Samuelsson: "Stina är välkommen"

Stina Nilsson blir skidskytt.
Sebastian Samuelsson välkomnar henne i laget.
– Stina är en jättehärlig tjej, superkul verkligen, säger han till Aftonbladet.
Publicerad 22 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Stina Nilsson byter till skidskytte. Arkivbild.
Stina Nilsson byter till skidskytte. Arkivbild.Foto: Darko Bandic/AP/TT

På söndagskvällen kom beskedet som ruskade om skid-Sverige: längdstjärnan Stina Nilsson, med ett OS-guld i sprint och dubbla VM-guld i sprintstafett och stafett, byter nästa säsong sport till skidskytte.

– Jag vet att hon har provat att skjuta tidigare. Men jag har inte haft någon aning om hur seriöst det varit, säger Sebastian Samuelsson, och siar om utmaningarna som väntar för Nilsson framöver.

– Den stora utmaningen är såklart skyttet, att det blir ett moment till. Men lägger man mycket tid på träning, krut och energi på det, så kan man bli duktig. Det är verkligen en utmaning. Men såklart, om hon bestämmer sig och lägger ner mycket tid så kan hon absolut bli en duktig skytt.

"Jättespännande"

Hanna Öberg tycker att det ska bli väldigt roligt och spännande att följa sin nya lagkamrat.

– Jag vet att hon är väldigt målmedveten och verkligen lägger ner 100 procent på det hon vill göra. Hon kommer nog definitivt lägga in den insatsen som krävs, sedan tror jag att hon är medveten om att man inte lär sig skjuta på en dag, säger Öberg till Aftonbladet.

Även Anders Byström, landslagschef i skidskytte, gläds åt nyheten.

– Det är jättespännande att en av världens bästa längdskidåkare självmant vill byta till skidskytte, säger han till SVT.

– Vi har inte kommit så långt ännu då det är en nyhet för de flesta. Vi ska fundera på hur vi ska hjälpa henne för att hon ska bli en bra skidskytt.

Jönsson Haag: "Coolt"

Anna Jönsson Haag, före detta landslagsåkare i längd som bland annat har ett OS-silver i stafett 2018 och ett VM-silver i samma disciplin 2017 tillsammans med Stina Nilsson, reagerar med stor förvåning när hon fick reda på bytet.

– Va? utbrister hon när TT ringer upp.

– Det har jag inte sett alls, och jag har inte pratat med Stina heller så det var verkligen en "surprise".

– Men det känns väldigt häftigt, och coolt. Jag har alltid varit imponerad av Stina och det är jag fortsättningsvis också. Stinas personlighet förändras ju inte för att hon byter sport utan hon kommer gå in med samma jävlar anamma och göra sitt bästa för att nå sina mål. Det här är otroligt coolt.

Simon Sjöstrand/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.