Tyska Stim startar fond för musiker

Publicerad 23 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Musiker i Tyskland kan söka medel hos upphovsrättsorganisationen Gema. Arkivbild.
Musiker i Tyskland kan söka medel hos upphovsrättsorganisationen Gema. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/ TT

Den tyska upphovsrättsorganisationen Gema har startat en nödhjälpsfond värd uppemot 440 miljoner kronor, rapporterar Music Business Worldwide. Musiker kan söka medel ur fonden och företräde ges till de låtskrivare som även själva framför låtarna och därför förlorar både upphovsrättspengar och spelningar under coronakrisen.

– Det är redan tydligt att de ekonomiska konsekvenserna av coronaepidemin kommer att vara fruktansvärda för hela musikindustrin. Gema kommer att använda alla tillgängliga medel för att stötta sina medlemmar för att mildra katastrofens effekter, säger vd Harald Heker till tidningen.

Även de som är enbart låtskrivare och får svårt att klara sig under den pågående krisen kan söka medel i en andra omgång. Om svenska upphovsrättsorganisationer som Stim har planer på en liknande fond är ännu oklart.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.