Veckorna som fått all idrott att stanna

Länge var coronaviruset bara något som fanns långt bort i Kina. Därefter fick några matcher i italienska Serie A ställas in, och sedan har det gått väldigt fort.
Här är historien om hur oron för coronaviruset fått hela idrottsvärlden att stanna upp på ett sätt som saknar motstycke.
Publicerad 22 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Coronaviruset har fått all idrott att avstanna, bland annat sommarens fotbolls-EM som fått ställas in.
Coronaviruset har fått all idrott att avstanna, bland annat sommarens fotbolls-EM som fått ställas in.Foto: Dmitri Lovetsky

Den 29 januari kommer beskedet att inomhus-VM i friidrott i kinesiska Nanjing skjuts upp ett år. Det är det första riktigt stora idrottsmästerskapet som stryks från kalendern och plötsligt blir smittan som uppstod i Wuhan i Kina en angelägenhet för hela idrottsvärlden.

Den 3 februari säger basketlandslagets Amanda Zahui att hon inte vill åka tillbaka till sin kinesiska klubb och OS-arrangörerna i Tokyo värjer sig mot uppgifterna om att smittspridningen kan leda till att spelen i sommar ställs in.

Fram tills dess har det mest uppfattats som ett kinesiskt problem. Men nu tas det upp på högsta nivå och Japans premiärminister Shinzo Abe förnekar kategoriskt att OS ska ställas in.

Så sent som den 13 februari går chefen för Tokyos organisationskommitté Yoshiro Mori till motangrepp – mot ryktesspridningen.

– Det är många oansvariga rykten gällande coronaviruset, säger han.

Spelen ska inte ställas in.

Det är först den 23 februari som virusoron påverkar idrottsevenemang utanför Kina.

Den dagen avslutas skidskytte-VM i Antholz i norra Italien. Hanna Öberg tar ett brons i masstarten, men snacket efteråt handlar inte så mycket om coronasmittan. Antholz ligger i en region av norra Italien som ännu inte klassats som riskområde.

Men samma dag stoppas fyra Serie A-matcher i fotboll på grund av det ökade antalet smittade i norra Italien. Bland de drabbade lagen finns Albin Ekdals klubb Sampdoria.

Sedan går det fort – det tar bara veckor. Här är vägen fram till den historiska nedstängningen av nästan all elitidrott i hela världen:

25 februari

+ Lag-VM i bordtennis i sydkoreanska Busan, 22–29 mars, skjuts upp.

+ En simtävling med Sarah Sjöström i Milano ställs in.

27 februari

+ Europa League-matchen i fotboll mellan Inter och Ludogorets i Milano spelas utan publik.

+ SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo är på plats i Japan och konstaterar: "Det är ett allvarligt läge men inte akut. Här arbetar man mot ett OS."

28 februari

+ En cykeltävling i Förenade arabemiraten avbryts i förtid sedan två italienska deltagare testats positivt för coronaviruset. Övriga deltagare och cykelstallens personal sätts i karantän.

+ Schweiz skjuter upp alla fotbollsmatcher i de högsta serierna.

29 februari

+ Virushotet stoppar fem matcher i den kommandes helgens Serie A-fotboll. "Zlatan får en ledig helg", skriver TT.

+ Fotbollslandslagets Linda Sembrant stoppas på Münchens flygplats. Hon spelar för italienska Juventus, från Turin, och får inte åka med till Algarve Cup i Portugal.

1 mars

+ Paris halvmaraton ställs in helt och bara eliten får springa i Tokyos maraton.

2 mars

+ NBA-basketen förbjuder high fives med fansen.

4 mars

+ Italienska Serie A-fotbollen stoppar publik på matcherna fram till den 3 april och flera cupmatcher skjuts på framtiden.

+ Svenska landslagsspelare får inte skaka hand med motståndarna i fotbollsturneringen Algarve Cup.

5 mars

+ SVT sätter reportrar, experter och annan personal som varit på skidskytte-VM i karantän. Samtidigt avgörs världscuptävlingar i tjeckiska Nove Mesto utan publik.

+ Smittorisken gör att arrangörerna stoppar publiken från kommande helgens skidtävlingar i norska Holmenkollen, men de blir i alla fall av.

+ "Att ställa in eller skjuta upp OS skulle vara oacceptabelt för de aktiva", säger Japans OS-minister Seiko Hashimoto.

6 mars

+ Danmark stoppar evenemang med fler än 1 000 åskådare, så all dansk fotboll spelas utan publik.

+ "Vi manar till försiktighet men för tillfället planerar vi att spela våra matcher", säger Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist.

+ Den alpina avslutningen i Cortina d'Ampezzo i norra Italien ställs in.

7 mars

+ Längdåkaren Frida Karlsson tar en historisk världscupseger i Holmenkollen sedan hon tagit in över en minut och knäckt norska stjärnan Therese Johaug i spurten. Men det är ingen publik på plats på arenan, på grund av smittorisken.

+ Damernas B-VM i ishockey i april i Frankrike ställs in. Damkronorna får ingen chans att gå upp i A-gruppen i år.

+ NHL stänger ute journalister från omklädningsrummen för att minska smittspridningen.

8 mars

+ Zlatan Ibrahimovic gör tröstmålet när Milan förlorar med 1–2 hemma på San Siro mot Genoa i vad som blir fotbollsklubbens sista match på ett tag. Dagen efter stoppas alla idrottsevenemang i hela Italien tills vidare.

+ Den prestigefyllda tennisturneringen i Indian Wells ställs in.

9 mars

+ Hela Italien sätts i karantän, inklusive flera svenska fotbollsspelare, som Albin Ekdal.

10 mars

+ Folkhälsomyndigheten höjer risken för allmän smittspridning till mycket hög. Alla folksamlingar med över 500 deltagare förbjuds i Sverige. Dagen efter bestämmer SHL att spela sista hockeyomgången utan publik.

+ Flera utländska fotbollsligor väljer att spela utan publik.

11 mars

+ Svenska distansåkare väljer att inte åka till skidornas världscupavslutning i Nordamerika. Men sprintåkarna, som redan är på plats, tänker tävla.

+ Första Premier League-matchen, mellan Manchester City och Arsenal, ställs in, eftersom flera Arsenalspelare umgåtts med smittbärare.

+ All fotbollspublik stoppas på svenska cupens kvartsfinaler till helgen, liksom på Sveriges herrlandskamp mot Ryssland på Friends arena onsdag den 28 mars.

+ OS-ministern Seiko Hashimoto står fast vid att det är otänkbart att skjuta upp eller ställa in OS.

+ Alpina världscuptävlingarna i Åre som ska börja dagen därpå ställs in.

+ Finalen i Algarve Cup mellan Italien och Tyskland spelas aldrig. De italienska fotbollsdamerna drar sig ur av rädsla för att inte komma in i Italien, där hela landet sitter i karantän och där man har infört hårdare inreseregler.

+ NBA skjuter upp resten av sin säsong.

12 mars

+ Det är en historisk dag i ishockeyns SHL när alla sju matcher i sista omgången spelas utan publik. Slutspelet skjuts upp till den 24 mars – till en början.

+ All elitbasketverksamhet i Sverige avbryts och SM-guld delas ut till Luleå (damer) och Borås (herrar) – innan slutspelet ens har börjat.

+ I USA avbryter NHL-ishockeyn och MLS-fotbollen sina säsonger samtidigt som collegebasketens slutspel blåses av. Basebollen skjuter upp sin säsongstart.

+ Handbollens SM-slutspel skjuts upp till mitten av april.

+ Annat som skjuts på framtiden eller ställs in är golftourerna inklusive damernas major ANA Inspiration, all tennis, curling-VM, Swim Open i Stockholm. Allt trav ska köras utan publik.

+ Massor av fotbollsmatcher ställs in i olika ligor och franska tidningen L'Équipe rapporterar att sommarens herr-EM skjuts upp ett år.

+ Arsenals tränare Mikel Arteta är smittad.

13 mars

+ Premier League tar en paus när även Chelseaspelaren Callum Hudson-Odoi visar sig vara smittad och alla matcher i Champions League ställs in. Internationella fotbollsförbundet (Fifa) vill stoppa alla landskamper.

+ Albin Ekdal är det första kända coronafallet inom svensk elitidrott. Sampdoriaspelaren är smittad, men mår bra, hälsar han i sociala medier.

+ Golfen ställer in även herrarnas första major, US Masters.

+ Formel 1-premiären ställs in och säsongen ska nu inte börja förrän i slutet av maj. Indycar skjuter också upp fyra tävlingar.

+ Helgens matcher i svenska cupen i fotboll, som skulle ha spelats utan publik, skjuts upp.

+ All världscuptävlan på skidor ställs in, vilket gör Linn Svahn till sprintcupsegrare.

+ SVT måste ställa in "Vinterstudion" efter kommande helg. Det finns inget kvar att sända.

+ OS-kvalen i handboll skjuts på framtiden.

14 mars

+ Damernas hockeyfinaler och herrarnas hockeyallsvenska finaler skjuts på framtiden, men SHL-klubbarna vill att herrarnas slutspel ska ställas in helt.

+ Volleybollens slutspel skjuts upp, liksom innebandyns.

+ Sport-tv-kanalerna dumpar priserna – det finns ingen liveidrott kvar att visa.

+ Bandyförbundet meddelar att herrarnas och damernas SM-finaler ska spelas den 21 mars i Uppsala. Fast utan publik. Det blir i så fall den sista elitidrotten i Sverige som äger rum på ett tag.

+ Skidskyttevärldscupen går i mål i förtid med jaktstarter i Kontiolax i Finland. Tävlingarna körs utan publik.

15 mars

+ Ishockeyförbundet ställer in all hockey, delar inte ut några SM-guld och fryser alla serier. Inga lag flyttas upp eller ned.

+ Svenska Spel stoppar Stryktipset. Utan liveidrott – ingenting att spela på.

+ En söndag i mars är vanligtvis fullspäckad med elitidrott, men denna dag pågår det få evenemang: ett OS-kval i boxning i London och EM i skidorientering i Sibirien. Hemma i Sverige spelas två kvalmatcher till herrarnas elitserie i bandy och slutspelet i futsal.

16 mars

+ Intresseorganisationerna för de svenska elitklubbarna i fotboll säger att man inte vill starta serierna utan publik. Därmed verkar premiärerna i dam- och herrallsvenskan, satta till början av april, skjutas upp.

+ Svenska boxningsförbundet stoppar allt tävlande i Sverige. Det pågående OS-kvalet i London avbryts samtidigt och skjuts upp.

+ Svenska handbollsförbundet ställer in resten av säsongen. Senare bestämmer man att inte utse några svenska mästarlag. Även volleybollförbundet avslutar säsongen i förtid utan att dela ut SM-guld.

+ Damernas WTA-tour i tennis stoppar allt spel till den 2 maj.

+ Tyska Bundesligafotbollen gör uppehåll till den 2 april.

+ Den klassiska roddtävlingen mellan de engelska universiteten Cambridge och Oxford ställs in för första gången sedan andra världskriget.

+ Australiens fotbollsförbund går mot strömmen och fortsätter damernas W-league och herrarnas A-league. Serierna spelas vidare utan publik.

17 mars

+ Herrarnas fotbolls-EM skjuts upp till 2021. Planen är att de nationella ligorna, bland annat allsvenskan, på så sätt ska kunna spelas klart under sommaren. EM-flytten innebär också att damernas EM 2021 flyttas fram.

+ De tre första tävlingarna av friidrottens Diamond League-säsong – en i Qatar i april och två i Kina i maj – skjuts upp.

+ Fackelstafetten inför OS skalas ner – bland annat genomförs starten i Fukushima utan åskådare – samtidigt som vice chefen för Japans olympiska kommitté meddelar att han har smittats av coronaviruset. Men OS-planeringen rullar på.

"Det finns inga skäl till drastiska beslut i dagsläget", säger IOK i ett pressmeddelande.

+ Tennisens grand slam-turnering Franska mästerskapen flyttas till september–oktober.

+ Även herrgolfarnas andra major för året, PGA-mästerskapen, skjuts upp.

+ Flera svenska fotbollsklubbar ställer in sina träningar tills vidare.

+ All internationell orientering ställs in fram till och med den 31 maj.

18 mars

+ Svenska bordtennisförbundet ställer in SM-slutspelen. Ingen svensk mästare koras.

+ OS-kvalet i gymnastik i Tokyo 4–5 april, också tänkt som OS-test, ställs in.

+ "Jag tror att det finns goda chanser för att det ska kunna bli ett OS", säger Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo efter att ha suttit i videomöte med IOK.

+ Bilsportens klassiska 24-timmarslopp Le Mans skjuts upp tre månader, från 13–14 juni till 19–20 september.

+ Alla tennisturneringar på WTA- och ATP-nivå ställs in fram till den 7 juni.

19 mars

+ Fotbollspremiärerna skjuts formellt upp av Svenska fotbollförbundet (SvFF). Damallsvenskan och elitettan liksom herrallsvenskan och superettan startar tidigast i slutet av maj eller i början av juni, meddelar SvFF.

+ De engelska fotbollsligorna skjuts upp ytterligare. Tidigaste den 30 april återupptas Premier League och övriga serier, meddelar ligaföreningen EFL.

+ Monacos grand prix ställs in, och därmed får formel 1-premiären vänta ytterligare. Hittills har de sju inledande tävlingarna skjutits upp eller ställts in.

+ Europatourtävlingarna i golf i Portugal 9–10 maj och i Danmark 21–24 maj skjuts upp.

+ Några av de sista ligorna i Europa avbryter sin verksamhet. Norge sätter stopp för sin ishockeysäsong, samtidigt som Turkiet pausar sina stora ligor i fotboll, basket och volleyboll.

+ Vitryssland sticker ut som en lugnets fyr (?) i coronamörkret när man sparkar igång herrarnas högstaliga i fotboll – med publik. Energetik–BGU besegrar Minsk med 3–1 inför några hundra supportrar.

20 mars

+ EM i simning i Budapest flyttas fram, från 11–24 maj till preliminärt 17–30 augusti.

+ Innebandyn ställer in säsongen och delar ut SM-gulden till lagen som leder grundserierna: Iksus damer och Faluns herrar.

+ Fotbollsgalan 2020 ställs in. Galan brukar hållas i november.

+ Ytterligare tre golftävlingar på damernas USA-tour ställs in.

21 mars

+ Herrarnas ishockey-VM ställs in.

+ SM-finalerna i bandy avgörs i Uppsala. Västerås damer och Edsbyns herrar blir svenska mästare inför tomma läktare. Det är ett av få evenemang som faktiskt genomförs i idrottsvärlden just nu.

Epilog – fortfarande är det oklart med framför allt ett stort evenemang:

+ Sommar-OS i Tokyo är planerat att invigas den 24 juli, men allt färre tror att det är möjligt. Hittills vägrar dock arrangörerna kasta in handduken, trots hård vädjan från flera olympiska kommittéer och idrottare.

– Vi kommer att fortsätta förbereda oss för att arrangera evenemanget i juli, sade Toshiaki Endo, vice ordförande i Tokyo 2020:s organisationskommitté, den 21 mars.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.