250 passagerare har coronasymptom

Omkring 250 kryssningsfartygspassagerare som insjuknat med luftvägssymtom, som kan vara tecken på covid-19, får inte kliva i land i Fremantle i australiska delstaten Western Australia.
Publicerad 23 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Kryssningsfartyget MSC Magnifica, här i Stockholm i en bild från 2017.
Kryssningsfartyget MSC Magnifica, här i Stockholm i en bild från 2017.Foto: Leif Blom/TT

Ombord på fartyget MSC Magnifica finns 1 700 passagerare. Fartyget var tänkt att anlända Fremantle på måndagen eller tisdagen för att tanka innan vidare färd till Dubai.

– Jag kommer inte att tillåta vad som händer i Sydney att hända här. Vi kommer inte att tillåta passagerare eller besättning att gå på gatorna, säger delstatens premiärminister Mark McGowan enligt ABC News.

McGowan syftar på de 2 700 passagerarna vid fartyget Ruby Princess, som tilläts kliva i land i Sydney förra veckan, där fler än 40 personer nu bekräftats smittade.

Enligt McGowan är alla passagerare ombord på MSC Magnifica från utlandet, bland annat Tyskland, Frankrike och Italien. Han har pratat med landets premiärminister Scott Morrison om hur situationen ska hanteras.

– Självklart, om människor är kritiskt sjuka och riskerar att dö så behöver vi se efter vilken typ av medicinskt stöd vi kan ge, säger McGowan enligt WA Today.

Bland alternativen finns att ta hjälp av försvarsmakten, att ta iland de sjukaste för vård på sjukhus, eller att erbjuda vård ombord på fartyget.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.