Utrikes

Danmark nedstängt till efter påsk

Utrikes
Danmark Danmarks statsminister Mette Frederiksen meddelade vid en presskonferens under måndagen att nedstängningen av skolor och offentliga institutioner förlängs till efter påsk, det vill säga till den 13 april.

Antalet döda av coronavirus har nu ökat till 24 personer i Danmark. Strax innan pressmötet sände Sundhedsstyrelsen ut en ny prognos som innebär att omkring tio procent av befolkningen väntas bli smittad av covid-19 och att omkring 60 000 patienter väntas behöva sjukhusvård.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Över 300 gripna i brutala räder mot protester

Poliser från den ökända Omon-styrkan ingriper mot oppositionella missnöjesyttringar i Minsk. Här bär de iväg en man.
Foto: Tut.by via AP/TT
Utrikes
Utrikes Belarusiska polisstyrkor slog med kraft till mot de protester som utbröt sedan Aleksandr Lukasjenko svurit presidenteden – och hundratals personer fördes bort.
EU slår fast att Lukasjenko inte är landets legitime ledare.

Flera tusen personer samlades i centrala Minsk på onsdagseftermiddagen och bildade mänskliga kedjor på gatorna, på oppositionens uppmaning om att protestera genom civil olydnad.

Kravallpoliser och militärpoliser bemötte detta med tårgas, vattenkanoner och våldsamma ingripanden där flera människor slogs blodiga och många fördes bort i skåpbilar.

Många hålls ännu

Diktatorn Aleksandr Lukasjenko överraskade när han plötsligt svors in för en ny mandatperiod som president i Belarus på onsdagen. Han anlände till Självständighetspalatset i Minsk i en hårt polisbevakad kortege, utan tidigare varsel, och tjänstemän och militärer bussades in på tomma och avspärrade gator för att delta.

Totalt greps 364 personer i hela landet, varav 252 i huvudstaden, enligt inrikesdepartementets officiella redogörelse. De allra flesta av dem uppges fortfarande hållas frihetsberövade. Även människorättsorganisationen Vjasna beräknar antalet gripna till över 300 – i fler än sju olika städer i landet – och noterar att en del gripna var så skadade att de fick föras till sjukhus i stället för till häktet.

Resultatet i presidentvalet i augusti har underkänts av stora delar av omvärlden och lett till ihållande protester på hemmaplan. Säkerhetsapparaten har svarat med att gripa tusentals människor och det finns hundratals vittnesmål om övervåld, tortyr och försvinnanden, sedan personer förts bort av maskerade män.

"I strid med folkets vilja"

Valresultatet var fabricerat och Aleksandr Lukasjenko är inte Belarus legitime ledare, utropar EU. EU-parlamentet har tidigare beslutat att underkänna Lukasjenkos mandat från och med november, då hans innevarande mandatperiod tar slut. Men onsdagens ceremoni fick planerna att tidigareläggas.

"Denna 'installation' går helt på tvärs med stora delar av den belarusiska befolkningens vilja, vilket har uttryckts i åtskilliga fredliga och aldrig tidigare skådade protester sedan valet, och det tjänar enbart till att ytterligare fördjupa den politiska krisen i Belarus", meddelar unionen.

Man kräver också att de belarusiska myndigheterna upphör med det "förtryck och våld som riktas mot det belarusiska folket" och friger alla människor som fängslats i samband med protesterna, inklusive de politiska fångarna.

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja vädjade på onsdagen om stöd inför EU:s utrikesministrar. Det kan bland annat handla om att rikta om det ekonomiska stödet från Lukasjenko-regimen och mot icke-statliga organisationer och sjukhus i första hand.

Svensk medling?

De sanktioner som EU förberett dröjer dock, då Cypern håller tillbaka sitt godkännande med anledning av att man vill få gehör för sin sak i en havsdispyt med Turkiet.

Sverige och Finland sätter sig också emot att rikta sanktioner direkt mot Aleksandr Lukasjenko – för att främja medlingsförsök genom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) som ska ledas av Sverige, uppger källor för AFP.

Martin Mederyd Hårdh/TT

En kvinna som skadades vid demonstrationer i Minsk på onsdagen tas om hand av andra demonstranter.
En kvinna som skadades vid demonstrationer i Minsk på onsdagen tas om hand av andra demonstranter.
Foto: AP/TT

Utrikes

Österrike skrotar resevarning för Sverige

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. Arkivbild.
Foto: Ronald Zak/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Österrike lyfter sin coronarelaterade resevarning för Sverige, meddelar UD i Wien. Även hädanefter avråds dock från icke nödvändiga resor till Sverige på grund av smittoläget.

Samtidigt införs nya resevarningar för bland annat den tjeckiska huvudstaden Prag och de franska regionerna Île-de-France (där Paris ligger) och Provence-Alpes-Côte d'Azur.

För snart två veckor sedan varnade förbundskansler Sebastian Kurz för att landet är på väg in i en andra fas av pandemin. Österrike, vars befolkning är något mindre än Sveriges, har klarat sig förhållandevis bra under pandemin, med drygt 780 dödsfall, jämfört med Sveriges nära 6 000.

Utrikes

Poliser skjutna vid protester i Louisville

Demonstranter drabbade samman med polis i Louisville, Kentucky.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Två poliser har skottskadats i samband med demonstrationer i Louisville i Kentucky.
Protester har blossat upp runt om i USA efter beskedet att ingen polis åtalas för att ha skjutit den svarta kvinnan Breonna Taylor.

Gatorna i Louisville fylldes under kvällen med arga demonstranter. Tv-bilder visar hur maskerade personer kastar föremål och tänder eldar.

Strax innan ett nattligt utegångsförbud trädde i kraft larmades polisen till en misstänkt skottlossning i de centrala delarna av staden, och i samband med den insatsen skottskadades två poliser, enligt stadens poliskår. Exakta omständigheter kring skjutningen är än så länge oklara.

En misstänkt person har gripits.

– Poliserna vårdas på sjukhus. En av dem är vaken och tillståndet bedöms som stabilt. Den andra polisen opereras just nu. Där bedöms stillståndet också vara stabilt, säger polischef Robert Schroeder till lokala medier.

Nationalgardet inkallat

Demonstranterna protesterar mot beskedet att ingen av de tre vita poliser som var inblandade i den insats i mars då den svarta kvinnan Breonna Taylor sköts till döds i sitt hem åtalas direkt för hennes död. De tre poliserna tog sig in i lägenheten med anledning av en narkotikautredning.

Skottlossning utbröt mellan poliserna och Taylors pojkvän, som sagt att han öppnade eld i självförsvar då han trodde att det var kriminella som bröt sig in i lägenheten. Taylor träffades av flera av polisens kulor och dödades. En polis skadades. Ingen narkotika hittades i lägenheten.

En åtalsjury har nu beslutat att två av poliserna inte ska åtalas alls, med motiveringen att de haft rätt att svara på skottlossningen från Taylors pojkvän. Den tredje polisen, Brett Hankison, åtalas visserligen, men enbart för att ha utsatt Taylors grannar för fara. Detta då några av skotten han avlossat trängt in i en intilliggande bostad.

Inga tydliga bevis finns för att någon av Hankisons totalt tio kulor träffade Taylor, uppger delstatsåklagaren Daniel Cameron.

Kentuckys demokratiske guvernör Andy Beshear kallade under kvällen in nationalgardet och gav det en begränsad befogenhet att skydda infrastruktur och byggnader, inklusive sjukhuset, rapporterar den lokala tv-stationen WDRB. Beslutet hyllades snabbt av president Donald Trump, som sa att han skulle prata med Beshear i telefon.

– Jag förstår varför han kallade in nationalgardet, vilket var väldigt bra. Jag tycker det är väldigt positivt. Det kommer att ordna sig, säger Trump enligt nyhetsbyrån Reuters.

Flera protester

De lokala myndigheterna har också kraftsamlat till en enorm polisinsats och spärrat av delar av Louisville för att förhindra oroligheter och upplopp. I ett försök att stävja protesterna har också ett tre dagar långt nattligt utegångsförbud införts, från klockan 21 lokal tid.

Majoriteten av protesterna har varit fredliga, men några hundra demonstranter drabbade samman med kravallpolis innan utegångsförbudet trädde i kraft, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Minst omkring 30 demonstranter har gripits, rapporterar den lokala tv-stationen Whas 11.

Demonstranter har även i olika omfattning tagit sig ut på gatorna och protesterat i städer som New York, Boston, Washington DC och Los Angeles, skriver nyhetsbyrån AFP.

Susanna Persson Öste/TT

Gatorna i centrala Louisville fylldes med demonstranter på onsdagskvällen.
Gatorna i centrala Louisville fylldes med demonstranter på onsdagskvällen.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Två poliser skottskadades i samband med protester i Louisville i USA.
Två poliser skottskadades i samband med protester i Louisville i USA.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Polis har gripit flera demonstranter i Louisville, i den amerikanska delstaten Kentucky, efter beskedet att endast en av tre poliser involverade i dödsskjutningen av Breonna Taylor ställs inför rätta.
Polis har gripit flera demonstranter i Louisville, i den amerikanska delstaten Kentucky, efter beskedet att endast en av tre poliser involverade i dödsskjutningen av Breonna Taylor ställs inför rätta.
Foto: John Minchillo/AP/TT

FAKTA

Dödsskjutningen av Breonna Taylor

Den 13 mars i år låg 26-åriga Breonna Taylor och sov när tre civilklädda poliser tog sig in i hennes lägenhet i Louisville i delstaten Kentucky med anledning av en narkotikautredning.

I bostaden utbröt en skottlossning mellan Breonna Taylors pojkvän och poliserna. Pojkvännen säger att han trodde det var ett inbrott och att han sköt i självförsvar med ett vapen som han hade licens för. Breonna Taylor träffades av polisens kulor och dödades. En polis skadades också. Ingen narkotika hittades i lägenheten.

En av poliserna, som avlossade tio skott i blindo, varav flera skott trängde in i andra bostäder, åtalas nu för att ha utsatt Breonna Taylors grannar för fara.

Kentuckys delstatsåklagare Daniel Cameron säger att de andra två poliserna hade rätt att besvara skottlossningen.

I mitten av september ingick Taylors familj en uppgörelse. Familjen fick tolv miljoner dollar mot att de drog tillbaka sin stämning mot staden Louisville.

Utrikes

Ungersk nyckelroll i asylkampen

Flyktingar i ett tillfälligt läger i nordöstra Lesbos i Grekland. Arkivbild.
Foto: Panagiotis Balaskas/AP/TT
Utrikes
Utrikes Argumenten slipas och pennorna vässas när EU-parlamentet och medlemsländerna nu inleder kampen om framtidens asylsystem.
Ungern blir återigen ett nyckelland – och tycks fortsatt hålla emot.

EU-kommissionens två förslagsläggare, Ylva Johansson och Margaritis Schinas, kom till EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (Libe) på torsdagen för att presentera sina planer.

Återigen trycks på önskemålet om en snar lösning.

– Vi vet att vi inte har byggt ett nytt Parthenon. Det är här inte något perfekt tempel. Men vi vet att förslaget sätter parametrarna för en potentiell kompromiss, säger grekiske Schinas.

I EU-parlamentet kan han och Johansson räkna med ett ganska stabilt stöd från de tre majoritetsgrupperna: konservativa EPP, socialdemokratiska S&D och liberala RE. Visserligen finns motstånd mot både det ena och det andra i förslagen – men önskan om en uppgörelse väger minst lika tungt.

– Det enda andra alternativet vi har är att fortsätta med den nuvarande situationen. Och att behålla det oförändrat är oacceptabelt, säger nederländska liberalen Sophie in 't Veld.

Utanför EU?

Den stora striden kommer i stället att föras med och bland EU:s medlemsländer. Nuvarande ordförandelandet Tyskland och dess konservative inrikesminister Horst Seehofer är visserligen optimistisk och talar om en "god grund" med hopp om att kunna förhandla fram en överenskommelse i princip under hösten.

De länder som blockerade EU-kommissionens gamla förslag tycks dock föga imponerande – inte minst Ungern, som vägrat acceptera en obligatorisk omfördelning av asylsökande och nu pressar på för att flytta asylhanteringen till länder utanför EU.

"I stället för att importera problemen till Europa måste vi hjälpa till där det behövs. Externa mottagningscentraler måste sättas upp för att hantera asylkrav", skriver regeringstalesmannen Zoltán Kovács på Twitter.

"Inte mitt Europa"

I EU-parlamentet hörs samma krav från EU-skeptiska ECR, med bland andra SD och det polska regeringspartiet Lag och rättvisa som medlemmar, samt EU-fientliga nationalistgruppen ID.

EU-kommissionen håller emellertid emot.

– Det är inte mitt Europa. Det är inte vårt Europa. Det kommer inte att ske under den här kommissionen, fastslår Margaritis Schinas inför Libe-utskottet.

Wiktor Nummelin/TT

Zoltán Kovács är talesperson för den ungerska regeringen och premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.
Zoltán Kovács är talesperson för den ungerska regeringen och premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.
Foto: Lars Larsson/TT
Nederländska liberalen Sophie in 't Veld uppmanar sina kollegor i EU-parlamentet att samlas kring en ny gemensam asyl- och migrationspolitik. Arkivbild.
Nederländska liberalen Sophie in 't Veld uppmanar sina kollegor i EU-parlamentet att samlas kring en ny gemensam asyl- och migrationspolitik. Arkivbild.
Foto: AP/TT

FAKTA

Fakta: EU:s asyl- och migrationspakt

Här är de viktigaste delarna i EU-kommissionens förslag till ny migrationspolitik:

* Snabbare gränshantering, med id-, hälso- och säkerhetskontroller inom fem dagar, varpå personer från länder som sällan har asylskäl förs till en uppsnabbad process med asylbeslut inom tolv veckor.

* Utvidgade regler för att föra över asylsökande från ankomstlandet till länder de har koppling till, exempelvis via syskon, tidigare studier eller arbete.

* Obligatoriskt deltagande för alla medlemsländer vid krislägen, antingen genom att ta emot asylsökande som anlänt till ett hårt pressat EU-land eller att hjälpa till med hemsändande av personer som inte fått rätt att stanna i EU.

* Ökat fokus på hemsändande genom tillsättande av en särskild EU-koordinator och en expertgrupp.

* Oberoende övervakning för att undvika att flyende trycks tillbaka utan att ha fått sin sak prövad. Dessutom förbud mot kriminalisering av frivilliga hjälpinsatser, exempelvis till havs.

Förslagen behandlas parallellt av EU-parlamentet och EU:s medlemsstater. Kommissionen hoppas på överenskommelser i princip för vissa delar redan under hösten och för hela paketet under 2021.

Utrikes

Tidning: Joshua Wong frisläppt

Joshua Wong är en av de mest framträdande demokratiaktivisterna i Hongkong. Arkivbild.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Demokratiaktivisten Joshua Wong, som greps på torsdagen i Hongkong för att ha deltagit i en otillåten manifestation 2019, har släppts igen, enligt tyska Welt am Sonntag. Chefredaktören Johannes Boie skriver på Twitter att Wong, som är kolumnist i tidningen, är fri igen.

Enligt ett inlägg publicerat på Wongs Twitterkonto greps 23-åringen tidigt på torsdagseftermiddagen, lokal tid. Manifestationen 2019 skedde i protest mot regeringens maskeringsförbud, som sedan dess har konstaterats strida mot grundlagen.

"Gripandet är relaterat till att ha deltagit i en otillåten manifestation den 5 oktober i fjol. Han har också blivit tillsagd att han brutit mot den drakoniska maskeringslagen", lyder Twitterinlägget.

Maskeringsförbudet innebär att Hongkongbor kan fängslas i upp till sex månader om de täcker ansiktet under manifestationer och protester.

Joshua Wong var tidigare en av ledarna för demokratirörelsen Demosisto, som grundarna beslutade att lösa upp efter att Kinas nya säkerhetslag för Hongkong godkänts i månadsskiftet juni–juli i år.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Utrikes

Källor: Sarkozy ett steg närmare rättegång

Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy. Arkivbild.
Foto: Kamil Zihnioglu/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En appellationsdomstol i Paris har avslagit en begäran från Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy om att stoppa en utredning om misstänkt olaglig kampanjfinansiering, uppger juridiska källor.

Beslutet innebär att en eventuell rättegång i fallet nu är mer sannolik.

Det gäller misstankar om att Sarkozy och hans medarbetare i sin valkampanj 2007 använt miljontals euro från den dåvarande libyska regimen under Muammar Gaddafi.

Sarkozy har dock fortfarande möjligheten att överklaga på nytt, till sista instans.

Utrikes

Schweizare röstar om pappaledighet

Betald pappaledighet kan snart bli verklighet i Schweiz. Arkivbild.
Foto: Isabell Höjman/TT
Utrikes
Utrikes

På söndag går schweizarna till valurnorna för att säga sitt om något som redan är verklighet i stora delar av Europa: betald pappaledighet.

I september i fjol gav parlamentet i Bern klartecken till två veckors betald ledighet för nyblivna pappor. Högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet (SVP) röstade dock mot förslaget och samlade in tillräckligt många namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning, något som ofta används för att avgöra politiska stridsfrågor i direktdemokratin Schweiz.

Om förslaget går igenom skulle föräldralediga pappor få 80 procent av sin lön under två veckor, med ett tak på 196 schweizerfranc om dagen, motsvarande drygt 1 900 kronor.

Alla politiska partier förutom SVP står bakom förslaget och opinionsmätningar visar ett folkligt stöd på över 60 procent.

Utrikes

Varning för snabbare virusspridning i Finland

Testpersonal inväntar anländande resenärer vid Helsingfors-Vanda flygplats. Bilden är från i augusti.
Foto: Roni Rekomaa/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Coronaviruset har på nytt börjat spridas i en oroväckande takt i Finland, efter flera månader av en relativt kontrollerad situation, varnar landets social- och hälsovårdsministerium.

Antalet nya upptäckta fall av covid-19 per 100 000 invånare under de senaste två veckorna är dock få jämfört med många andra länder i Europa.

Men finländska myndigheter beskriver det som alarmerande att dubbelt så många fall, 798, registrerades mellan 7 och 20 september, jämfört med 387 under de två föregående veckorna.

NÄSTA ARTIKEL