Statsministern håller tal till nationen

Nyheter Statsminister Stefan Löfven (S) håller ett tal till nationen i SVT i kväll med anledning av coronapandemin. – Sverige står under prövning, säger Maria Soläng, pressekreterare hos statsministern.
Publicerad 22 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Det fem minuter långa talet sänds i SVT2 och SVT Play klockan 21.15, meddelar SVT.

– Exakt vad statsministern kommer att säga kan jag inte gå in på. Men situationen är extraordinär, därav tal till nationen, säger Maria Soläng.

Att inga andra partiledare får motsvarande möjlighet att hålla tal förklarar SVT med att det inte är något förestående val, samt att det råder en stor samsyn mellan partierna.

– Då tycker vi inte att det är lika nödvändigt att alla är med, som inför ett val, säger Helena Olsson, programbeställare på SVT, till SVT:s sajt

I tisdags höll statsministern och expertmyndigheter ett telefonmöte med de övriga riksdagspartiernas ledare om coronakrisen. Och när Stefan Löfven hade frågestund i riksdagen i torsdags rådde stor enighet. Statsministern och de övriga partiernas företrädare turades om att hylla varandra för det samarbete som nu sker mellan regering och riksdag, även om fler åtgärder mot coronavirusets effekter efterfrågades.

Enligt SVT har det bara hänt en gång tidigare att statsministern getts utrymme att tala direkt till tv-publiken. Det skedde inför riksdagsvalet 2018, och den gången fick alla partiledare hålla varsitt tal.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.