M och LO manar bolag stoppa utdelningar

Från vänster till höger – nästan alla manar nu börsbolagen att skrota aktieutdelningarna när staten delar ut miljardstöd till företag.
Svenskt Näringsliv och Aktiespararna säger att det är upp till företagsstyrelserna.
Publicerad 24 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson anser att bolag som tar emot offentligt stöd i coronakrisen ska avstå från aktieutdelning.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson anser att bolag som tar emot offentligt stöd i coronakrisen ska avstå från aktieutdelning.Foto: Jessica Gow/TT

Moderatledaren Ulf Kristersson har ett tydligt råd till bolag som har förslag om att dela ut pengar till aktieägarna. De bör noga tänka över det, särskilt om de nu tar emot offentligt stöd för att lindra viruskrisen.

– Jag tycker att det är ganska enkelt, ja självklart. Alla de bolag som nu, på olika sätt, tar emot offentliga stöd bör avvakta, säger Kristersson till TT.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger ungefär samma sak:

– Om vi nu använder vanliga medborgares skattepengar, människor som kanske har 25 000 kronor i månaden, för att rädda bolag och jobb så måste man hantera det på ett ansvarsfullt sätt, säger KD-ledaren med adress till bolagen.

– Gör man inte det, klarar man inte av att självreglera får vi diskutera om man ska kunna ta del av stödpaket, säger hon.

"Tänka igenom noga"

Även finansmarknadsminister Per Bolund (MP) resonerar på liknande sätt, men lite försiktigare.

– Jag tycker varje företag ska tänka igenom väldigt noga hur de hanterar sina resurser, se till att har resurser att vara fortsatt livskraftiga, säger Bolund.

Vansinne, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson om de företag som fortfarande planerar för miljardutdelningar till aktieägarna samtidigt som man tar emot stora summor statligt stöd i coronakrisen.

– Vi kan ju inte privatisera tidigare överskott och förstatliga nuvarande underskott. Det är ju helt orimligt, säger han till TT.

Många storföretag, och även många mindre, får halva lönekostnaden betald av staten via avtalet om korttidsarbete. Samtidigt står storbolag som AB Volvo med flera fast vid sina förslag på mångmiljardutdelningar.

"Avvakta"

– Alla förstår att det är fel, säger Karl-Petter Thorwaldsson upprört, som vill skicka med ett tips.

– Avvakta med utdelningar, de kan ju kalla till extra bolagsstämma i höst när det kanske är normalläge, säger han.

Han resonerar likadant när det gäller bonusutbetalningar till företagsledningarna.

– De förstör sitt företag och sitt varumärke om de ska hålla på med sina miljonexcesser.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv lägger sig inte i hur företagen agerar.

– Varje företag måste bedöma sin situation, jag kan inte ge enskilda råd till individuella företag. Men jag är övertygad om att varje styrelse noga funderar på hur de ska hantera den här situationen nu, säger vd Jan-Olof Jacke.

Omyndigförklaring

Småspararnas intresseförbund Aktiespararna är inne på samma spår.

– Vi är inte dogmatiska när det gäller att bolagen ska göra utdelningar. Tvärtom har vi en väldigt stor förståelse för att man inte gör utdelningar i det här läget. Men det Finansinspektionen ger uttryck för när man tar ett sådant här initiativ är att man inte litar på bolagens och bankernas ägare eller bankernas styrelser och ledningar. Det är omyndigförklarande av deras förmåga att driva verksamhet på ett ansvarsfullt sätt. Och det vänder jag mig emot, säger vd Joacim Olsson.

Olle Lindström/TT

Lars Larsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.