Första virusfallen i Gaza

Publicerad 22 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Desinfektionsmedel sprutas på gatorna i staden Gaza. Bild från i torsdags.
Desinfektionsmedel sprutas på gatorna i staden Gaza. Bild från i torsdags.Foto: Adel Hana/AP/TT

Gazaremsan har rapporterat sina första fall av coronavirussmittade personer. På Västbanken är fallen fler, och myndigheterna utlyser nu utegångsförbud i två veckor.

Åtgärderna på Västbanken träder i kraft på söndagskvällen. Vissa grupper, så som vårdpersonal och bagare, är undantagna.

Virusfallen i Gazaremsan är två män, palestinier som återvänt från Pakistan. De ska enligt myndigheterna ha hållits i karantän nära gränsen till Egypten och inte rört sig ute i det Hamasstyrda området.

I Gaza har skolor och marknader varit stängda i två veckor. I veckan skärptes in- och utresereglerna mot Israel och Egypten, regler som redan tidigare varit mycket strikta eftersom Israel håller området i blockad.

Enligt officiella siffror har drygt 50 fall av coronavirussmitta konstaterats på Västbanken.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.