Latinamerika skärper begränsningarna

Chile inför ytterligare begränsningar för invånarna med anledning av coronaviruset som fått fäste i landet.
I Ecuador kallas militären in i provinsen Guayas, som har drabbats hårdast av virusets framfart.
Publicerad 23 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En man i skyddsmask i Ecuadors huvudstad Quito.
En man i skyddsmask i Ecuadors huvudstad Quito.Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Ett utegångsförbud gäller i hela Chile från klockan 22 till 06, meddelar hälsominister Jaime Mañalich. I landet har 632 människor bekräftats smittade av coronavirus, och den första personen rapporterades avliden under helgen.

I Ecuador infördes ett utegångsförbud i tisdags. Där noterades under söndagen den största ökningen hittills av personer som insjuknat och avlidit. Sammanlagt har 14 dödsfall och 789 insjuknade rapporterats. Ecuador har näst flest dödsfall i Latinamerika efter Brasilien, där 25 människor har mist livet i sviterna av coronaviruset.

Militär har kallats in för att ta kontroll över den värst drabbade provinsen I Ecuador, och har fått befogenhet att "hantera provinsen Guayas som en nationell säkerhetszon", meddelar ministern María Paula Romo.

Fängelseupplopp

Under söndagen dödades 23 fångar i ett fängelseupplopp i Colombias huvudstad Bogotá. Upploppet spred sig i det överfulla fängelset under natten. Enligt justitieminister Margarita Cabello var våldet ett försök att bryta sig ut ur fängelset som en del av en större plan som ledde till oroligheter på 13 fängelser i landet.

Människorättsgrupper uppger dock att det var osanitära förhållanden inom fängelsesystemet, som inte varit förberett på coronaviruset, som ledde till upploppet. De uppgifterna tillbakavisas av justitieministern.

Även i flera andra länder i Latinamerika stärks insatserna för att försöka sätta stopp för pandemin som hittills har krävt 13 500 liv i hela världen.

Colombia har beslutat om kraftiga inskränkningar i rörelsefriheten under 19 dagar, som i princip innebär att invånarna ska hålla sig hemma med vissa undantag. Argentina, Bolivia, El Salvador och Paraguay kommit med liknande besked.

Kritik mot befolkningen

Bolivias regering har riktat kritik mot delar av befolkningen som inte tagit nedstängningen på allvar.

– Vi kommer inte att klara det här med 98 procents nedstängning. Vi kommer bara att kunna besegra coronaviruset med 100 procents engagemang, sade försvarsminister Luis Fernando López på söndagen.

I Venezuela har president Nicolás Maduro lovat att landet ska betala löner för anställda vid små och medelstora företag som påverkats av karantänreglerna.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har försökt att avdramatisera krisen men flera guvernörer har infört strikta åtgärder i sina delstater. Brasilien har tillsammans med Uruguay beslutat att stänga gränsen mellan länderna den närmaste månaden.

I Mexico City stängs museer, biografer, teatrar, gym barer och nattklubbar, men restauranger får fortsätta hålla öppet.

Släktingar till intagna utanför fängelset i Bogotá, där 23 personer dödats i ett upplopp.
Släktingar till intagna utanför fängelset i Bogotá, där 23 personer dödats i ett upplopp.Foto: Ivan/AP/TT Valencia
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.