Planerar för OS men lider av inställda tävlingar

Ridsporten har tre landslag som kvalat in till OS.
"Tills vi eventuellt får andra besked planerar vi för att ha ett lag färdigt och redo för Tokyo på utsatt tid", säger hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona till ridsport.se.
Problemet nu är att allt fler tävlingar ställs in.
Publicerad 23 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Peder Fredricson och All In i farten under EM i Rotterdam i augusti. De planerade stortävlingarna på samma arena i juni ställs in. Arkivbild.
Peder Fredricson och All In i farten under EM i Rotterdam i augusti. De planerade stortävlingarna på samma arena i juni ställs in. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Kort efter midsommar planerar Ankarcrona och hans kollegor Bo Jenå (dressyr) och Fredrik Bergendorff (fälttävlan) att presentera sina OS-trupper.

Om det blir ett OS i sommar, vill säga.

Samtliga tre kaptener utgår från att så bli fallet, men möjligheterna att se OS-kandidaterna i tävlingar framöver blir allt mer begränsade.

Rotterdam ställer in

För hoppningen är premiären i lagtävlingen Nations Cup i franska La Baule i mitten av maj sedan tidigare inställd och på måndagen kom beskedet att även Rotterdam ställer in 18–21 juni. Hur det blir med tävlingarna i S:t Gallen (21–24 maj) och i Sopot (11–14 juni) är oklart, liksom om det blir några tävlingar i Aachen 29 maj–7 juni.

"Det är tråkigt, men inte förvånande att de ställer in. Vi är helt på det klara med att fler tävlingar kommer att ställas in framöver och har med det i planeringen", säger Henrik Ankarcrona.

För dressyrryttarna är Rotterdam den andra nationstävlingen som ställs in. Tidigare har även Compiègne utanför Paris strukit sig från tävlingskalendern.

"Nations Cup är viktiga tävlingar för oss. Nu vet vi inte hur det blir med Aachen än, men om de också skulle ställa in så finns det inte många tävlingar kvar. Det gör det väldigt svårt för oss att förbereda oss och ha en bra plan mot OS", säger Bo Jenå till ridsport.se

Ser hellre OS i oktober

Han ser helst att OS flyttas fram några månader.

"Om allting klingar av och man kunde hålla OS i till exempel oktober i stället hade vi haft mer tid att förbereda oss. Det hade också inneburit ett bättre klimat för hästarna. Men vi kan inte göra så mycket annat just nu än att invänta IOK:s besked."

För fälttävlansryttarna försenas säsongsstarten på grund av pandemin. I Storbritannien har alla tävlingar ställts in och i Tyskland fyrstjärniga Marbach och Wiesbaden.

"Det är förstås ett svårt läge, men jag är inte så orolig för fälttävlans del. Det finns andra sporter som har det betydligt värre", säger Fredrik Bergendorff.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.