Lund

Försätter 98 butiker i konkurs

Lund
Hässleholm
Norra Mellby 500 anställda berörs av Mellby Gårds beslut.

Under tisdagen meddelade Mellby Gårds styrelse genom ett pressmeddelande att man försätter Lund Fashion AB i konkurs. Lund Fashion AB består i sin tur av varumärkena Dea Axelssons och Flash som bedriver försäljning av damkonfektion.

Enligt pressmeddelandet handlar det om 95 butiker i Sverige och tre i Danmark, samt kontor- och lagerverksamhet i Lund som berörs. Cirka 500 hel- och deltidsanställda drabbas av konkursen.

”Effekterna av covid-19 har försatt bolaget i ett akut läge. Försäljningen är nästan utraderad och huvuddelen av bolagets kostnader kvarstår. Detta är ytterst tragiskt och vi lider med alla anställda som kämpat in i det sista”, meddelar Johan Andersson, vd på Mellby Gård AB.

Flash ingick sedan 2003 i Mellby Gård, medan Dea Axelssons förvärvades 2017. Då samlades också båda koncepten under bolagsnamnet Lund Fashion AB.

Coronaviruset

Kalvinknatet skjuts upp – nya datum klara

Barn och vuxna som springer.
Bilden är från förra årets lopp i Hässleholm.
Fotograf: Carl-Johan Bauler
Skåne
Malmö
Hässleholm
Vellinge
Sjöbo
Lund
Staffanstorp
Eslöv
Höör
Skåne Kalvinknatet, loppet som i år vänder sig till barn födda mellan 2009 och 2017, har skjutits upp med anledning av coronavirusets framfart. Nya givet är augusti och september.

Mikael Gamm

Kalvinknatet arrangeras av MAI och Skånemejerier tillsammans med lokala idrottsklubbar i Skåne, Blekinge, Småland och Halland.

Sträckan varierar från 300 till 1500 meter beroende på åldersgrupp.

Syftet med loppet är att få barn och unga att röra på sig och må bra.

Nya datum satta

Först ut i Skåne är Malmö/Bulltofta på det nya datumet 15 augusti. 19 augusti är dagen som gäller för Staffanstorp, och dagen därpå fylls Lund av motionerande barn.

23 augusti går loppet av stapeln i Trelleborg, och tre dagar senare är skådeplatsen Eslöv. 27 augusti är datumet som gäller för Hässleholm och tre dagar senare står Höllviken på programmet.

Första dagen i september, tillika dagen då portarna slås upp på Hogwarts i Harry Potter-böckerna, är det Lommas tur. 3 september är det dags för Höör och 8 september är dagen som gäller för Landskrona.

Det nya datumet som gäller för Sjöbo är 15 september, och loppet går i mål den 20 september när Malmö/Tallriken är den geografiska placeringen.

Kultur och nöje

Andra våren på torpet

Inredaren Malin Persson, trädgårdsmästaren John Taylor, progeamledaren Pernilla Månsson Colt, och kocken Tareq Taylor gör sin andra sommar på Torstens torp.
Fotograf: Max Tellving/SVT
Kultur och nöje
Lund
TV Våren har kommit till Torstens torp, den gamla ödegården utanför Södra Sandby. Och med den är även SVT:s Trädgårdstider tillbaka. I tisdags drog sjätte säsongen av programmet igång.

Krukorna med buxbom är uppställda på var sin sida om grusgången. Trädgårdsmästaren John Taylor och kocken Tareq Taylor står böjda över var sin rad med hackorna i högsta hugg.

– Du vet att det inte är någon tävling, John, säger Tareq Taylor i programmet,

– Vadå, har vi tävling?, svarar John Taylor.

Jodå, det är en tävling.

– Vi älskar tävlingar. Vi hade till exempel en solrostävling om vem som kunde odla upp den högsta solrosen, säger Malin Persson när Skånskan når henne på telefon.

Tillsammans med programledaren Pernilla Månsson Colt utgör hon den andra halvan av kvartetten som gör Trädgårdstider.

När nya säsongen tog sin början igår var det slutet av april på torpet. Programmet ligger allså lite före i tid på året.

– Vi vill göra det. Det är svårt att gräva i februari och det är bara brunt i fem olika nyanser. Det är inte så inspirerande. Man vill känna att det har börjat spira lite.

Ödehus för två år sedan

Torstens torp låg öde när teamet kom dit för två år sedan. Det fanns ingen trädgård att tala om, bara huset och kohagar runt omkring som varit en trädgård för länge sedan. Sedan dess har de byggt ett stort växthus av gamla fönster, ett utekök och ett dito spa.

En stor köksträdgård har det också blivit, trots den steniga jorden.

– Vi har brutit en och annan spade, säger Malin Persson med ett skratt.

– Vi kom ganska långt förra året som vi har förvandlat den här ödegården till en faktiskt ganska fin trädgård. Men vi är långt ifrån färdiga och har många härliga projekt.

Malin Persson jobbar växthuset som bygdes förra säsongen. Fotograf: Max Tellving/SVT

Av naturliga skäl blir det, så här på vårkanten, att börja om med trädgårdslandet och, som syntes i säsongens första program, hade bananplantorna inte hanterat vinterkylan väl. Inte nog med det - sorkarna hade varit framme. Men med annat gick det bättre.

– Vi hade anlagt en skånsk innergård med en massa perenner och den blir bara finare i år. Det är det som är så kul med trädgård, att man jobbar vidare, det tar aldrig slut.

– Det är speciellt när man kommer tillbaka på våren. Vad har överlevt och vad har stormarna lämnat kvar?

– Det är alltid lite av en chock för när man lämnar det på hösten är trädgården prunkande och allt är sådär härligt. Nu ser det lite deprimerat ut. Samtidigt ser man de små vårtecknen och då känner man att det ändå finns hopp.

Fick ni ändra planer på något sätt när ni såg vad som klarat sig och vad som inte gjorde det?

– Ja, det är alltid lite så att man får tänka om när det kommer oförutsägbara grejer men jag tycker ändå att vi är kreativa och hittar lösningar så det är aldrig några problem.

Du är inredare – vad är din roll i det här gänget?

– Jag är väl lite den som kommer in med högt flygande idéer. Jag kommer med en jättestor vision och så plockar de andra ned mig sakta men säkert och så landar vi i något görbart.

Vad skulle vara din drömgrej att göra om ingen tog ned dig?

– Jag har tänkt mig en liten gäststuga som man sedan kan göra inredning för, en liten trädgård runtomkring den.

I startgroparna

Det som nu visas är alltså den andra sommaren med Torstens torp och nu ligger man i startgroparna för att spela in den tredje säsongen.

– Vi har varit på en annan tomt fyra år tidigare och där kände vi att vi kommer inte längre. Vi behövde ny mark. Har har vi ganska mycket mark. Här finns ett jättestort skogsparti som vi kommer att avverka den här säsongen och anlägga nya trädgårdar. Men när allt är anlagt, ja, då får vi antingen utöka tomten eller så får vi se oss om efter något annat.

– Vi börjar inspelningarna av nästa års säsong om några veckor och det kommer att bli en utmaning, så klart, med alla restriktioner. Kanske får allt avbrytas. Vi får se hur många program vi hinner med.

I det program som sändes i tisdags fick vi se Malin Persson och John Taylor anlägga en rosenträdgård, någon som man gör för framtida bruk.

– Payoffen för den kommer inte förrän i år. Första gången man planterar rosor ser det ganska fint ut i slutet av sommaren men det är nästa år som man hoppas på det där magiska resultatet där alla blommor blommar. Det är en följetong.

Skåne

Region Skåne har fått sjukvårdsmaterial

Ansiktsmasker i produktion
Fotograf: ADAM IHSE / TT
Skåne
Malmö
Lund
Skåne På grund av brist skickade Region Skåne en begäran till Socialstyrelsen om mer sjukvårdsmateriel, som skyddsutrustning. Nu har regionen fått som de ville. Detta framgår av ett pressmeddelande.

Mikael Gamm

Det var i helgen som Region Skåne fick en stor försändelse skyddsutrustning och medicinsk teknisk utrustning såsom respiratorer. Utrusning motsvarande tre lastbilar har nu anlänt till Region Skånes centrala beredskapslager. Därifrån ska de sedan distribueras ut till vården runt om i Skåne.

De skånska sjukhusen kommer hjälpas åt så att det material som finns hamnar där behovet är som störst.

Kunde omfördela

Inför helgen signalerade Skånes universitetssjukhus, Sus, att man hade akut brist på skyddsutrustning och då ryckte Helsingborg ut och delade med sig av det man kunde avvara.

– Efter att ha inventerat vårt material såg vi att vi kunde omfördela en del till Sus. Så jag lastade bilen full och körde ner det till Lund i fredags. Det var bland annat visir, munskydd och skyddsrockar, säger Håkan Kerrén, chef för akutverksamheten på Helsingborgs lasarett, i ett pressmeddelande.

Lund

Studenter ska förstärka sjukvården

Lund
Lund Skåne Medicinska fakulteten på Lunds universitet och Region Skåne har träffat en överenskommelse om att studenter kan anställas i vården. Detta skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Mikael Gamm

Det handlar i ett första skede om läkarstudenter och sjuksköterskestudenter under senare delen av utbildningen, men även studenter på andra program kan bli aktuella längre fram.

Studenter som vill ställa upp blir anställda i vården. Arbetet kan ske på deltid parallellt med studierna förutsatt att det inte inkräktar på studierna. Om arbetet blir mer omfattande kommer fakulteten att bevilja studenterna studieuppehåll, med garanterad plats när de återupptar studierna.

På Medicinska fakulteten finns även en stor grupp forskare och lärare som i sin tjänst kombinerar forskning, undervisning och arbete inom sjukvården. I överenskommelsen ingår att de ska kunna öka sin arbetstid inom sjukvården vid kraftigt ökad sjukvårdsbelastning till följd av Covid-1.

– Vi ser detta som ett mycket viktigt bidrag när vi i sjukvården nu har och får kraftigt ökad belastning, när vi ska ta hand om patienter svårt sjuka i Covid-19-relaterade tillstånd, säger Ingemar Petersson, forskningschef på Skånes universitetssjukhus och ansvarig för läkarstudenterna på sjukhuset, till Lunds universitets hemsida.

– Det är viktigt att vi alla gör vad vi kan för att hjälpa sjukvården att hantera en mycket ansträngd situation. Vi har kompetenta, kunniga och engagerade studenter och medarbetare som både vill och kan bidra, säger Erik Renström, Medicinska fakultetens dekan, till Lunds universitets hemsida.

Lund

Från vardagsrummet till världstävlingar

Bilen kostar cirka 800 kronor.Foto: Claes Hall
Lund
Lund Reportage Det började under en killkväll med öl och bilbanekörning, övergick till en egenbyggd bana i vardagsrummet. Nu har Patrik Holm byggt en fyrtiosex meter lång bana och tävlar runt om i världen.

Det är full rulle vid bilbanan. Patrik Holm har besök av kompisarna Mats Löfström och Magnus Hansson. Bilarna susar fram likt kvicka pilar. ”Förarna” är djupt koncentrerade. De sneglar med jämna mellanrum på en tv-skärm där varvtider och annan info syns. Det gäller att ha exakt rätt inställning både i hjärnan och på reglagen, i synnerhet verkar bromsen vara viktig i sammanhanget.

– Man ställer in om man vill att den ska bita snabbt eller långsamt. Det är väldigt individuellt hur man vill ha det, förklarar Patrik.

Det är överlag mycket finlir med utrustningen. I Patriks lilla mekarhörna hänger allehanda verktyg, reservdelar och målarfärger.

- Det finns massor av tillbehör, ett tiotal olika däcksorter, bilar med olika egenskaper och utväxlingar, dekaler med reklam. Det är en riktig materialsport, skrattar Patrik.

Bilarna kostar runt 800 kronor och de kommer omonterade. Sedan kan man måla och göra om dem efter eget tycke. Det utgör en stor del av Patriks intresse för sporten.

- Jag målar bilarna och trycker egna dekaler. Och så gillar jag det historiska. Jag har byggt depån på banan exakt som den såg under Le Mans 1970, med de bilar som var med då. Där finns också figurer av kända förare som Jacky Ickz och Henry Pescarola.

Så får vi testa på att köra. Min erfarenhet av bilbana sträcker sig till ett försök med Mario Kart femton år tillbaka, och det gick inte bra. Det är alltså med låga förväntningar jag sätter igång. Men det är löjligt roligt. Man fastnar direkt och hornen växer ut i pannan. Nu ska jag spöa fotografen! Men högmod går före fall och bilen åker ut i en kurva. Mats skyndar sig att sätta bilen på banan igen och berättar att på tävlingar turas de om att vara kurvvakter, för bilarna flyger ofta av vägen. Man får ju också ”sladdtackla” andra bilar.

- Tävlingarna håller på i tolv till tjugofyra timmar. Vi är ett lag med fyra - fem personer och var och en kör i fyrtio minuter. Det svåraste är att hålla koncentrationen uppe. Efteråt är man ganska mör. Men adrenalinkicken det ger är som att köra motorcykel riktigt fort, ler Mats.

För Patriks del började det som sagt för drygt tio år sedan.

- Det var en kompis fel. Vi var där och drack öl och körde bilbana. Jag kom på att om jag flyttade soffan till övervåningen så skulle jag få plats med en bana i vardagsrummet. Så höll jag på i ett år. När jag sedan fick tag i den här lokalen, som är vägg i vägg med mitt hus, började jag bygga här. Det tog ett och ett halvt år.

Det kan man förstå när man tittar på de detaljrika miljöerna med sjöar, berg, människor och hus.

- Det gick åt massor av frigolit och 70–80 kilo gips.

Det sociala är också väldigt viktigt enligt Patrik.

- Vi samlas ett gäng här vissa söndagar, dricker lite kaffe och snackar. Det är trevligt och bra socialt, speciellt för grabbar. Vi är ju inte så bra på det annars.

Men tips och trix om hur man ska trimma bilarna på bästa sätt, det håller de gärna för sig själva.

- Det är lite konkurrens där, skrattar Magnus. Man får själv lära sig.

Vad gäller bilval är det också individuellt. Mats och Magnus snöar in på ett resonemang om olika bilars fördelar.

- Jag kör en Corvette C7 och den ligger som ett strykjärn, skrattar Mats.

Magnus har för sin del en Aston Martin och Patrik kör med en Corvette C6.

De åker också runt på andra banor i Skåne och till tävlingar i stora bilbaneländer som Italien, Tjeckien och Spanien. Varje år hålls VM. I år är det i Tjeckien, hur det nu går med det på grund av Coronaviruset.

Det är dags att hotta upp körandet ett snäpp. Nu ska det ”rattas” i mörker, ännu ett tävlingsmoment. Patrik släcker lamporna och det enda man ser är små neonfärgade ljus från banan och bilarnas strålkastare. Det blir en lite magisk stämning, och jag trodde aldrig jag skulle säga det här, men jag förstår faktiskt tjusningen med den här annars ganska grabbiga sporten.

Lund

Corona-läget under kontroll

Carl-Johan Sonesson (M, regionstyrelsens ordförande, Eva Melander, smittskyddsläkare och Anneli Hulthén, landshövding, betonade på en pressträff i Residenset i Malmö att situationen i Skåne är under kontroll utan spridd smitta i samhället. Utvecklingen framöver beror mycket på vad som sker i omvärlden.Foto: Joakim stierna
Lund
Lund Skåne Länsstyrelsen kraftsamlar – fem nya fall konstaterade.

– Det viktigaste nu är att tvätta händerna noga. Vi jobbar när vi är friska och stannar hemma om vi är sjuka, säger hon under en pressträff på fredagseftermiddagen.

Den hölls efter det samordningsmöte som länsstyrelsen under dagen hållit med myndigheter, Region Skåne och kommunrepresentanter i Residenset i Malmö.

Syftet var att uppdatera alla parter om läget för att skapa en enad front i arbetet mot virusets spridning och i den information som ges till allmänheten.

– Om vi har behov av att träffas igen, kommer vi att göra det, säger Anneli Hulthén.

Carl-Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande, uppgav att stora resurser läggs på att bekämpa smittspridning.

Han uppgav också att det i regionens tilläggsbudget i april kommer att avsättas en större summa, tiotals miljoner, för insatser mot corona.

– Det är viktigt att de inte går ut över den övriga vården, säger han.

Carl Vigre, regionens beredskapsöverläkare, berättade att regionen försöker arbeta faktabaserat, lugnt och metodiskt.

Målet är att all information blir korrekt och att spekulationer undviks, menar han.

Regionen planerar efter fyra olika scenarios.

Det första är när det inte finns någon smitta alls.

Det andra läget, som råder i Skåne just nu, är ett begränsat antal smittade men ingen spridning i samhället.

Det tredje scenariot är en begränsad spridning i samhället och det fjärde är en fullt utvecklad pandemi.

– Just nu ser vi inga tecken på spridning. Men hur det blir framöver beror på utvecklingen i omvärlden, säger Carl Vigre.

Smittskyddsläkare Eva Melander deltog också i pressträffen. Hon uppgav att tillgången på mediciner och skyddsutrustning är god i Skåne.

– Just nu har vi materiel. Vi köper också in och lägger upp ett extra lager, säger hon.

En utmaning är att hitta leverantörer. Regionen har på grund av läget i vissa fall fått använda sig av andra kanaler än de brukliga.

Mötet hölls samtidigt som det konstaterades att ytterligare fem personer i Skåne har konstaterats smittade av det nya coronaviruset, som orsakar Covid-19.

Samtliga har varit på resa i norra Italien och hålls nu isolerade i sina hem för att undvika vidare smittspridning, meddelar Region Skåne.

Ingen av dem är allvarligt sjuk.

Hittills har 14 fall av Covid-19 konstaterats i Region Skåne och drygt 700 prover har analyserats.

Anneli Hulthén betonar att myndigheterna, trots det prekära läget, måste värna de sjukas integritet. Därför går man inte ut med detaljerad information om de enskilda fallen.

Lund

Corona-läget under kontroll

Carl-Johan Sonesson (M, regionstyrelsens ordförande, Eva Melander, smittskyddsläkare och Anneli Hulthén, landshövding, betonade på en pressträff i Residenset i Malmö att situationen i Skåne är under kontroll utan spridd smitta i samhället. Utvecklingen framöver beror mycket på vad som sker i omvärlden.Foto: Joakim stierna
Lund
Lund Skåne Länsstyrelsen kraftsamlar – fem nya fall konstaterade.

– Det viktigaste nu är att tvätta händerna noga. Vi jobbar när vi är friska och stannar hemma om vi är sjuka, säger hon under en pressträff på fredagseftermiddagen.

Den hölls efter det samordningsmöte som länsstyrelsen under dagen hållit med myndigheter, Region Skåne och kommunrepresentanter i Residenset i Malmö.

Syftet var att uppdatera alla parter om läget för att skapa en enad front i arbetet mot virusets spridning och i den information som ges till allmänheten.

– Om vi har behov av att träffas igen, kommer vi att göra det, säger Anneli Hulthén.

Carl-Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande, uppgav att stora resurser läggs på att bekämpa smittspridning.

Han uppgav också att det i regionens tilläggsbudget i april kommer att avsättas en större summa, tiotals miljoner, för insatser mot corona.

– Det är viktigt att de inte går ut över den övriga vården, säger han.

Carl Vigre, regionens beredskapsöverläkare, berättade att regionen försöker arbeta faktabaserat, lugnt och metodiskt.

Målet är att all information blir korrekt och att spekulationer undviks, menar han.

Regionen planerar efter fyra olika scenarios.

Det första är när det inte finns någon smitta alls.

Det andra läget, som råder i Skåne just nu, är ett begränsat antal smittade men ingen spridning i samhället.

Det tredje scenariot är en begränsad spridning i samhället och det fjärde är en fullt utvecklad pandemi.

– Just nu ser vi inga tecken på spridning. Men hur det blir framöver beror på utvecklingen i omvärlden, säger Carl Vigre.

Smittskyddsläkare Eva Melander deltog också i pressträffen. Hon uppgav att tillgången på mediciner och skyddsutrustning är god i Skåne.

– Just nu har vi materiel. Vi köper också in och lägger upp ett extra lager, säger hon.

En utmaning är att hitta leverantörer. Regionen har på grund av läget i vissa fall fått använda sig av andra kanaler än de brukliga.

Mötet hölls samtidigt som det konstaterades att ytterligare fem personer i Skåne har konstaterats smittade av det nya coronaviruset, som orsakar Covid-19.

Samtliga har varit på resa i norra Italien och hålls nu isolerade i sina hem för att undvika vidare smittspridning, meddelar Region Skåne.

Ingen av dem är allvarligt sjuk.

Hittills har 14 fall av Covid-19 konstaterats i Region Skåne och drygt 700 prover har analyserats.

Anneli Hulthén betonar att myndigheterna, trots det prekära läget, måste värna de sjukas integritet. Därför går man inte ut med detaljerad information om de enskilda fallen.

Lund

Brist på vårdplatser problem för akuten

Arbetssituationen på akuten i Lund blir allt tuffare och nu slår Vårdförbundet larm till Arbetsmiljöverket.
Lund
Lund För få vårdplatser gör att patienterna tvingas stanna kvar på akuten i Lund i flera dygn. Belastningen beräknas också öka nu när de misstänkta coronafallen tas om hand på Skånes akutmottagningarna.

Trots att omfattande handlingsplaner har plockats fram väljer Vårdförbundet nu att anmäla arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.

– Vi har påtalat den tuffa arbetssituationen på akutmottagningen i flera år. Vårdförbundet anser inte att de åtgärder som arbetsgivaren har gjort räcker för att förbättra arbetsmiljön, säger Susanne Alm, huvudskyddsombud för Skånes universitetssjukvård.

Otaliga gånger har vi skrivit om överbelastningen inom akutsjukvården i Skåne, främst på Skånes universitetssjukhus, både i Lund och Malmö.

Både personal, fackförbund och chefer vittnar om ett hårt tryck med ett stort inflöde av patienter.

– På grund av att det råder brist på vårdplatser tvingas många patienter stanna kvar över natten. Flerdygnsvården ökar pressen och arbetsbelastningen för personalen, som både ska ge tillsyn, omvårdnad och mat till de inlagda samtidigt som de ska ta hand om nya akuta fall. påpekar Susanne Alm.

I sin begäran om åtgärder enligt Arbetsmiljölagen menar Vårdförbundet att arbetsmiljön inte längre är hälsosam.

Många sjuksköterskor uttrycker en känsla av oro och stress över att inte kunna ta sitt yrkesansvar och försöka garantera patientsäkerheten.

– Speciellt på kvällar och nätter är arbetsbelastningen hög. Ett antal erfarna kolleger har slutat eller kommer att sluta. I samband med att nya introduceras och har uppnått tillräcklig kompetens kommer arbetsbelastningen att öka ytterligare, skriver Anders Willysson, skyddsombud på akuten i Lund.

Han och huvudskyddsombudet påtalar också att många i personalen upplever fysiska och psykosociala symptom som sömnsvårigheter, ångest/oro, irritation, nedstämdhet och huvudvärk.

– Fortsätter den höga arbetsbelastningen kan man förvänta sig ytterligare personalflykt och ökad sjukfrånvaro, påtalar Anders Willysson.

Ansvariga för akutverksamheten på Sus har svarat genom att i samtal med Vårdförbundet redovisa den handlingsplan och de åtgärder som har gjort i syfte att öka vårdkapaciteten på Sus i Lund för att avlasta akutmottagningen.

– Vi är väl medvetna om arbetssituationen och försöker på olika sätt öka antalet vårdplatser och behålla personalen. Det är ett långsiktigt arbete, säger verksamhetschef Oskar Hammar, som ansvarar för akutsjukvård och internmedicin.

Han berättar också att akutmottagningarna i Lund och Malmö ska ta hand om en del av misstänkta coronafall som är akut svårt sjuka kommer tillsammans med infektionsspecialister i samband med provtagningar och eventuell inläggning.

– Det innebär såklart en ökad belastning. Vi har inrättat en särskild stab på Sus för att hantera situationen med Covid-19. Det finns i nuläget inga konstaterade fall av Covid-19 på Sus men antalet provtagningar har ökat då viruset spridits till nya regioner, berättar Oskar Hammar.

I handlingsplanen för att öka vårdkapaciteten kan man bland annat läsa om åtgärder som snabba insatser ett specialteam med fysioterapeut som möter patienterna och kan göra en snabb bedömning om de ska stanna eller åka hem, halvakut dagvård för patienter som inte behöver slutenvård, en observationsmedicinsk avdelning för patienter som ska bedömas under längre tid, kartläggning och planering av det akuta flödet, mer erfarna specialistutbildade blir mentorer till yngre och kvoterad arbetstid för sjuksköterskor.

– Vi jobbar både utifrån patientbehovet och för att behålla de specialkunskaper som finns i medarbetargruppen, främst då sjuksköterskorna. Deras avhopp är en bidragande orsak till att vi inte kan öka antalet vårdplatser i den takt som vi önskar, förklarar Oskar Hammar.

Vårdförbundet är dock inte nöjda med de åtgärder som hitintills har gjorts.

Därför har fackförbundet gjort en anmälan till och kallat in Arbetsmiljöverket. Den 18 mars hålls en inspektion på akuten i Lund, som välkomnas av både arbetsgivare och fack.

Lund

Brist på vårdplatser problem för akuten

Arbetssituationen på akuten i Lund blir allt tuffare och nu slår Vårdförbundet larm till Arbetsmiljöverket.
Lund
Lund För få vårdplatser gör att patienterna tvingas stanna kvar på akuten i Lund i flera dygn. Belastningen beräknas också öka nu när de misstänkta coronafallen tas om hand på Skånes akutmottagningarna.

Trots att omfattande handlingsplaner har plockats fram väljer Vårdförbundet nu att anmäla arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.

– Vi har påtalat den tuffa arbetssituationen på akutmottagningen i flera år. Vårdförbundet anser inte att de åtgärder som arbetsgivaren har gjort räcker för att förbättra arbetsmiljön, säger Susanne Alm, huvudskyddsombud för Skånes universitetssjukvård.

Otaliga gånger har vi skrivit om överbelastningen inom akutsjukvården i Skåne, främst på Skånes universitetssjukhus, både i Lund och Malmö.

Både personal, fackförbund och chefer vittnar om ett hårt tryck med ett stort inflöde av patienter.

– På grund av att det råder brist på vårdplatser tvingas många patienter stanna kvar över natten. Flerdygnsvården ökar pressen och arbetsbelastningen för personalen, som både ska ge tillsyn, omvårdnad och mat till de inlagda samtidigt som de ska ta hand om nya akuta fall. påpekar Susanne Alm.

I sin begäran om åtgärder enligt Arbetsmiljölagen menar Vårdförbundet att arbetsmiljön inte längre är hälsosam.

Många sjuksköterskor uttrycker en känsla av oro och stress över att inte kunna ta sitt yrkesansvar och försöka garantera patientsäkerheten.

– Speciellt på kvällar och nätter är arbetsbelastningen hög. Ett antal erfarna kolleger har slutat eller kommer att sluta. I samband med att nya introduceras och har uppnått tillräcklig kompetens kommer arbetsbelastningen att öka ytterligare, skriver Anders Willysson, skyddsombud på akuten i Lund.

Han och huvudskyddsombudet påtalar också att många i personalen upplever fysiska och psykosociala symptom som sömnsvårigheter, ångest/oro, irritation, nedstämdhet och huvudvärk.

– Fortsätter den höga arbetsbelastningen kan man förvänta sig ytterligare personalflykt och ökad sjukfrånvaro, påtalar Anders Willysson.

Ansvariga för akutverksamheten på Sus har svarat genom att i samtal med Vårdförbundet redovisa den handlingsplan och de åtgärder som har gjort i syfte att öka vårdkapaciteten på Sus i Lund för att avlasta akutmottagningen.

– Vi är väl medvetna om arbetssituationen och försöker på olika sätt öka antalet vårdplatser och behålla personalen. Det är ett långsiktigt arbete, säger verksamhetschef Oskar Hammar, som ansvarar för akutsjukvård och internmedicin.

Han berättar också att akutmottagningarna i Lund och Malmö ska ta hand om en del av misstänkta coronafall som är akut svårt sjuka kommer tillsammans med infektionsspecialister i samband med provtagningar och eventuell inläggning.

– Det innebär såklart en ökad belastning. Vi har inrättat en särskild stab på Sus för att hantera situationen med Covid-19. Det finns i nuläget inga konstaterade fall av Covid-19 på Sus men antalet provtagningar har ökat då viruset spridits till nya regioner, berättar Oskar Hammar.

I handlingsplanen för att öka vårdkapaciteten kan man bland annat läsa om åtgärder som snabba insatser ett specialteam med fysioterapeut som möter patienterna och kan göra en snabb bedömning om de ska stanna eller åka hem, halvakut dagvård för patienter som inte behöver slutenvård, en observationsmedicinsk avdelning för patienter som ska bedömas under längre tid, kartläggning och planering av det akuta flödet, mer erfarna specialistutbildade blir mentorer till yngre och kvoterad arbetstid för sjuksköterskor.

– Vi jobbar både utifrån patientbehovet och för att behålla de specialkunskaper som finns i medarbetargruppen, främst då sjuksköterskorna. Deras avhopp är en bidragande orsak till att vi inte kan öka antalet vårdplatser i den takt som vi önskar, förklarar Oskar Hammar.

Vårdförbundet är dock inte nöjda med de åtgärder som hitintills har gjorts.

Därför har fackförbundet gjort en anmälan till och kallat in Arbetsmiljöverket. Den 18 mars hålls en inspektion på akuten i Lund, som välkomnas av både arbetsgivare och fack.

NÄSTA ARTIKEL