Hässleholmare blir ambassadör

Björn Andreasson blir frontfigur i Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning.
Hässleholm • Publicerad 23 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

– Det känns väldigt ärofyllt. Jag vet hur mycket tacksamhet jag kände över att ha någon att prata med om mina tankar, efter det hemska beskedet att jag skulle få se en av mina närmaste tyna bort. Det betydde supermycket. Nu ska jag själv få vara den personen för andra och det känns fantastiskt bra, säger han och de blå ögonen lyser.

Björn Andreasson blir därmed den andra ambassadören i Sverige för stiftelsen, som skapades till minne av nyhetsankaret Ulla-Carin Lindquist i syfte att samla in pengar till forskningen om ALS.

Den första var Gabriella Waldenström, som han själv fick stor hjälp av efter chockbeskedet i februari 2018.

Det var också i samtalen med henne som tanken väcktes om att göra något för att samla in pengar till forskningen.

Fotboll mot ALS i Röke blev en succé och förutom glädjen i att pappa Ola Andreasson, profil och tidigare tränare i Röke IF, kunde vara med på planen gav arrangemanget intäkter på 122 000 kronor.

– Vi hade hoppats på kanske 30-40 000 om vi hade tur, konstaterar Björn.

Insamlingen fortsatte med att Björn, hans syster Sara, brodern Olof och kollegan André Peltonen – samt många vänner – auktionerade ut tröjor som signerats av svenska landslagsstjärnor. Ett cykellopp arrangerades mellan Mala idrottsplats och Röke, och i somras ordnades en ny upplaga av fotbollsturneringen liksom golf mot ALS, vilket i vintras följdes upp med padel mot ALS.

122 000 kronor växte till 180 000 som blev 210 000 – och i skrivande stund har Björn med hjälp av hässleholmarna samlat in hela 320 000 kronor till stiftelsen.

– Eftersom jag inte är någon forskare så tänkte jag att jag kunde samla in pengar till det åtminstone. Man får göra det man kan, slår han fast.

Ola Andreasson brottas fortfarande med sin sjukdom.

– Han kan delvis gå fortfarande men kör permobil. Vänstra armen har lagt av helt och han är trött och har problem med andningen. Men pappa har inte klagat en enda gång. Många andra hade säkert brutit ihop, men han är envis och han ger inte upp, vilket också gör det lättare för oss som står bredvid.

– Och han har haft så roligt när vi haft de här evenemangen. Det har varit jättekul att vi kunnat bygga något fint mitt i allt detta hemska. Och kanske kan det inspirera andra till att starta egna initiativ.

Nu tar arbetet ny fart. I sommar blir det på nytt fotboll mot ALS, närmare bestämt i Röke den 4 juli.

Den 17 juli arrangerar Björn golfturné mot ALS i Skyrup och innan dess, den 23 maj, är han med på ett hörn när Lions i Tyringe anordnar sin dansbandsgala.

Nu alltså som ambassadör, ett arbete som även det är helt ideellt.

– ALS är en sjukdom som får väldigt lite fokus. Min uppgift blir att sprida information, så att den får mer uppmärksamhet. Det är viktigt, för det är en av de hemskaste sjukdomarna som finns, både för den som själv blir drabbad och för dem som står intill och tvingas se den de älskar bli svagare och svagare för varje dag.

bild 1/3
Björn Andreasson, Hässleholm, blir ambassadör för Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning.
Björn Andreasson i Hässleholm har allt sedan sin pappas sjukdomsbesked jobbat hårt för att samla in pengar till ALS-forskningen. Foto: Kristina Höjendal
Det säljs bland annat armband som det här, till förmån för ALS-forskningen.
Björn Andreasson, Hässleholm, blir ambassadör för Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning.
Björn Andreasson i Hässleholm har allt sedan sin pappas sjukdomsbesked jobbat hårt för att samla in pengar till ALS-forskningen. Foto: Kristina Höjendal
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.