FN manar: Lyft Irans sanktioner

För att hjälpa länder som Iran att bekämpa covid-19 bör sanktionerna mot sådana länder lättas, detta menar nu FN:s människorättschef Michelle Bachelet.
– Vi måste visa solidaritet, samarbetsvilja och omsorg, sade hon under tisdagen.
Publicerad 24 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
FN:s människorättschef Michelle Bachelet under ett tal förra året. Arkivbild.
FN:s människorättschef Michelle Bachelet under ett tal förra året. Arkivbild.Foto: SALVATORE DI NOLFI

Coronasmittan är skäl att "skyndsamt omvärdera" sanktioner mot bland annat Iran, det sade Michelle Bachelet i ett uttalande. Detta då de riskerar att sätta ytterligare press på redan ansträngda sjukvårdsystem som riskerar att kollapsa.

– I denna avgörande stund, för den globala folkhälsan, och för att rädda miljontals liv i dessa länder, så bör sanktioner lättas, sade människorättschefen.

Hjälp med medicinsk utrustning

Michelle Bachelet vill bland annat se att man tillåter export av nödvändig medicinsk utrustning till länder som Iran, ett av de länder som hittills drabbats hårdast av covid-19. Fler än 2 000 iranier uppges ha mist livet.

Situationen i Iran innebär även en risk att smittan sprider sig till grannländerna Afghanistan och Pakistan, två länder med en redan nedsatt vårdkapacitet.

– När det råder en global pandemi så innebär påfrestningar mot vårdapparaten i ett land en risk för oss alla, sade Michelle Bachelet.

– Inget land kan på ett effektivt sätt bekämpa den här epidemin på egen hand. Vi måste visa solidaritet, samarbetsvilja och omsorg.

Ida Vanhainen/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.