Norge granskar smittan – med mobilspårning

Publicerad 22 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Mobilanvändande i Oslo. Arkivbild.
Mobilanvändande i Oslo. Arkivbild.Foto: Ulf Nygaard/NTB scanpix/TT

Norges senaste åtgärd mot virussmittan är att använda data från så kallad mobilspårning. Något som möjliggjorts av att mobiloperatörer som Telia och Telenor delar med sig av mobiltelefoners rörelsemönster med den norska staten.

Bland annat har man kunnat se att resandet i landet gått ner "så mycket som 60–65 procent" sedan myndigheternas åtgärder mot smittan sattes in.

– Indirekt kan detta bromsa spridningen av viruset. För vi kan använda det i våra beräkningar som i sin tur påverkar vilka åtgärder vi gör, säger professor Birgitte De Blasio på norska Folkehelseinstituttet, som leder myndighetens arbete med infektionsmodellering.

Förhoppningen är, att man genom att kombinera mobilspårningen med data om vilka som är smittade och inlagda på sjukhus, ska bli bättre på att förstå smittspårningen och att ge allmänheten mer effektiva rekommendationer.

Arbetet sker i samarbete med andra norska myndigheter och universitet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.