Fischer: "Det känns inte så viktigt just nu"

OS 2020 flyttas fram, fotbolls-EM nästa år likaså. Men landslagsveteranerna Nilla Fischer och Caroline Seger ger inte upp sina landslagskarriärer så lätt.
– Jag fortsätter. Men just nu känns det inte så viktigt att fundera på den saken, säger Fischer till TT.
Publicerad 24 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Nilla Fischer. Arkivbild.
Nilla Fischer. Arkivbild.Foto: Per Karlsson/TT

Sveriges EM-kvalmatch mot Ungern i april har redan skjutits fram på obestämd tid, samtidigt som nästa års Europamästerskap också får flytta på sig efter att herrarnas EM 2020 skjutits upp ett år.

Och nu flyttas också sommarens OS i Tokyo fram på grund av spridningen av coronaviruset.

– Det var i slutändan inget förvånande beslut. Vi idrottare kan ju inte förbereda oss på något bra sätt med träning eller tävling just nu. Och det är ingen som kan säga om det här är över om en månad eller ett halvår eller ett år, säger Nilla Fischer.

Kistor på rad

Den 35-åriga Linköpingsbacken har haft en del skadeproblem i år och stod över landslagsturneringen Algarve Cup nyligen. Nu tränar hon för fullt – så gott det går under coronakrisen – och trots mästerskapsflyttarna tänker hon satsa vidare i landslaget.

– Jag såg ju det här som mitt sista OS, så klart. Så vi får se hur länge det flyttas fram. Men jag har ett år kvar på kontraktet med LFC, så det är bara att fortsätta prestera i klubblaget så får vi se, säger Fischer.

Hon lägger snabbt till:

– Men allt sådant är sekundärt nu. Det viktigaste är människors hälsa, att vi får kontroll på situationen. Det är en piss i Nilen om vi kan spela fotboll eller inte samtidigt som man hör om hur kistorna står på rad i Italien och folk inte får ta adjö av sina nära och kära på grund av smittorisken. Fotbollen betyder ingenting på de stora hela.

– Jag älskar det jag sysslar med och hela den biten. Men det är mycket viktigare att ta hand om vårdpersonal och så nu, det finns andra sektorer som man behöver lägga mer krut på än på idrotts-Sverige.

Jagar rekordet

En annan av de blågula veteranerna är landslagskaptenen Caroline Seger. Med 204 spelade A-landskamper är hon bara tio bakom Therese Sjögrans landslagsrekord, och hade utan alla inställda landskamper haft stora möjligheter att slå rekordet i år.

Den nyblivna 35-åringen, som skrev på ett nytt treårskontrakt med Rosengård i höstas, har dock inga planer på att lägga av.

– Självklart är det olyckligt att ett mästerskap försvinner så här, men det finns viktigare saker att tänka på just nu. Men i mitt huvud finns inte att sluta i landslaget. Jag hade sett fram mot OS och avsluta med EM, men det är bara att acceptera att planerna ändras, säger Seger till HD.

OS ska hållas senast nästa sommar är planen, samtidigt som damernas EM i England fortfarande inte fått något nytt datum.

– Det är som det är. Jag hoppas och tror jag känner samma motivation i landslaget även i fortsättningen. Jag är van vid att anpassa mig. Det ingår i en idrottares liv.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.