USA drar in Afghanistanbistånd

Publicerad 24 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
USA utrikesminister Mike Pompeo, här med Abdullah Abdulla i en bild från måndagen.
USA utrikesminister Mike Pompeo, här med Abdullah Abdulla i en bild från måndagen.Foto: AP/TT

USA tar bort en miljard dollar i bistånd till Afghanistan i år, och säger att man drar tillbaka ytterligare en miljard nästa år.

Orsaken är att två rivaliserande ledare – Ashraf Ghani och Abdullah Abdulla – som båda svurit presidenteden, inte lyckas komma överens.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo var i Kabul på måndagen för att pressa ledarna, utan resultat.

I skarpa ordalag kritiserar Pompeo de två:

"Deras misslyckande har skadat de amerikansk-afghanska relationerna och, sorgligt nog, vanhedrar de afghaner, amerikaner och koalitionspartner som offrat sina liv och egendom i kampen för att bygga en ny framtid för det här landet", säger Pompeo i ett uttalande.

Efter mötet i Kabul stannade Pompeo till i Qatar där han träffade tre talibanska ledare. Enligt Pompeo står talibanerna fast vid en överenskommelse med USA om att inte anfalla de amerikanska styrkorna.

– De har åtagit sig att minska våldet och de har till stor del gjort det, sade Pompeo till journalister ombord på sitt flygplan.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.