Modeföretag i konkurs – fler att vänta

Coronakrisen tvingar företag i modebranschen och hotell- och restaurangnäringen i konkurs.
– Vi tror att det här bara är en början, säger Richard Damberg, ekonom på kreditmarknadsföretaget UC.
Publicerad 24 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Antalet konkurser väntas öka kraftigt. Arkivbild.
Antalet konkurser väntas öka kraftigt. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

När kunderna uteblir och marginalerna är små behövs inte lång tid innan ekonomin kraschar och konkursen är ett faktum. Den senaste i raden är modeföretaget Lund Fashion, där varumärkena Flash och Dea Axelssons ingår. Den konkursen berör 95 butiker i Sverige, tre i Danmark samt kontors- och lagerverksamhet med totalt 500 anställda.

Affärs- och kreditinformationsföretaget UC har främst noterat en ökning i antalet konkurser i hotell- och restaurangnäringen under de första veckorna i mars. Mellan den 1 mars och den 20 mars i år är det ungefär lika många inledda konkurser i hotell- och restaurangnäringen som under hela mars 2019 och UC:s Richard Damberg varnar för en konkursvåg.

– Det är fortfarande små tal men vi ser en indikation på att konkurserna ökar och vi tror att det här bara är en början, säger Richard Damberg.

Stora försäljningstapp

Han tror att det som syns i statistiken är en "coronaeffekt". Särskilt inom restaurangnäringen finns många småföretagare med små buffertar, om ens någon.

– De bolag som går i konkurs är ofta små, har få anställda och har små marginaler. Det har gått fort med omsättningstapp på 70–80 procent och då är det jättesvårt att överleva för många av dem, säger Richard Damberg, som spår en förödande utslagning i branschen.

UC:s prognos är att antalet konkurser i hotell- och restaurangbranschen kommer att öka med 57 procent i mars 2020 jämfört med mars 2019.

Gällande övriga branscher är det enligt UC för tidigt för att se en utveckling.

– Vi ser ingen ökning i andra branscher än, men alla talar om varsel och det kommer att bli en ökning av konkurserna även där, säger Richard Damberg.

Pressad detaljhandel

Han nämner den sedan tidigare hårt pressade detaljhandeln där det också kommer signaler om att företagen blöder.

Förutom Lund Fashion begärdes modekoncernen Venue Retail Group, med bland annat skokedjan Rizzo, i konkurs på måndagen. Båda företagen hänvisar till att coronakrisen blivit en icke-hanterbar ekonomisk smäll. Polarn O. Pyret och Brothers ska genomgå företagsrekonstruktion, också för att de finansiella problemen blivit akuta på grund av coronakrisen.

– De som inte har muskler när de går in i coronakrisen kommer att ha det jättetufft eftersom hyresvärdarna ofta ligger stilla med hyrorna och marginalerna är fortsatt låga, säger Richard Damberg.

Fakta: Hotell- och restaurangbranschen

Fakta: Hotell- och restaurangbranschen

Hotell- och restaurangnäringen i Sverige sysselsätter 200 000 personer (2018).

Runt 29 procent av de sysselsatta i branschen är under 25 år och drygt 40 procent är utlandsfödda.

Källa: Visita

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.