Även Australien skjuter på fotbollen

Först cricket, sedan i snabb följd australisk fotboll och rugby.
Nu har även fotbollen i sporttokiga Australien skjutit upp resten av säsongen.
Publicerad 24 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
AFL-lagen Richmond och Carlton spelade förra veckan inför tomma läktare i ligan för australisk fotboll. AFL ställde i söndags in ligan, nu har även fotbollen i landet gjort samma sak.
AFL-lagen Richmond och Carlton spelade förra veckan inför tomma läktare i ligan för australisk fotboll. AFL ställde i söndags in ligan, nu har även fotbollen i landet gjort samma sak.Foto: Michael Dodge/AP/TT

Australien försökte in i det längsta att hålla liv i sina nationella ligor i de största sporterna.

Men när landets fotbollsförbund på tisdagen slutligen kastade in handduken och sköt upp resten av säsongen 2020 var det tredje sporten på lika många dagar som i coronapandemins spår stängde ner.

– Ett komplicerat uppdrag blev ett omöjligt uppdrag, sade förbundets chef James Johnson på en presskonferens i Sydney, rapporterar australiska medier.

Det omöjliga uppdraget syftar på att Australiens delstater en efter en stänger och har infört karantänsregler för resande från andra stater. Johnson poängterar att det ligger logistiska skäl bakom beslutet att pausa ligan, inte hälsomässiga, och är noga med att ligan inte har ställts in. Om förbundschefen får som han vill kommer Ola Toivonen och de andra i ligan åter att spela så tidigt som i april.

– Vi är optimistiska och det tycker jag att vi ska vara i dessa svåra tider. Vi vill att spelarna ska vara mentalt förberedda på att spelet kan återupptas så fort som möjligt, säger Johnson.

Det återstår bara ett fåtal omgångar samt ett slutspel i A-league och ligan räknar med att kunna spela klart serien på runt tre veckor.

Damernas W-league hann avslutas. Inför tomma läktare vann Melbourne City i lördags finalen över Sydney med 1–0.

Men dagen efter sköt mycket populära AFL, ligan för australisk fotboll, upp allt spel och om fler matcher spelas blir det på sin höjd en förkortad säsong i år. På måndagen meddelade även rugbyligan NFL att den tryckt på paus-knappen. Sedan tidigare hade även cricketen ställt in allt spel.

Martin Yngve/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.