H&M slopar utdelningen – slår mot småsparare

Klädjätten H&M:s aktieägare blir snuvade på utdelningen i år – ett ansvarsfullt beslut enligt flera experter.
– Samtidigt som en slopad utdelning sänder en negativ signal är det en ansvarsfull åtgärd att ta till, säger sparekonomen Maria Landeborn.
Publicerad 23 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
H&M styrelse drar tillbaka sitt förslag om utdelning för 2020, enligt ett pressmeddelande. Arkivbild.
H&M styrelse drar tillbaka sitt förslag om utdelning för 2020, enligt ett pressmeddelande. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Coronavirusets framfart har drastiskt förändrat marknadsläget för klädjätten H&M. Som ett i raden av flera storbolag föreslår styrelsen nu att årets utdelning slopas, enligt ett pressmeddelande. Bolaget drar tillbaka det tidigare utdelningsförslaget om totalt drygt 16 miljarder kronor.

"Jag är övertygad om att det här är det bästa att göra i detta läge för att ytterligare förstärka företagets redan starka finansiella ställning och därigenom säkerställa vår handlingsfrihet framöver,” säger Stefan Persson, styrelseordförande för H&M, i en kommentar.

Aktien har vid 16-tiden precis som övriga börsen backat mer än tre procent på Stockholmsbörsen.

Slår mot småsparare

Många småsparare påverkas av beslutet, enligt Joacim Olsson, vd på Aktiespararna.

– H&M är en av de mest spridda aktierna bland småsparare och det är säkert många som beklagar, säger han till TT.

Den stora osäkerheten som råder i världen gör det svårt för bolag att överblicka utvecklingen samt säkerställa företagens framtid. Det är därför rimligt att bolaget tänker på sin förmåga att bedriva verksamheten framöver, anser han.

– Bolagets ledning gör uppenbarligen uppskattningen att man kan hamna i en situation som gör att man kommer behöva pengar. Långsiktiga ägare kan säkert ha förståelse för det, säger Joacim Olsson.

Skulle osäkerheten däremot skingras ganska snart och det går att börja överblicka konsekvenserna för världsekonomin kan det hända att bolaget beslutar om en extrastämma om utdelning.

– Det kan komma en utdelning på en extrastämma eller en extrautdelning nästa år, säger han.

Maria Landeborn, senior strateg och sparekonom på Danske bank, anser att det finns två sidor av myntet.

– Samtidigt som en slopad utdelning sänder en negativ signal är det en ansvarsfull åtgärd att ta till, för det är en jättetuff situation och vi vet inte hur länge det kommer pågå, säger hon.

Om utdelningen hade sänkts i vanliga förhållanden hade det sänt en negativ signal om H&M:s verksamhet, men i det här läget handlar det om en extern chock som slopar utdelningen och inget bolaget har gjort.

– Därför tas det inte emot lika negativt av marknaden, men det kan spela roll för enskilda sparare. Har man köpt H&M som en utdelningsaktie är det klart att det blir en besvikelse. Men när det här så småningom är över så kommer bolagen gå tillbaka till att börja dela ut pengar igen, säger Maria Landeborn.

H&M är långt ifrån ensamma om beslutet och enligt Maria Landeborn kommer ännu fler bolag slopa utdelningar.

Stängda butiker

Just nu håller 3 441 av koncernens 5 062 butiker runt om i världen, bland annat i USA och Tyskland, stängt.

Nu pågår en översyn av kostnaderna i koncernen. Det har inletts samtal gällande tillfälliga permitteringar på flera marknader.

"Globalt sett kommer troligen tiotusentals medarbetare inom samtliga delar av verksamheten att beröras, men ett exakt antal kan inte ges i dagsläget. Företaget ser också över behovet av eventuella uppsägningar av medarbetare med anledning av coronasituationens negativa effekter på verksamheten", skriver bolaget.

"Extraordinär situation"

H&M kommer att återkomma med detaljer om finansiella effekter som en följd av coronakrisen i samband med tremånadersrapporten den 3 april.

"Vi gör allt vi kan inom H&M-gruppen för att hantera situationen kopplad till coronaviruset. Min förhoppning är att vi så snart som möjligt kan komma tillbaka till normal verksamhet och välkomna våra kunder igen på alla våra 74 butiksmarknader. Detta är en extraordinär situation där vi tvingas att ta svåra beslut", säger vd Helena Helmersson i en kommentar.

Fakta: Företag som sänker utdelningen

Fakta: Företag som sänker utdelningen

En rad företag har redan aviserat att de ändrar på tidigare meddelad utdelning, bland andra:

Scandic Hotels har dragit tillbaka tidigare förslag om 3:70 kronor per aktie. Bolaget har vinstvarnat och dessutom valt att varsla 2 000 anställda.

Hotellfastighetsbolaget Pandox har ställt in utdelning på totalt 662 miljoner kronor på grund sänkt rörelseresultat.

Friluftsföretaget Fenix Outdoor slopar tidigare föreslagna utdelning på 12 kronor samtidigt som man tvingats att stänga en rad butiker.

Stålgrossisten BE Group var en av de första att fatta beslutet. I bolagets fall rör det sig om 1:75 kronor per aktie, totalt omkring 23 miljoner kronor.

Verkstadskoncernen Trelleborgs styrelse halverar sitt förslag till 2:40 kronor per aktie. I ett tidigare förslag ville styrelsen dela ut 4:75 kronor per aktie.

Gymkedjan Actic har strukit sin utdelning på 0:50 kronor per aktie, totalt 8 miljoner kronor.

Lastbilstillverkaren Volvos styrelse drar tillbaka förslaget på en extrautdelning på 7:50 kronor per aktie. Den ordinarie utdelningen på 5:50 kronor kvarstår enligt styrelsens förslag.

Godisjätten Cloettas styrelse drar tillbaka tidigare förslag om en utdelning om 1:00 kronor per aktie.

Electrolux väljer att slopa utdelningen för räkenskapsåret 2019, till följd av att ha påverkats markant av coronaviruset. Bolaget drar därmed tillbaka förslaget om en utdelning om 8:50 kronor per aktie.

Styrelsen i streaming- och tv-koncernen Nent Group, som bland annat driver kanaler som TV3 och Viasat, lanserar ett sparpaket på 700 miljoner kronor och drar tillbaka sitt utdelningsförslag på sju kronor per aktie med anledning av coronakrisen.

H&M har beslutat att dra tillbaka det tidigare utdelningsförslaget om 9:75 kronor per aktie, totalt drygt 16 miljarder kronor, och i stället föreslå årsstämman 2020 att det inte blir någon utdelning.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.