Domare i HD får jobba på distans

Högsta domstolen (HD) ställer nu om för att inte lamslås av coronasmittan. Bland annat tillåts vissa justitieråd arbeta på distans och domstolen tvingas omprioritera vilka mål som är viktigast, rapporterar SR Ekot.
Publicerad 22 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Högsta Domstolen har en tagit fram en beredskapsplanering för att undvika att bli lamslagna av coronasmittan. Arkivbild.
Högsta Domstolen har en tagit fram en beredskapsplanering för att undvika att bli lamslagna av coronasmittan. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

Runt hälften av de 16 domarna i HD är i 60-årsåldern. För att undvika att för många av dem insjuknar samtidigt har en beredskapsplanering upprättats som ska justeras successivt med händelseutvecklingen.

– När det gäller våra domare så genomför vi vissa planeringsåtgärder för att försöka se till så att det alltid finns tillräckligt antal domare som kan döma i de mål som kommer in till oss, säger Anders Eka, Högsta domstolens chef, till Ekot.

Beredskapen innebär bland annat att vissa justitieråd (domare) och andra medarbetare arbetar på distans. Nu väntar en period när många domstolar måste välja vilka förhandlingar som är viktigast att genomföra.

– Vi har särskild uppmärksamhet och fokus på de mål som handlar om människor som sitter frihetsberövade, eller den typen av mål som har brådskande inslag, säger Anders Eka.

Enligt Ekot har minst en förhandling ställts in och i ett fall där huvudförhandling väntade under nästa vecka kommer målet i stället att avgöras på handlingarna, det vill säga att det avgörs utan att parterna samlas i domstolen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.