"Förstår att de aktiva kan känna förvirring"

Sommarens OS i Tokyo flyttas till senast sommaren 2021.
Och vad händer nu?
– Det gäller för oss att ställa om för senare spel och se hur vi kan hjälpa aktiva, förbund och ledare, säger Peter Reinebo, verksamhetschef i Sveriges olympiska kommitté (SOK).
Publicerad 24 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
"Det var ganska väntat, och ett klokt beslut", säger Peter Reinebo, verksamhetschef i Sveriges olympiska kommitté (SOK), vid en presskonferens.
"Det var ganska väntat, och ett klokt beslut", säger Peter Reinebo, verksamhetschef i Sveriges olympiska kommitté (SOK), vid en presskonferens.Foto: Jessica Gow/TT

Kanada och Australien sade i dagarna nej till att delta i ett OS i sommar med tanke på viruskrisen.

Flera andra tunga idrottsnationer har rest feta frågetecken och åtskilliga idrottare har uttalat kraftiga tvivel kring vitsen med att arrangera ett olympiskt spel i en global kris. Därför kom inte IOK:s besked att OS flyttas till nästa år som en blixt från en klar himmel.

Reinebo:

– Det var ganska väntat, och ett klokt beslut. Vi var förberedda så till den grad att vi hade börjat titta på alternativ, i och med att det vuxit fram på den senaste tiden att det här beslutet inte bara var möjligt utan också troligt, säger Peter Reinebo.

Ha nära kontakt med aktiva

Att beslutet kom redan nu uppskattar han.

– Det är bara dagar sedan man sade att man behövde fyra veckor på sig att titta på olika scenarier. Nu gäller det för alla att ställa om, vi är inne i allvarliga tider, det är en global nödsituation. Det gäller att alla individer tar sitt ansvar och vi tycker att IOK tagit ett snabbt och bra beslut.

– Vi kommer att ha nära kontakt med aktiva och ledare som hjälper de aktiva. Svara på frågor, visa omsorg och lösa praktiska problem, vad det nu kan vara. De aktiva ska ha en bra vår och sommar för att kunna prestera för Tokyo 2021, säger Reinebo.

Några dramatiska förändringar tror han inte väntar i de nationella förberedelserna trots att OS fördröjs, eventuellt i upp till ett år. Vissa merkostnader ser han som oundvikliga, men han uttalar också en stark förhoppning om att regeringen erbjuder ekonomiskt stöd.

– Jag tar för givet att det finns en beredskap inom regeringen för att ge oss ett stöd för att kunna förbereda oss till hundra procent.

IOK säger att spelen ska avgöras senast sommaren 2021.

– Jag kan tänka mig att vi får vänta på beskedet (om datum) någon månad, men jag vet inte, säger Reinebo.

"Kan känna en viss förvirring"

På frågan om han har något meddelande till de aktiva säger Reinebo:

– Jag förstår att aktiva och deras ledare kan känna en viss förvirring just nu. De är målinriktade individer som jobbar hårt för att nå sina mål och så förändras förutsättningarna, men de är också individer som har en viss träning i att justera sina planer.

– Vi kommer att göra allt för att stötta er i allt som behöver göras. OS i Tokyo kommer, vi vet inte när, men vi får göra den här resan tillsammans med ett fokus på prestation och jag tror att vi kommer att göra det bra tillsammans.

Henrik Skiöld/TT

Hilda Djupenström/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.