Handelsbanken skjuter upp utdelningsbeslut

Handelsbanken väljer att skjuta upp det omstridda beslutet om aktieutdelning mitt i coronakrisen till efter sommaren. Årsstämman genomförs dock som planerat på onsdagen.
Beskedet, som kom efter påtryckningar från både storägare och Finansinspektionen (FI), gav ingen märkbar kursreaktion.
Publicerad 24 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen vill att banker och kreditmarknadsbolag stoppar sina utdelningar. Arkivbild.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen vill att banker och kreditmarknadsbolag stoppar sina utdelningar. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Senast i november 2020 kommer en extra bolagsstämma hållas för att fatta beslut om utdelningen, enligt Handelsbanken.

Beslutet att skjuta på utdelningsbeslutet har enligt banken ingenting att göra med FI:s och många politikers begäran att bankerna ska slopa utdelningarna i coronakrisens spår.

– Det är ett helt oberoende beslut, säger Handelsbankens kommunikationschef Jan Larsson och tillägger att beslutet togs innan FI krävde återhållsamhet.

– Det är ett beslut som helt är fattat för att vi själva vill vara trygga med att vi har en helhetsbild av konsekvenserna av pandemin innan vi gör en utdelning, säger Larsson.

Påbud från FI

FI-chefen Erik Thedéen gick tidigare på tisdagen ut med ett påbud om att banker och kreditmarknadsbolag bör stoppa sina utdelningar, med hänvisning till de dramatiska effekterna på ekonomin som uppstått i coronapandemins spår. Uppmaningen har även skickats ut i ett brev till samtliga berörda bolag.

"Syftet är att säkerställa att dessa företag har fortsatt god motståndskraft mot eventuella kreditförluster och kapacitet att upprätthålla kreditförsörjningen", skriver FI i ett pressmeddelande.

Två andra storbanker, SEB och Swedbank, har redan skjutit upp sina stämmor till senast den sista juni. De har även öppnat dörren för att det kan bli aktuellt att ompröva de utdelningsförslag som lagts fram.

"Vi avstår från att kommentera Finansinspektionens uppmaning men kan konstatera att SEB, som vi är huvudägare i, i förra veckan kommunicerade att man i det rådande läget sköt fram sin bolagsstämma för att ytterligare utvärdera situationen", skriver Viveka Hirdman-Ryrberg, kommunikationschef på Wallenbergsfärens maktbolag Investor, i ett mejl till TT.

Stämman genomförs ändå

Investor äger 20,8 procent av SEB-aktierna och är därmed största ägare.

Handelsbankens stämma genomförs, bortsett från utdelningsbeslutet, som planerat på Stockholmsmässan i Årsta under onsdagsförmiddagen. Enligt bankens ledning finns egentligen finansiellt utrymme att betala utdelning till ägarna, enligt ursprungsförslaget, och ändå klara rådande situation. Men coronakrisen gör att det ändå är säkrast att vänta.

– För att vara alldeles säkra, det är trots allt en situation som vi aldrig varit med om tidigare, säger Jan Larsson.

Bankens styrelse föreslog i samband med bokslutet en utdelning på 5:50 kronor per aktie, eller totalt omkring 11 miljarder kronor, som skulle ha betalats ut den 1 april.

Förutom FI har även finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och en rad ledande politiker av olika färg krävt att banker och andra håller tillbaka på utdelningar inför den ekonomiska kris som står för dörren till följd av pandemin.

– I den här tiden när vi har stor oro i vår ekonomi och i samhället, när människor riskerar att förlora sina jobb och företag riskerar att gå omkull, då är det inte rätt läge för bankerna att göra utdelningar till sina ägare, sade Per Bolund efter ett möte med Stabilitetsrådet.

Backar upp FI

Flera institutionella storägare backade också upp FI när det gäller utdelningar från banker i krisläget.

"Alecta kommer inte att stödja utdelningsförslag som går emot Fi:s förväntan. Som långsiktig ägare måste vi se till det som gynnar långsiktig stabilitet för såväl de enskilda bankerna som för det finansiella systemet", skriver pensionsbolaget Alectas ägaransvarige Ramsay Brufer i ett mejl till TT.

Statliga Första AP-fonden är inne på samma linje.

"Vi tycker att alla företags styrelser ska överväga att minska eller slopa utdelningen. Det är styrelserna som ska göra det övervägandet. Vi säger också att vi skulle stödja sådana förslag på stämmorna", skriver ägaransvarige Ossian Ekdahl i ett mejl till TT.

"Det är naturligtvis ännu viktigare att bankernas styrelser överväger att minska eller slopa utdelningen. Vi håller därför, i sak, med Finansinspektionen", tillägger han.

Joakim Goksör/TT

Olle Lindström/TT

Fakta: Bankerna har föreslagit utdelningar på över 50 miljarder

Fakta: Bankerna har föreslagit utdelningar på över 50 miljarder

Swedbank och SEB har skjutit fram sina årsstämmor och överväger att ompröva sina utdelningsförslag i det osäkra läge som råder. Men de andra storbankerna har än så länge inte backat från de utdelningsförslag som styrelserna lagt fram i samband med bokslutsrapporterna för 2019.

Bank Utdelningsförslag per aktie Total utdelning, kronor

Swedbank 8:80 kronor 9,9 miljarder

Handelsbanken 5:50 kronor 10,9 miljarder

SEB 6:25 kronor 13,5 miljarder

Nordea 0:40 euro 17 miljarder kr

Källor: Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.