Indien virusstängt på prov

Indien har gått i ide för en dag, för att testa landets möjligheter att begränsa spridningen av coronaviruset.
"Låt oss alla delta i detta utegångsförbud, som kommer att ge enorm kraft i kampen mot covid-19-plågan", twittrar premiärminister Narendra Modi.
Publicerad 22 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Öde gator i Indien, här i Bombay.
Öde gator i Indien, här i Bombay.Foto: Rajanish Kakade/AP/TT

Det kallas alltså utegångsförbud (curfew), men är inte obligatoriskt. Modi beskriver i ett tal till nationen åtgärden som ett "avgörande test" för att utvärdera landets förmåga att bekämpa pandemin.

Till att börja med uppmanas de över 1,3 miljarder invånarna att hålla sig hemma mellan klockan 7 och 21 lokal tid på söndagen. Men det ses som ett prov inför en eventuell längre stängning av jättelandet.

Och många lyder Modis uppmaning – normalt sett myllrande gator i mångmiljonstäderna Delhi och Bombay låg under söndagen nästan öde.

"Ingen aning"

Hittills har bara drygt 300 fall av smittade personer konstaterats i Indien. Men antalet testade är få och oron är stor, inte minst för att folk lever så tätt inpå varandra i Indiens storstäder.

– Just nu har vi faktiskt ingen aning om hur utbredd smittan är, säger en anonym tjänsteman inom Indiens hälsovårdmyndighet till Reuters.

– Detta är med all säkerhet torrsim inför ett längre utegångsförbud när, snarare än om, situationen förvärras, säger Milan Vaishnav vid tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace till AFP.

Inställd tågtrafik

I torsdags förbjöds inkommande internationella flyg i åtminstone en vecka och utfärdande av inresevisum har i princip stoppats. Landets delstater har infört olika regler och restriktioner. Bland annat har fyra städer i delstaten Gujarat satts i karantän fram till onsdag, den 25 mars, och de flesta busslinjer som går över delstatsgränser i landet har stängts.

Indian Railways, som står för ett av världens största tågnät, har ställt in nästan alla persontrafik mars månad ut.

Många kända platser och turistattraktioner, som det världsberömda mausoleet Taj Mahal i Uttar Pradesh, har bommat igen och bland annat skolor, biografer, köpcentrum och gym är också stängda.

Sedan tidigare har Sri Lanka, söder om Indien, meddelat att ett planerat parlamentsval, med preliminärt datum den 25 april, skjuts på framtiden.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.