Växjös bidragstagare ska tillverka skydd

Publicerad 23 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Personer som får ekonomiskt bistånd i Växjö ska börja tillverka skyddsutrustning för vårdpersonal. Arkivbild.
Personer som får ekonomiskt bistånd i Växjö ska börja tillverka skyddsutrustning för vårdpersonal. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Coronavirusets spridning i Sverige orsakar brist på skyddsutrustning för vårdpersonal. Nu ska de som får ekonomiskt bistånd i Växjö sättas in för att börja tillverka skyddsutrustning, exempelvis skyddsvisir.

– Det här är ett extraordinärt uppdrag i en extraordinär situation. Vi ska beredskapssätta personer som går på bidrag. Annars är ju vår verksamhet för dessa personer inriktade på kompetenshöjning, för att de ska kunna få ett jobb. Men det här uppdraget är livsavgörande och det går före, säger kommunalrådet Oliver Rosengren (M) till Smålandsposten.

Produktionen väntas komma i gång så snart som möjligt. Erhåller man bidrag från kommunen och deltar i "kompetenshöjande insatser" har man ingen möjlighet att tacka nej till att utföra uppgifterna.

– Det är inte en frivillig uppgift för de personer som har bidrag och som deltar i aktiveringen. Det är däremot frivilligt för de personer, som har olika funktionsvariationer, som deltar i kommunens dagliga verksamhet, säger Rosengren.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.