– Om Demokraterna fortsätter att hålla detta viktiga stöd gisslan så kommer jag att agera enligt min rätt som president för att ge amerikaner det stöd som de behöver, säger Trump under en presskonferens.

Trump säger att om ingen uppgörelse nås kommer han inom kort att underteckna en presidentorder som bland annat innebär att arbetsgivaravgifter slopas, arbetslöshetsersättningar förlängs och hyresvärdar hindras från att vräka hyresgäster.

Demokraterna å sin sida anser inte att det förslag Republikanerna i senaten och Vita huset gemensamt lagt fram är tillräckligt. De vill se ett betydligt större paket än det republikanska, som är värt en biljon dollar, motsvarande nästan 8,8 biljoner kronor.

Sport

Kinesiskt i topp i PGA-mästerskapet

Li Haotong.
Li Haotong.
Foto: Charlie Riedel/AP/TT
Sport
Sport Jason Day, Brooks Koepka och Justin Rose har alla lagt sig i slagläge inför helgens spel i PGA-mästerskapet. Men längst upp i resultatlistan är det kinesiskt.
Strax bakom täten ligger Alex Norén, som nu är ensam svensk kvar i tävlingen.

Alex Norén är fortsatt bra med i PGA-mästerskapet i San Francisco.

Under den andra rundan gick svensken runt på ett slag under par och har sammanlagt minus fyra. En bogey på det tolfte hålet såg ut att kunna förstöra det fina resultatet, men svensken räddade dagen med två raka birdies på hål 14 och 15. Han är därmed delad elva, fyra slag från täten.

Där, längst fram, ligger Li Haotong, som kan bli den förste kinesiske herrgolfaren som vinner en major. Han gick tidigt under fredagen upp i ledning i PGA-mästerskapet, och den behöll han dagen ut.

25-åringen har gått på 67 respektive 65 slag och är åtta under par efter halva tävlingen i San Francisco. Han leder därmed med två slag före sex spelare.

– Jag trodde inte alls att jag skulle kunna spela så här den här veckan, jag hade inget självförtroende alls när jag kom hit, säger han efter sina runda – där han med utslagen bara träffade fyra av 14 fairways.

– Nu har jag inte riktigt några förväntningar. Jag har bara varit hemma de senaste månaderna och vill bara gå ut på banan och ha kul. Det är mycket kvar, jag vill bara göra mitt bästa, så får vi se vad som händer.

Tufft för Tiger

Australiern Jason Day, som ledde efter första dagen, gick runt på ett slag under par och tillhör med det resultatet gruppen som är två slag bakom Li Haotong. Efter sin runda konstaterade han att de redan snabba greenerna har blivit ännu snabbare och att starka vindbyar gjorde banan än mer svårspelad.

– Jag gillar svåra banor och bad om en svår bana, men när jag väl var där ute så … Det var tufft, säger Day.

Tufft var det även för Tiger Woods, som trots stora problem på greenerna med ett slags marginal får spela vidare i tävlingen under helgen.

Norén ensam svensk

Stockholmaren Norén, som halkade in i tävlingen som reserv, blir ensam svensk under helgens avgörande. Henrik Stenson fick nämligen inte spelet att stämma under fredagen.

Precis som under sina första 18 hål bjöd Stenson på blandad kompott, tyvärr mest av det bittra slaget. Totalt blev det sex bogeys och fyra birdies och två slag över par, vilket också blir hans slutnotering i tävlingen – ett slag från att klara den så kallade cutten.

Ännu tyngre gick det för den tredje svensken i startfältet, Marcus Kinhult. Han inledde dagen fyra över par och efter ytterligare 18 hål slutar han på elva slag över banans idealresultat.

Utrikes

President vill inte ha utredning utifrån

Libanons president Michel Aoun. Arkivbild.
Libanons president Michel Aoun. Arkivbild.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Libanons president Michel Aoun säger att han inte vill ha en internationell utredning om vad som orsakade explosionerna i Beiruts hamn som krävde över 150 människoliv.

Enligt Libanons regering skedde den förödande olyckan när 2 750 ton ammoniumnitrat antändes och exploderade. Att detta kunde ske är för många libaneser ett bevis på att landets politiska system inte fungerar.

Även president Aoun sade på fredagen att det politiska systemet behöver ses över. Men han motsätter sig en internationell utredning och lovar "snabb rättvisa".

– Det finns två möjliga scenarier för vad som hände: Antingen var det vårdslöshet eller utländsk inblandning genom en missil eller bomb, säger han.

Krönikor

Nej, vi hade inte ens

Krönikor
Krönikor

Häromkvällen såg jag fram emot en trevlig stund framför TV:n. Jag var ensam hemma och kunde fritt välja program och fastnade i SVT play och den klassiska filmen; Vi hade i alla fall tur med vädret. En film om en Svenssonfamilj som ger sig ut med husvagn i sommarsverige och där en rad missöden kantade resan. Men istället för en timmes njutningfull skrattupplevelse kände jag hur handlingen alltmer gastkramade mig när den väckte till liv förträngda egna semesterminnen.

När man ser tillbaka på livet minns man mestadels det positiva. Men när jag började rota i minnenas skrymslen dök det upp alltfler inte fullt så angenäma händelser från mina semestrar.

Min första egna utrikesresa till Norge 1974 skedde med min nyss inhandlade Peugeot årsmodell 1961 som jag köpt för 900 kronor. Det slutade slutade med soppatorsk. Först efter tre timmar förbarmade sig en äldre herre över mig och en kamrat och lät oss köpa de välbehövliga litrarna ur hans reservdunk.

Nästa år blev det en rejäl roadtrip till franska Rivieran. Jag och en kamrat fick låna min mammas lilla Audi, modell 1967. Allt flöt på bra till en sen kväll i södra Frankrike. På instrumentbrädan började laddningslampan lysa ilsket rött. Med allt sämre belysning i den mörka kvällen spred sig desperationen men plötsligt så vi en oansenlig campingskylt och svängde av. Lyckliga över att hitta någonstans att slå upp tältet pustade vi ut och började dela på lite vin, bröd och ost. När vi såg oss omkring blev vi lite mystifierade, runt omkring oss brann det eldar. Efter att beskådat dessa närmare såg vi att vi hade hamnat i ett romskt tältläger. Något oroliga blev vi men vaknade pigga och nytra och körde tidig morgon in i St Tropez på själva nationaldagens morgon. Plötsligt började bilen låta som en motorcykel, ljuddämparen hade gått av. Tack och lov tog vi oss in till italienska rivieran och hittade en bilfirma som snabbt svetsade ihop avgasröret och snabbladdade batteriet och rekommenderade oss att åka norrut för att hitta en bilelektriker till generatorn. Det gjorde vi. Men klockan var 15 och den dagen stängde han redan då för det skulle vara karneval på kvällen. Och den förargliga kolbiten till generatorn var tvungen att skickas efter från Turin.

Några år senare var vi ett rätt stort ungdomsgäng som tog sikte på Medelhavet. Vi hittade en fin camping vid en havsvik i Spanien. Framåt kvällen var det dags för toalettbestyr och sömn. Plötsligt kom två kvinnor i vårt sällskap rusande och skrek. Toalettsystemet på campingen hade havererat. Varenda toalett var fylld upp till översta kanten där folk hade gjort sina olika behov. Inte så fräscht.

Nästa dag bestämde vi oss därför för att bo på ett enkelt motorvägshotell. Vi for in till närbelägna staden Tarragona och parkerade i ett parkeringsgarage. Sent på kvällen skulle vi hem men upptäckte att p-garaget hade stängt efter klockan 21. Tack och lov hittade vi ett larmnummer och efter en stund kom en sur gubbe och öppnade, givetvis mot rätt många pesetas i vederlag.

Åter på motellet för att sova hör jag en lastbil parkera nedanför mitt sovrumsfönster. När motorn stängts hör jag märkliga ljud och tittar ut. Lastbilen är en transport av grisar så den oroliga natten ackompanjeras för min del av skriande grisar och grislukt.

En annan bilsemester i Frankrike några år senare var inte heller utan svårigheter. En kortslutning på den helt nya Saaben gjorde att den elektriska motorfläkten upphörde att fungera. Det blev att tvära över landet för att nå Bordeaux där det fanns en Saabverkstad.

Nå, hur gick det i år. Vi for till Värmland och in i mitt favoritland Norge. Väl inne i fjäll- och fjordvärlden väntade några häftiga serpentinvägar. Det fick min sambo att bli panikslagen och vägra åka vidare. Sensmoralen, åk inte på bilsemester i norska fjällen med en holländska. Så vi vände om redan den andra dagen. Och vi hade inte ens tur med vädret, det regnade nästan hela tiden.

+ Norge förbjuder alkoholförsäljning efter midnatt. Ett klokt beslut för att minska smittspridning.

- Att endast 13 procent av de på äldreboende som dött av covid 19 har fått del av sjukvårdsresurser.

Sport

Brist på försvarsalternativ för Vittsjö

Vittsjös försvarsgeneral Sandra Adolfsson är ett högst osäkert kort inför bortamatchen i Norrland.
Foto: Stefan Sandström
Sport
Fotboll Mie Leth Jans och Saga Jontoft saknas. Sandra Adolfsson är ett frågetecken. Hur kommer Vittsjö GIK:s backlinje att utformas mot Umeå IK?

Sandra Adolfsson klev av i vinsten mot KIF Örebro och det är oklart om Vittsjös försvarsnestor kommer till spel borta mot Umeå.

– Hon är ett frågetecken, det är ljumskarna det rör sig om, säger Vittsjös tränare Thomas Mårtensson.

Alexandra Benediktsson, Sabrina D’Angelo och Tove Almqvist saknas med långtidsskador. Dessutom missar Mie Leth Jans, som debuterade mot KIF Örebro, lördagens match.

– Hon följer inte med upp eftersom hon skall gifta sig. Det har varit i kontraktet sedan dag 1 men innan coronan kom skulle det inte ha varit någon match i helgen, förklarar Mårtensson.

Jontoft borta

Och som om inte det var nog saknar Vittsjö ännu ett backalternativ i form av talangen Saga Jontoft (som än så länge har fått nöja sig med två inhopp på tilläggstid).

– Hon har varit förkyld i veckan och är fortfarande lite krasslig, säger Mårtensson.

Vilka som bildar mittbackspar står skrivet i stjärnorna. Kajsa Lind lär ha goda odds att ta en av platserna men vem blir den andra om Adolfsson saknas? Malin Winberg? Emma Pennsäter med Ebba Hed som ytterback? Johanna Andersson? 3–4–3?

– Det kommer jag inte att säga något om, konstaterar Thomas Mårtensson.

Gammalt storlag

Det är klassisk svensk fotbollsmark som Vittsjö kommer till. På Gammliavallen i Umeå har stjärnor som Hanna Ljungberg, Marta, Malin Moström och Tina Nordlund haft hemmaplan. Just nu är lagets kanske största stjärna Lisa Dahlkvist som blev matchhjälte två gånger om i OS-slutspelet 2016.

– Det är ett bra organiserat lag som försöker spela sig ur situationerna och Umeå har varit väl så bra som sina motståndare, även i matchen mot Rosengård som de förlorade. De har en bra moral, sammanfattar Mårtensson som ser vissa likheter mellan Vittsjö och Umeå.

– Både vi och de hade varit värda fler poäng.

Jumbofinal

Särskilt många poäng har det inte blivit för något av lagen och därför blir det jumbofinal på Gammliavallen. Umeå ligger sist i Allsvenskan på sex poäng, Vittsjö näst sist på sju.

Men det är en jämn tabell och Vittsjö har bara tre poäng upp till övre halvan, dessutom kommer Vittsjö från en positiv trend med två raka segrar medan Umeå har gått tre matcher i rad utan förlust (en vinst och två oavgjorda). Senast vände Vittsjö sent och vann mot KIF Örebro efter att ha legat under med bara dryga tio minuter kvar.

– Nu fick vi det på det hållet i stället och det är bra för moralen och självförtroendet, säger Thomas Mårtensson.

Blir det en tredje seger för Vittsjö?

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Covid-19 i skånevården

”Äldrevården har fått oförtjänt dåligt rykte”

En äldre kvinnas hand, med trygghetslarm runt handleden, vilar i knät.
– Äldrevården har fått ett oförtjänt dåligt rykte, menar Birgitta Ljungbeck.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Ivo har granskat samtliga 1 700 särskilda boenden i Sverige. I Hässleholms kommun har omsorgen av de coronasjuka fungerat bra, säger sjuksköterskan Birgitta Ljungbeck – som dock skulle önska en större kunskap om äldre hos många läkare.

När granskningen inleddes i maj månad hade kommunen bara haft ett konstaterat fall på ett särskilt boende. Det var på Nybohemmet i Bjärnum. Samtidigt spreds smittan okontrollerat på korttidsboendet Lyckåsa på samma ort.

Nu är tillsynen avslutad och utifrån resultatet, som enbart tar upp särskilda boenden, kommer Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) att gå vidare med en fördjupad granskning av cirka 90 särskilda boenden. Tillsynsmyndigheten säger att inga av dem i Hässleholms kommun ser ut att behöva granskas ytterligare.

Fått oförtjänt dåligt rykte

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Birgitta Ljungbeck anser att vården av de covid-19-sjuka i omsorgen har fungerat betydligt bättre än man hör om allmänt i landet.

– Äldrevården har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Professor Yngve Gustafson pratar om massmord på våra boenden och menar att vi dämpar andnöd med morfin i stället för att ge syrgas. Det stämmer inte här, vi skickar in dem som har behov av syrgas till sjukhus, men naturligtvis tar vi först hänsyn till allmäntillståndet och vad patienten själv vill, säger hon.

Saknar syrgas

I tillsynen ställs just frågan huruvida det finns förutsättningar för att ge medicinsk vård och behandling till coronasjuka på äldreboendena. Det gör det, menar Birgitta Ljungbeck, med syrgasen som undantag.

Birgitta Ljungbeck i närbild blickar in i kameran.
Birgitta Ljungbeck skulle önska att fler läkare och sjuksköterskor skaffade sig bättre kunskap om åldrandet.
Foto: Kristina Höjendal

Kompetensen haltar

Beslut om palliativ vård – alltså vård i livets slutskede – föregås i kommunen alltid av en bedömning av minst en läkare och en sjuksköterska. Innan all botande eller bromsande behandling avslutas ska ett så kallat brytpunktssamtal hållas. Och här kan samarbetet bli bättre mellan sjuksköterskorna, som är anställda av kommunen, och läkarna på vårdcentralerna eller Falck, anser Birgitta Ljungbeck.

”Kunskapen och kompetensen haltar hos en del” uppger hon i intervjun med Ivo. ”Arbetet hade gått smidigare om alla inblandade hade förstått innebörden i ett brytpunktssamtal.”

Hon nämner även en händelse på Lyckåsa, där sjuksköterskan först hade svårt att få den ansvarige läkaren att komma på besök på hemmet, och när det väl blev av tog läkaren inte ställning till hur vården skulle fortsätta. Bemötandet upplevdes som nonchalant och det blev i slutänden sjuksköterskan som fick skicka in patienten till sjukhus, vilket kanske hade kunnat undvikas annars.

– Det är ett nationellt problem att vi har så lite kompetens inom geriatrik (läran om åldrandets sjukdomar, reds. anm.) både bland läkare och sjuksköterskor. Ämnet har tyvärr inte någon status, säger hon.

I Hässleholms kommun är det bara fyra sjuksköterskor – av totalt ett hundratal – som har specialistkompetens i vård av äldre.

Få sjuksköterskor nattetid

Möjligheten till tillräcklig tillsyn av sjuksköterskor är också sämre under jourtid, eftersom sjuksköterskan ansvarar för ett större geografiskt område och inte jämt finns på plats på alla äldreboenden.

– Det jobbar tre på kvällen och två på natten, och de har ansvar för hela kommunen. Det är ett stort geografiskt område, konstaterar Birgitta Ljungbeck.

Den nya covid-19-enheten kommer åtminstone till en början inte att ha någon specifik sjuksköterska knuten till sig.

– Handlar det om en till två patienter där, som inte är allvarligt sjuka, så kommer det inte att vara någon fast tjänst knuten dit. Man måste ändå tänka på hur resurserna fördelas. Men skulle det vara en svårt sjuk covidsmittad som inte ska vidare till sjukhus så omprövar vi givetvis det beslutet, och det är viktigt att förmedla, för det har varit en oro bland allmänheten kring det här, menar Birgitta Ljungbeck.

FAKTA

Ivos tillsyn

Ivo har genomfört en tillsyn av förutsättningar för individuell vård och behandling på samtliga 1700 särskilda boenden för äldre. Utifrån resultatet kommer Ivo att nu gå vidare med en fördjupad granskning av cirka 90 särskilda boenden.

Fokus för genomförd tillsyn har varit att undersöka om patienter som bor på landets särskilda boenden för äldre, under pågående pandemi, får individuell bedömning av läkare och att de får vård och behandling i enlighet med den bedömningen.

– Vi bedömer att förutsättningarna för individuell bedömning och behandling generellt är relativt goda, och framför allt har läget förbättrats under pandemins gång. Men det finns ett mindre antal kommuner och boenden där vi fått indikation på att vård och behandling inte alltid har genomförts på rätt sätt eller där det finns betydande risk för att så inte sker, säger Sofia Wallström, som är generaldirektör på Inspektionen för vård och omsorg.

Ett fåtal regioner gjorde inledningsvis generella bedömningar om att äldre inte skulle vårdas på sjukhus, trots behov av sjukhusvård, utan stanna på sina boendena. Men i takt med att intensivvårdskapaciteten byggts ut och kunskapen om pandemins utveckling ökat så har dessa strikta prioriteringar övergivits, och i flera fall aldrig implementerats, menar myndigheten.

Av de 40 särskilt drabbade kommunerna bedömde initialt endast 60 procent ha fullständiga förutsättningar till individuell bedömning och behandling kopplat till covid-19 på äldreboenden. Hos övriga 250 kommuner uppgav 67 procent ha motsvarande fullständiga förutsättningar.

Källa: Ivo

Sport

Burehed och Xhemajli saknas mot Älmeboda

Casper Burehed sitter på läktaren.
Casper Burehed skadade sig efter en kvart i seriepremiären och saknas i lördagens match mot Älmeboda/Linneryd.
Foto: Stefan Sandström
Sport
FOTBOLL En utvisning och ett individuellt misstag fällde Hässleholms IF i seriepremiären, men det är glömt nu.
– Det känns som om killarna knutit näven nu i veckan, säger HIF-tränaren Burim Rexhepi inför lördagens hemmamatch mot Älmeboda/Linneryd.

Med en knapp veckas distans till premiärförlusten mot Syrianska (2–3) så menar HIF-tränaren Burim Rexhepi att de till stora delar gjorde en bra match, men att några specifika händelser fällde dem.

– ”Gaz” (Gazmend Xhemajli) ställer till det för oss med sin utvisning och sen är det tyvärr ett individuellt misstag vid deras sista mål. Annars kändes det som om matchen var för oss förutom första kvarten då vi uppträdde lite nervöst, säger Burim.

I och med utvisningen så är ”Gaz” avstängd mot Älmeboda/Linneryd, och saknas gör även hans anfallskollega Casper Burehed som linkade av premiären efter bara en dryg kvarts spel.

– Han fick en smäll på foten och fick en liten blödning. Han har tränat lite nu i slutet av veckan, men får ändå vila, säger Burim som erkänner att det är avbräck för dem att två av tre i anfallstrion saknas men har samtidigt stor tilltro till ersättarna.

– Jag har väl ganska klart för mig hur vi ska ersätta dem, och de som får chansen nu kommer garanterat att visa framfötterna.

Älmeboda/Linneryd skrällde lite och besegrade topptippade Nosaby på bortaplan senast, vad vet du om dem?

– Jag stod utanför i Nosaby och såg den matchen. Det är ett lite tyngre och fysiskt lag, sen inbjuder i och för sig planen i Nosaby till sånt spel. De gjorde sina två mål på fasta situationer så det gäller för oss att inte dra på oss onödiga frisparkar. Samtidigt kunde Nosaby avgjort den matchen i första halvlek, säger Burim och fortsätter:

– Sen är det som vanligt att vi måste spela vårt spel. Vi ska vara snabba och intensiva i det vi gör. I slutändan kommer det laget som har den hetaste viljan att vinna.

Osby

En överraskning ingick i köpet

Fornminne: rysstenen, Hallaböke.
Foto: Susanne Gäre
Osby
Hallaböke När Anna-Maja Thorén och Bo Brändeborn köpte Mellangården i Hallaböke för tre år sedan ingick ett fornminne i köpet.
- Vi letade efter det ett bra tag men hittade det inte, säger Anna-Maja Thorén.

Det är en strålande sommardag när Anna-Maja Thorén och Bo Brändeborn tar Norra Skåne med in i skogen för att visa rysstenen. När de köpte Mellangården i Hallaböke för tre år sedan visste de inte till att börja med att ett fornminne låg på deras mark.

– Förre ägaren till gården berättade för oss att det låg en ryssten på markerna, men vi hittade den inte, säger Anna-Maja Thorén.

Det var tack vara kontakter med Hembygdsföreningen i Hallaryd och den torpinventering som Per Jonsson och Sven-Gunnar Aronsson gjorde som de fick reda på var rysstenen ligger.

Från 1660-talet

Rysstenen tros vara från 1600-talet, då tillverkningen kom till Sverige från Ryssland i slutet av 1600-talet. Men under årens lopp har förstås markerna förändrats.

– Den låg helt överväxt under en massa mossa, berättar Anna-Maja Thorén, och en skogsmaskin hade kört två meter därifrån.

Vi kommer fram till platsen med rysstenen, som ligger vackert i skogens spelande solljus.

– Här ser du att det är ett hål i den, säger Anna-Maja och pekar. Och här under stenen ser man att det är liksom urgröpt.

Björknäver

Rysstenen har fått sitt namn från Ryssland där man använde den här typen av stenar för att få fram olja av björknäver. På själva stenen ställer man en gryta packad med näver upp och ned. Runt om grytan tätar man med lera så ingen syre kommer in. Runt omkring på stenen eldar man sedan och genom hålet i stenen droppar oljan från nävern ned i ett kärl som står under stenen. Detta kallas torrdestillering.

Näveroljan, blir likt tjära, och luktar vidrigt, enligt de berättelser som man kan ta del av om framställningen.

Ryssoljan i Sibirien användes till att smörja in läder och seldon men också till att hålla rovdjuren borta. Oljan smetades in i fårens päls och gav dem skydd mot till exempel varg. Men oljan används också som naturmedicin. Den dödar bakterier och håller mygg och andra insekter borta.

– Vi tycker det är roligt att ha ett fornminne från 1600-talet på tomten, säger Anna-Maja Thorén.

Vågar inget röra

– Vi är ju spända på hur det ser ut under, men vi vågar ingenting röra förrän länsstyrelsen kommit hit och förhoppningsvis ger oss instruktioner om hur vi ska sköta stenen.

Hon har kontaktat länsstyrelsen som skulle kommit ut i september förra året, men fortfarande inte dykt upp.

Thore Brogårdh har omtalat rysstenen i en av sina skrifter och även tagit en bild på Wiktor Ekdahl ( 1881-1963) från Hallaryd som visar stenen och hänvisar till en man vid namn Otto som berättar att ryssoljan brändes av en som de kallade ”Ryssa-Svennen” och hans mor.

Ryssten Torslehult

Det finns också en ryssten nära Visseltofta, på vägen mellan Visseltofta och Vesljunga i jämnhöjd med Torslehult. Men det är oklart i vilket skick den är.

Ryssten.
Fornminne: rysstenen, Hallaböke. Anna-Maja Thorén, markägare.
Foto: Susanne Gäre
Ryssten.
Fornminne: rysstenen, Hallaböke. Anna-Maja Thorén, markägare.
Foto: Susanne Gäre
Ryssten.
Fornminne: rysstenen, Hallaböke. Anna-Maja Thorén, markägare.
Foto: Susanne Gäre
Ryssten.
Ryssoljan brändes av en som de kallade Ryssa-Svennen och hans mor", berättade Otto.Här står Wiktor Ekdahl, Hallaryd (f. 1881 d. 1963) vid en ryssten i Hallaböke skog.
Foto: Brogårdhssamlingen

FAKTA

Framställning av näverolja

Receptet är ursprungligen publicerat 1746 av Linnélärjungen Pehr Kalm och baseras på gammal björknäver.

”Man tager gammal näver, ju äldre ju bättre …” och skär den i stycken.Styckena sätts på kant i botten på en gryta, så tätt som möjligt, över hela grytbotten.Grytan täcks med trälock, som ges ett hål i mitten, som oljan ska rinna ut igenom.En grop grävs i jorden, där en uppsamlingsskål läggs.Grytan stjälps så att locket hamnar nederst, med botten av grytan uppåt.Öppningarna kring grytbädden tätas med lera och jord. Ingen luft får komma åt processen.Därefter eldar man anrättningen i fem timmar eller mer, så att oljan tränger ut ur nävern och rinner ner i skålen.

Källa: Kalm 1960; ursprungligen publicerad 1746

FAKTA

Skyddsmedel

Näverolja är en typ av lättflytande olja som kommer från näver.Den har historiskt använts som lädersmorning av bland annat skor och seldon till hästar – och gör så än i dag i stora delar av Östeuropa. När nävern är av bra kvalitet kan näverolja utvinnas. Denna har i århundraden använts som skyddsmedel för läder och som naturmedicin, framför allt i Ryssland, varför den också ofta kallas ryssolja. Näverolja av särskilt fin kvalitet är helt genomskinlig.Ryssolja görs genom att man torrdestillerar den grova, svarta björkbarken på samma sätt som när man gör trätjära.

Källa. Wikipedia

NÄSTA ARTIKEL