Annons

Risk för prisras stressar bostadsmarknad

Coronavirusets slag mot Sverige har satt fart på bostadsmarknaden. Antalet bostadsrätter som läggs ut för försäljning har rusat med 20 procent till följd av oron.
– Det finns en stress på marknaden som just nu präglar beteendet hos både köpare och säljare, säger analytikern Erik Holmberg.
Publicerad 24 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Antalet bostadsrätter som läggs ut till försäljning har ökat kraftigt de senaste veckorna.
Antalet bostadsrätter som läggs ut till försäljning har ökat kraftigt de senaste veckorna.Foto: Janerik Henriksson/TT

Under förra veckan ökade antalet bostadsrätter på bostadssajten Hemnet med 20 procent, jämfört med samma vecka i fjol. I Stockholms innerstad ökade det med 39 procent.

– Det är sällan man ser så kraftiga ökningar. Det har successivt ökat de senaste veckorna, så det är högst sannolikt en effekt av coronaviruset, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Annons

Förändringen syns i hela landet, men tydligast är det i Stockholmsområdet. Anledningen är oron kring att man inte vet säkert vad som komma skall, både gällande eventuella nya restriktioner och försämrad ekonomi samt hur det kan påverka marknaden.

Det gör att både säljare och köpare vill få klart affären och många som planerat att sälja sin bostad under våren ser därför till att lägga ut bostaden för försäljning i tid.

– Det verkar som att man vill snabba på sin affär oavsett om man är köpare eller säljare. Det beteendet har präglat bostadsmarknaden de senaste veckorna. En rädsla för sjunkande bostadspriser påverkar sannolikt också att man vill sälja snabbt, säger Erik Holmberg.

Växande utbud

Samtidigt som Hemnet ser en hög aktivitet av antalet sålda bostäder de senaste veckorna, säljs det inte lika mycket i relation till hur mycket som publiceras, som leder till ett växande utbud. Under förra veckan noterades även att den genomsnittliga budpremien minskade.

Även försäljningstiderna är längre och troligtvis är det nu fler säljare som accepterar bud i tidigare skeden – även före visning.

Enligt Erik Holmberg tror marknaden på lägre priser framöver. Det är dock för tidigt för att sia om en prognos för de kommande månaderna.

– Än så länge har det gått relativt kort tid sedan Sverige drabbades, men det är inte osannolikt att köpare kan bli så försiktiga att de avvaktar. Det skulle leda till att utbudet ökar och det blir svårare att sälja, säger han.

Färre visningsbesökare

Beata Thorslund, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, märker av virusets påverkan – framförallt i form av en osäkerhet hos både köpare och säljare.

– Vissa blir mer avvaktande medan andra vill trycka på säljknappen tidigare än vad man egentligen tänkt sig, säger hon.

Samtidigt ökar antalet bostäder till försäljning vecka för vecka. Antalet visningsbesökare är fortsatt stabilt, men under helgen var det något färre än tidigare.

Annons

– Man märker stora förändringar från dag till dag, säger Beata Thorslund.

De senaste veckorna är det fler som efterfrågar förhands- och privatvisningar. Säljare som tar kontakt för att lägga ut sin bostad har för Beata Thorslund visat bostaden över videosamtal i stället för att träffas fysiskt, för att undvika smittspridning.

– Vi upplever att marknaden är fortsatt bra och stabil. Även om antalet visningsbesökare har gått ned lite så är det en stabil nivå, säger Beata Thorslund.

Åsa Johansson/TT

De genomsnittliga budpremierna har blivit lägre.
De genomsnittliga budpremierna har blivit lägre.Foto: Janerik Henriksson/TT
Mäklaren Beata Thorslund märker en osäkerhet bland både köpare och säljare.
Mäklaren Beata Thorslund märker en osäkerhet bland både köpare och säljare.Foto: Janerik Henriksson/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons