Uppgifter: Planerar för uppskjutet OS

Sommarens OS i Tokyo ska bli av. Det har varit budskapet hittills. Nu verkar arrangörerna trots allt planera för att skjuta upp mästerskapet.
– Vi tittar på olika alternativ för att skjuta upp, säger en källa till nyhetsbyrån Reuters.
Publicerad 22 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters planeras nu för att skjuta upp sommarens OS i Tokyo. Arkivbild.
Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters planeras nu för att skjuta upp sommarens OS i Tokyo. Arkivbild.Foto: Jae C Hong

De olympiska sommarspelen, som är planerade till 24 juli–9 augusti i Tokyo, har varit hett omdebatterade i takt med coronavirusets framfart. Är det verkligen värt att hålla en så pass stor tävling med tanke på det rådande läget? Vad skulle ett mästerskap innebära för de tävlande? För alla åskådare?

Arrangörerna, och de japanska myndigheterna, har dock varit tydliga i sin linje: OS ska hållas som planerat.

Skjuta upp

Nu tyder uppgifter, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av, på att det trots allt skissas på planer för att skjuta upp tävlingarna. Nyhetsbyrån har talat med två källor, båda nära arrangörsorganisationen.

– Äntligen har vi blivit ombedda att ta fram scenarier vid händelse av att det skjuts upp, säger en av källorna till Reuters.

Enligt Reuters rör sig alternativen om att skjuta upp OS ett eller två år, men även möjligtvis en kortare period på cirka en månad.

"Vore minst rättvist"

Den internationella olympiska kommittén (IOK) har tidigare medgett att man tittar på alternativ, men framhållit att det är för tidigt att spekulera om att skjuta upp.

Så sent som på lördagen ska IOK:s ordförande Thomas Bach ha stått på sig gällande kommitténs linje och menat att det är alldeles för komplicerat att skjuta upp ett så pass stort arrangemang som OS.

– Ett uppskjutande skulle ödelägga den olympiska drömmen för 11 000 idrottare från 206 olika nationer. En uppskjutning skulle vara den minst rättvisa lösningen, sade Bach i en radiointervju med tyska SWR.

Sveriges olympiska kommitté (SOK), har hittills avvaktat med att ta tydlig ställning i frågan.

– Jag kan inte tänka mig att det finns någon som vill genomföra spelen om det finns en hälsorisk, har SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo tidigare sagt till TT.

Förbannelse

Reuters har även pratat med en del av de sponsorer som inväntar besked på om och när OS ska hållas.

– Många företag diskuterar självklart, för sig själva, vad som kan göras. Ingen vill vara först med att säga något om att skjuta upp, säger en källa till Reuters.

Japans finansminister Taro Aso har tidigare sagt att det vilar en "förbannelse" över sommarens OS och liknat det vid de inställda mästerskapen 1940 under andra världskriget och de bojkottade spelen i Moskva 1980.

– Det är ett problem som händer var 40:e år. Det är ett faktum, sade ministern.

Marcus Alexandersson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.