Långt fler ska testas i Danmark

Danmark inför en mer offensiv testningsstrategi i kampen mot smittspridningen. Alla som uppvisar måttliga till svåra symptom på covid-19 ska testas, uppger hälsominister Magnus Heunicke (S).
Publicerad 22 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Danske hälsoministern Magnus Heunicke, här flankerad av statsminister Mette Frederiksen, aviserar en mer offensiv teststrategi.
Danske hälsoministern Magnus Heunicke, här flankerad av statsminister Mette Frederiksen, aviserar en mer offensiv teststrategi.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix/TT

I de nya rekommendationerna understryks det ska vara "lägre trösklar" för att testas för coronaviruset.

"Den nuvarande globala bristen på testkapacitet är en utmaning. Det är emellertid vår strategi att långt fler ska testas för covid-19 i Danmark", säger hälso- och äldreministern Magnus Heunicke (S) i ett pressmeddelande.

Framöver ska alla som uppvisar måttliga till svåra symptom testas, liksom fler anställda inom sjukvården och äldreomsorgen.

Beslutet har fattats i samråd med Sundhedsstyrelsen, motsvarande svenska Folkhälsomyndigheten, och smittskyddsorganet Statens serum institut, och motiveras enligt regeringen av Världshälsoorganisationens uppmaning om att testa fler.

"Jag kommer tillsammans med regionerna se till att denna offensiva teststrategi genomförs över hela landet", säger Heunicke.

Danmark, inklusive Grönland och Färöarna, hade vid lunchtid den 22 mars 1 512 bekräftade fall av coronasmitta och 13 dödsfall.

Vid samma tid hade 14 597 personer testats för covid-19 i Danmark.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.