Kongo-Kinshasa utlyser nödläge

Publicerad 24 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Kongo-Kinshasa president Felix Tshisekedi. Arkivbild.
Kongo-Kinshasa president Felix Tshisekedi. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/TT/AP

– Med hänvisning till allvaret och faran i situationen utlyser jag härmed ett nationellt undantagstillstånd, sade Kongo-Kinshasa president Felix Tshisekedi i ett tv-sänt tal på tisdagen med anledning av coronavirusets spridning.

Undantagstillståndet innebär bland annat att landets huvudstad Kinshasa kommer att isoleras från resten av landet genom in- och utreseförbud.

Flygtrafiken med passagerarplan till huvudstaden stoppas därmed, endast transportplan kommer att fortsatt tillåtas.

Landet kommer även att stänga sina gränser.

Kongo-Kinshasas näst största stad Lubumbashi befinner sig sedan i måndags under en 48 timmar lång karantän sedan två personer med misstänkt covid-19, den sjukdom som viruset orsakar, anlänt med flyg från huvudstaden.

Hittills har 45 fall av covid-19 rapporterats i landet och tre människor har avlidit till följd av viruset.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.