Ingen minskad tillgång på narkotika i Malmö

Malmö har drabbats av en ny dödsskjutning med kopplingar till den kriminella världen.
Än så länge märks dock inga stora effekter på brottsligheten med anledning av coronavirusets utbrott.
– Vi ser inte någon nedgång i tillgången till narkotika, säger Malmös polismästare Mattias Sigfridsson.
Publicerad 23 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Polisen är på plats vid Almtorget i Malmö natten till måndag efter att en man i 20-årsåldern skjutits ihjäl.
Polisen är på plats vid Almtorget i Malmö natten till måndag efter att en man i 20-årsåldern skjutits ihjäl.Foto: Johan Nilsson/TT

Efter två månader av få allvarliga våldsbrott har Malmö drabbats av två dödsskjutningar i mars. Den 10 mars sköts en 25-årig man ihjäl på Holma torg och på söndagskvällen hittades en man i 20-årsåldern ihjälskjuten i området Almhög.

– Det är ett mord som har skett i den kriminella miljön i Malmö och i den miljön är det just nu konflikter, säger Jimmy Modin, presstalesperson på Malmöpolisen, om det senaste mordet.

Balanserar på slak lina

Ända sedan Polismyndigheten i november drog igång Operation rimfrost mot gängkriminaliteten har Malmöpolisen sagt att det råder ett bedrägligt lugn bland stadens kriminella.

– Ett lugn som balanserar på slak lina. För vi vet att det finns flera kriminella nätverk eller grupperingar som ligger i konflikt med varandra. Och med den våldsnivå som de här kriminella nätverken besitter jobbar vi väldigt intensivt för att försöka förhindra detta, men vi vet att vi aldrig kan förhindra när en person vill ta livet av någon annan, säger Mattias Sigfridsson, tillförordnad polismästare i Malmö, till TT.

Polisens Nationella operativa avdelning (Noa) sade nyligen till TT att den kriminella världen – precis som alla legala verksamheter – kommer att påverkas av coronavirusets utbrott i världen. En uppenbar risk är att narkotikamarknaden kommer att hamna i obalans till följd av de stängda gränserna och att andra former av brottslighet kommer att bli vanligare.

– Än så länge ser vi inte någon nedgång i tillgången till narkotika och vi vet att de stora partierna kommer i godstrafiken och de fortsätter ju att rulla, säger Mattias Sigfridsson.

"Samma kraft"

Han tror dock att man kommer att se en förändrad bild av brottsligheten.

– Vår första bedömning så här långt är att på det totala är det kanske svagt nedåtgående, men för vissa brott kommer brottsligheten kanske att gå upp med anledning av de åtgärder som vidtas. De internationella brottsnätverken får ju betydligt svårare att operera över landsgränserna och där kommer vi få se en nedgång på den typen av brott.

Än så länge rullar Operation rimfrost på i region Syd, men Sigfridsson uppger att polisen i Malmö har en högre nivå av sjukskrivningar än normalt på grund av coronaviruset.

– Men än så länge signalerar alla våra verksamheter grönt läge – att vi klarar av verksamheten på de nivåer som vi planerar. Vi har fortfarande samma kraft i både den yttre och inre verksamheten i Malmö, säger Mattias Sigfridsson.

Daniel Kihlström/TT

Mattias Sigfridsson, tillförordnad polismästare i Malmö. Arkivbild.
Mattias Sigfridsson, tillförordnad polismästare i Malmö. Arkivbild.Foto: Marko Säävälä/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.