Personligt

Han får fira 90 utan kalas

Personligt
Inställt Bert-Eric Svensson började sin nästan halvsekellånga bana som kommunpolitiker i ett parti, fortsatte i ett annat – från vilket han kastades ut och blev politisk vilde innan han återvände till det första.

– Det var trevligt att vara med i politiken; jag träffade många trevliga människor, säger han.

Bert-Eric Svensson hade verkligen sett fram emot sitt 90-årskalas. Han hade bokat lokal och förplägnad för ett drygt 40-tal gäster.

Men det gick med den som med så många andra fester i coronavirusets tidevarv – den fick ställas in

– Det är ju inget att göra åt, konstaterar han. Kanhända kan jag ha det lite senare i stället.

Bert-Eric Svensson minns för övrigt, apropå coronaviruset, att han morfar berättade att han hade legat slagen av spanska sjukan i två veckor när den härjade och dödade miljontals människor världen runt, mot slutet av och strax efter det första världskriget.

Av samma skäl som sätter stopp för kalaset gör vi den här intervjun per telefon, i stället för att sitta och talas vid på tu man hand.

Numera bor Bert-Eric Svensson i allra som centralaste Hörby. Han har, så att säga, närmat sig så sakteliga.

– Jag är född i Färlöv, berättar han.

Det ligger lite nordväst om Kristianstad. Hans far var inspektor på en större gård där.

Hörde bombplan

Men han kom att växa upp lite längre västerut, i trakten av Linderöd, där hans föräldrar kom att arrendera en gård.

Mot slutet av det andra världskriget hörde och såg Bert-Eric Svensson varje kväll hur brittiska bombplan flög till och från Tyskland, har han berättat tidigare i Skånska Dagbladet.

– De gick vid halv niotiden och brukade komma tillbaka cirka en och en halv timme senare.

Natten mot den 30 augusti 1944 verkade dock något vara fel med ett av planen som just passerat söderut:

– Efter bara 20 minuter kom det tillbaka. Det hade blivit beskjutet och vände över Östersjön och kom in på svensk mark. Jag såg en ljuskägla som dök ner mot Svensköp.

Det blev en förfärlig smäll när flygplanets bomblast detonerade; Bert-Eric Svensson kände marken skaka flera kilometer därifrån.

Dagen därpå begav sig han och hans far till platsen och tittade; en stor krater hade bildats där planet slagit ner.

Representerade Moderaterna

Festplatsen Liarumsskogen låg på gårdens ägor och därför hade Bert-Eric Svensson fritt inträde när det anordnades dans där i veckosluten. Det var på så sätt han träffade sin fru Göta, som för övrigt är från Önnestad, inte så långt från Färlöv.

De gifte sig 1955 och skaffade en gård på ett 40-tal tunnland i Dala, någon mil söder om Hörby. Bert-Eric Svensson berättar att det innebar en ordentlig omställning för hans fru, som tidigare hade arbetat med att laga och severa skolmat i Önnestad och var van att ha mycket folk omrking sig på dagarna. Nu blev det en annan omgivning och en annan typ av arbete, men det var hon inte främmande för; han berömmer henne som arbetskamrat.

- När vi köpte gården hade vi mjölkdjur, berättar Bert-Eric Svensson och säger att när de stod inför en krävande investering i utrustning så valde de att gå över till köttdjur i stället.

Dala ligger i vad som då var Bjärsjölagårds kommun, och det var där han 1959 gjorde entré i kommunalpolitiken. Han representerade Högerpartiet, som sedermera bytte namn till Moderata samlingspartiet och numera heter Moderaterna.

1974 försvann Bjärsjölagård som egen kommun; den delades upp och den del som Bert-Eric Svensson bodde i tillhör sedan dess Hörby.

Där fortsatte han som politiker.

– Jag var ordförande i skolstyrelsen i tre valperioder, berättar han och säger att just skolfrågorna var de han var mest intresserad av som politiker, mycket för att han då kom i kontakt med väldigt många människor; föräldrar, barn, skolledare och lärare.

1985 lade han av med politiken, eftersom han hade problem med hälsan.

1992 var han tillbaka igen. Nu representerade han Hörbypartiet, skapat i Sjöbopartiets efterföljd.

Skar sig med partiet

Han har i en tidigare intervju i Skånskan berättat att han inte var speciellt förtjust i Sjöbopartiets inställning i invandrarfrågan, men att man när man bildade Hörbypartiet kom överens om att ta avstånd från främlingsfientlighet. Men han antyder att det nog var lite halvhjärtat på en del håll.

Partiet var till en början framgångsrikt. Bert-Eric Svensson satt i kommunfullmäktige och socialnämnden.

Men 2004 skar det sig ordentligt; partiet tyckte att han agerade mot deras tagna beslut, själv menade han att han tvärtom gjorde som det var bestämt.

Resultatet blev att han uteslöts ur partiet; han vägrade dock att lämna sina poster i kommunala organ, där han fortsatte som så kallas politisk vilde.

Skånska Dagbladet skrev mycket om det skeendet när det begav sig, som tidningens arkiv vittnar om.

Till slut, berättar Bert-Eric Svensson, lyssnade han till lockrop från Moderaterna och återvände till sitt ursprungliga parti.

Det var för ungefär tio år sedan som han och hustrun Göta flyttade till lägenheten i Hörby centrum. Innan dess hade de bott några år i villa i tätortens östra del.

Sedan en tid bor hans Göta på Solbacken, ett vårdboende.

– Jag tycker att det går bra. Hon trivs där.

Men han tycker att det är tråkigt att han inte får hälsa på henne just nu, ett försiktighetsmått som vidtagits på äldreboenden för att hålla coronaviruset borta.

– Det går ju bra att prata i telefon. Men det är inte det samma.

Annars tycker Bert-Eric Svensson om att gå en runda på byn.

– Det är skoj att träffa på gamla bekanta.

FAKTA

Bert-Eric Svensson

Yrke: Pensionerad lantbrukare

Familj: Hustrun Göta, en son, en dotter, tre barnbarn.

Bor: Lägenhet i centrala Hörby.

Intressen: Har verkat i kommunpolitiken i nästan ett halvt sekel.

Aktuell: Fyller 90 år den 25 mars.

Personligt

Min teckning

Sexåriga Valentina Peterson har målat denna fina teckning.
Personligt
Personligt

En tjusig tjej, ritad av Valentina Petersen från Malmö. Hon är sex år gammal och när hon blir stor ska hon bli konstnär och designer.

Vi tackar Valentina för den fina teckningen och skickar boken Dubbeldeckarna och fallet med skeppsvraket, av Jorn Lier Horst och Hans Jorgen Sandnes.

Personligt

Tomt och tyst i Paris just nu

Bild på en kopp med cappuchino.
Gunnel Götesdotter slinker gärna in på ett kafé och njuter av en cappuccino.
Fotograf: Gunnel Götesdotter
Personligt
Östra Göinge
Hässleholm
Personligt Gunnel Götesdotter har lämnat Ateljé Götesdotter i Bjärnum för att bo och arbeta i Paris under ett år. Hon kommer dela med sig av sina erfarenheter och tankar i Norra Skåne under året. Här kommer den andra delen.

Jag har nu suttit instängd i min parislya norr om Sacr’e Coeurkyrkan i Montmartre i tio dagar. Troligtvis kommer utegångsförbudet att vara i två-tre veckor till. Alla restauranger, kaféer och affärer är stängda. Gatorna är helt tomma på både bilar och människor. Aldrig någonsin har jag sett ett så tyst och tomt Paris som nu.

Jag tillbringar mina ensamma dagar med att skriva, skissa, teckna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

Läsarens egen bild

Ett storkbon.
Fotograf: Lars Sjögren
Personligt
Personligt

I Härnestad finns det storkbon. Här i denna by föddes min farfars morfar år 1794 vid namn Per Hansson Ring.

Vid Pulken som också finns i Härnestad promenerar en stork omkring bland tranorna. I dag var det uppskattningsvis mellan 4 000 och 5 000 fåglar som rörde sig i området.

Det skriver Lars Sjögren i Hästveda, som skickat in bilderna.

Storkar och tranor Vid Pulken i Härnestad. Fotograf: Lars Sjögren

Personligt

Läsarens egen bild

Julia Bengtsson med sin slingriga vän.
Fotograf: Ann-Charlott Pettersson
Personligt
Personligt

Julia Bengtsson är modig och vågar minsann hålla ormen på Hessle zoo.

Bilden är tagen av Ann-Charlotte Pettersson.

Personligt

Minne efter Eivor Persson

Personligt
Personligt Eivor Persson, Hökön, har efter en lång tids sjukdom avlidit i en ålder av 65 år.

Ytterligare en deltagare i vårt så kallade sommargäng har nu lämnat oss, ett informellt sällskap som har hållit samman länge, träffats, umgåtts, festat, sjungit (ofta hellre än bra) och haft allmänt trevligt.

Eivor var här, trots sin sjukdom, en uppskattad deltagare som verkligen bidrog till den goda stämningen.

En verklig kämpe

Eivor var en verklig kämpe, som under många år slogs mot en sjukdom, som skulle ha fått oss andra att ge upp långt tidigare. Hon levde ett helt vanligt liv mellan de återkommande och påfrestande behandlingarna, som hon genomgick.

Huset och trädgården i Hökön, strax intill föräldrahemmet, vårdade och förändrade hon in i det sista. Även resor, både in- och utrikes, var för henne ett stort intresse, som hon gärna ägnade sig åt, trots krämporna.

Eivor arbetade före sin sjukdom inom äldrevården. Ett arbete som verkligen passade både henne och om möjligt än mera omsorgstagarna. Hon sökte alltid sätta guldkant på tillvaron för de äldre.

Vid större högtider såg hon gärna till, att de som så önskade, likt fordomdags, också kunde få sig en liten snaps till maten. Detta vet jag, enär hon också vid några tillfällen vårdade min gamle, sedan länge hädangångne, fader. Det mest positiva i det här avseendet kan väl uttryckas på så sätt, att inte sällan var hon mera uppskattad av dem hon hade att vårda och sköta, än av sina till rutiner och bestämmelser mera formellt bundna chefer.

Ett öppet hem

Och på hemmaplan skötte hon sin Håkan på samma förträffliga sätt, så länge hon orkade, och hemmet stod alltid öppet och gästvänligt för såväl bjudna som objudna besökare.

Eivor var väl medveten om sin sjukdom och planerade allt, inklusive sin förestående bortgång. Minneslunden på Loshults kyrkogård, där hon nu vilar, har sålunda helt nyligen tillkommit på hennes initiativ.

Det kommer att bli tomt efter Eivor. Vi kommer att sakna hennes glada skratt och sång, men minnas henne, genom att vi kvarvarande fortsätter att träffas och umgås som tidigare.

Olle Nilsson, för ”sommargänget”

Personligt

Visste det mesta om idrotten

Personligt
Personligt Skribenten Bertil Åkesson i Vinslöv har avlidit, 93 år gammal.

Han var Vinslöv trogen i hela sitt liv. Föräldrarna var bryggerifabrikören Henry Åkesson och dennes maka Ingeborg.

Tidigt fick Bertil hjälpa sin far i bryggeriet. När åldern var inne tog Bertil själv över företaget och körde ut produkterna till kunderna.

I nästa skede blev han representant för Pripps. För den verksamheten uppförde han en hall vid bostaden. När denna epok i hans liv var tillända distribuerade han skolmat i kommunen.

Höjdhopp och stavhopp

Idrotten kom tidigt in i Bertil Åkessons liv. I sin ungdom tillhörde han Vinslövs mest framgångsrika friidrottare och levererade goda resultat både i höjdhopp och stavhopp.

Intresset för idrott följde med honom genom åren och när Kristianstadsbladet behövde en idrottsskribent i Vinslöv var Bertil given för uppgiften. Det blev många referat och reportage genom årens lopp. Hans klippböcker som han nogsamt utrustat med publicerade artiklar bär tydlig syn för sådan sägen.

Vinslöv hyser i förhållande till sin folkmängd ovanligt många idrottsföreningar där nästan alla idrotter utom viss vintersport är representerade. Bertil visste namnet på alla gamla mästare i vinslövsklubbarna oavsett vilken gren de utövade. Om någon ställde frågor om idrotten i Vinslöv var svaret givet: Fråga Bertil Åkesson. Han skrev om alla utövare och föreningar med samma varma själ även om han hade ett särskilt rum i sitt hjärta reserverat för Brottarklubben Ore.

Hembygdsföreningen

I Vinslövs hembygdsförenings årstidskrift Kistebrevet medarbetade han flitigt tills för något år sedan. Hans initierade artiklar om affärslivet i Vinslöv och historiskt intressanta byggnader kring ortens kullerstenstorg berikade yngre generationers vetande om flydda tider.

En annan gammal vinslövsbo, Erik Paulsson, lärde känna Bertil Åkesson tidigt i livet:

– Våra föräldrar umgicks med hans föräldrar och vi barn på båda hållen blev genast lekkamrater. Sedan höll vi kontakten med varandra i alla år. Bertil gjorde Vinslöv känt i vida kretsar genom sitt skrivande. Han var en stor tillgång för det lokala föreningslivet.

Bertil Åkesson sörjs av makan Berit, sonen Peter med familj, barnbarn och övrig släkt.

Billy Bengtsson

Personligt

Dödsfall

Personligt
Personligt Countrysångerskan Jan Howard har avlidit i en ålder av 91 år.

Hon var sedan lång till tillbaka medlem av Grand Ole Opry.

Jan Howard var född i West Plains, Missouri och sångkarriären tog fart då hon gifte sig med låtskrivaren Harlan Howard. Han lät sin fru göra demoinspelningarna av sina sånger.

Hennes första stora hit kom med The one you slip around with (1960) och mest spelad var Evil on your mind (1965), som omnämns bland de 500 främsta countrysångerna genom alla tider i boken Heartaches by the numer (2005).

Hon hade en förstaplacering på listorna med duetten For loving you (1967), som hon sjöng med Bill Anderson.

Bland några av hennes stora album kan nämnas Sweet and sentimenal (1962), For God and country (1970), Love is like a spinning wheel (1972), Singing his praise (1972), Stars of the Grand Ole Opry (1981) och Jan Howard (1985).

Hon fick ta emot flera hedersutnämnelser. 1960 vann hon Billboards, Cashbox och Jukebox operators som årets mest lovande kvinnliga artist. 1966 fick hon ta emot BMI sångförfattarpris för It’s all over but the crying.

2005 valdes hon in i Missouri country music Hall of fame.

Personligt

Dödsfall

Personligt
Personligt Coronaviruset har skördat ännu ett offer.

Artisten Olle Holmquist har avlidit till följd av sviterna efter covid-19 och alzheimers sjukdom. Han blev 83 år gammal.

På 1940-talet började han spela bastuba i Frälsningsarméns blåsorkester i Skelleftehamn och snart blev det även trombon.

Efter militärtjänstgöring flyttade han till Stockholm, där han bland annat arbetade med Radiobandet och Toots Thielemans. Han spelade i många olika uppsättningar tillsammans med Arne Domnérus på saxofon, Putte Wickman, klarinett, Åke Persson, trombon och Bengt-Arne Wallin på trumpet.

Han spelade även i Quincy Jones band och det blev genom åren ett nära samarbeta med Björn Ulvaeus och Benny Andersson.

På 1970-talet spelade han i det scheweizisa radiobandet, i RIAS radioorkester, Västerberlin och i Norddeutscher Rundfunks orkester, Hamburg.

I nästan 40 år spelade han med världsmusiker som Chuck Findley, trumpet, Derek Watkins, trumpet, Jamie Talbot, saxofon och Big Jim Sullivan, gitarr i James Last orchestra, och de turnerade över hela världen och gjorde nära 200 skivor.

Olle Holmquist har delat scen med Frank Sinatra, The Manhattan Transfer, Jerry Lewis och Jr Quincy Jones och svenska storheter som Monica Zetterlund, Alice Babs, Janne Schaffer, Staffan Hellstrand och Pugh Rogefeldt. Han har spelat i Melodifestivalens orkester och varit med i musikaler som Chess och Les Misérables samt Allsång på Skansens orkester.

Personligt

Dödsfall

Kerstin Behrendtz blev 69 år gammal.
Fotograf: NORA LOREK / TT
Personligt
Personligt Musikredaktör Kerstin Behrendtz har avlidit till följd av corona.

Kerstin Behrendtz arbetade under många år som musikredaktör vid Sveriges radio, där hon gjorde urval av sånger som spelades i olika program som Radiosporten, P4 Extra och Vaken.

Hon gick i pension 2017.

Hon satt även med i urvalsjuryn inför Melodifestivalen 2014 och i juryn för Swedish Music Hall of fame

Hon var gift med regissören Thomas Samuelsson och de hade två barn tillsammans. Kerstin Behrendtz blev 69 år gammal.

NÄSTA ARTIKEL